Καιρός

12 Σεπτεμβρίου 2019 17:31

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Διατηρούνται οι καλοκαιρινές συνθήκες σε πολλές περιοχές της χώρας. Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί τους καλλιεργητές.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

Ενώ ήδη φτάσαμε στα μέσα του Σεπτεμβρίου, ουσιαστικά «φθινόπωρο» με ψύχρα και πρωτοβρόχια, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν έχουμε δει, με τις ελπίδες να… μετατίθενται στην επόμενη εβδομάδα.

Την Παρασκευή αναμένονται νεφώσεις, που παροδικά θα πυκνώνουν σε Ιόνιο, Θεσσαλία, Στερεά, Εύβοια, Πελοπόννησο, Κυκλάδες και Κρήτη, με τοπικές βροχές. Μεμονωμένες καταιγίδες, μέχρι το μεσημέρι, στο νότιο Ιόνιο και στην Πελοπόννησο. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 14 έως 30 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 15 έως 31 βαθμούς και στα νησιά από 20 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Θα πνέουν βοριάδες, εντάσεως 5 με 6 μποφόρ, στα πελάγη 7 μποφόρ και στο Αιγαίο τοπικά έως 8 μποφόρ.

Ο καιρός την Παρασκευή σε 20 αγροτικές περιοχές

 Καιρός για τους Αγρότες - κάρτα - 13/9/2019

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα  με το  Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου, παρατηρούνται νέες προσβολές από διαλευρώδη σε δέντρα µε πλούσια τρυφερή βλάστηση, πυκνό φύλλωμα που βρίσκονται σε περιβάλλον µε μεγάλη σχετική υγρασία. Τα μελιτώδη εκκρίματα των αλευρωδών ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων της καπνιάς και ρυπαίνουν τα δέντρα υποβαθμίζοντας εμπορικά τους καρπούς. 

Το Περιφερειακό Κέντρο αναφέρει πως οι προσβολές περιορίζονται σημαντικά µε καλλιεργητικούς χειρισμούς όπως αφαίρεση και άμεση απομάκρυνση των λαίμαργων βλαστών, ισορροπημένες αρδεύσεις και περιορισμένες αζωτούχες λιπάνσεις. Στα προσβεβλημένα δέντρα συστήνεται επέμβαση µε εγκεκριμένα σκευάσματα στο διάστημα 12-15 Σεπτεμβρίου. Για να είναι αποτελεσματική η καταπολέμηση πρέπει να γίνεται καλή διαβροχή του εσωτερικού των δέντρων διότι μεγάλοι πληθυσμοί αναπτύσσονται στα σκιερά μέρη και στην κάτω επιφάνεια των φύλλων. Σε κάθε περίπτωση, για την ασφαλή διάγνωση, τον προγραμματισμό και την επιλογή των κατάλληλων ενεργειών, θα πρέπει να ακολουθούνται πάντα οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό:


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ