Οικονομία

12 Σεπτεμβρίου 2019 18:11

Μείωση πλεονασμάτων κάτω του 3% ζητά το ΔΝΤ

Διάβασέ μου το...

Ποιες είναι οι 5 προτεραιότητες για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Μείωση πλεονασμάτων κάτω του 3% ζητά το ΔΝΤ
-

Του Νίκου Ρογκάκου

Στις 23 Σεπτεμβρίου το κλιμάκιο του ΔΝΤ, που θα βρίσκεται στην Αθήνα με τα αντίστοιχα των Ευρωπαίων για την 4η μεταμνημονιακή αξιολόγηση, ξεκινά το “σκανάρισμα” για την περιβόητη Έκθεση του Άρθρου 4, όπου θα αποτυπωθούν από τη μια οι αδυναμίες και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας κι από την άλλη ο σχεδιασμός της νέας κυβέρνησης. 

“Θα δούμε από κοντά το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης” απάντησε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Ταμείου, σε ερώτηση για το αν υπάρχει στην παρούσα φάση κάποια αξιολόγηση του σχεδιασμού της κυβέρνησης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το ΔΝΤ δεν μετακινείται από τη θέση του για την ανάγκη χαμηλότερων πλεονασμάτων από 3,5%, όπως παρατήρησε ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου η Κ. Λαγκάρντ όντας με το ένα πόδι στο Ταμείο και το άλλο στην ΕΚΤ.   

“Πάντα λέγαμε ότι αυτός ο στόχος είναι φιλόδοξος”, σημείωσε ο Τ. Ράις, υπενθυμίζοντας ότι κατά τη λογική του Ταμείου, ένα τόσο υψηλό πλεόνασμα “φρενάρει” (drag) την ανάκαμψη της οικονομίας και γι’ αυτό ήταν θέση του ότι ο πήχης πρέπει να τεθεί πιο χαμηλά. Το ΔΝΤ προσεγγίζει, πάντως, από άλλη οπτική το ελληνικό ζήτημα: από την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. “Αυτό που είναι σημαντικότερο, είναι η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για την ανάπτυξη” σημείωσε ο Τ. Ράις.   

Η άποψη για την ελληνική οικονομία, που είχε διατυπώσει ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ, Π. Ντόλμαν, στο συνέδριο του Economist στις 16 Ιουλίου, ήταν ότι η ανάκαμψη παραμένει αδύναμη, ότι τα επίπεδα φτώχειας και η ανεργία διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, όπως επίσης ότι θα απαιτηθεί μια 10ετία για την επιστροφή των εισοδημάτων στα προ κρίσης επίπεδα. Κατά το ΔΝΤ, υπάρχουν 5 προτεραιότητες για την ελληνική οικονομία:

  • Καλύτερο μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής, με διεύρυνση της φορολογικής βάσης
  • Μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας
  • Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος
  • Αποκατάσταση της τραπεζικής χρηματοδότησης 
  • Αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος