Οικονομία

13 Σεπτεμβρίου 2019 11:03

Παπαθανάσης: δεν μπορεί μια ομάδα εργαζόμενων να “κλείνει” μια επιχείρηση

Text to Speech

Τι λέει ο Υφυπουργός για το αναπτυξιακό ν/σ και τις επενδύσεις, αλλά και τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, ιδίως σε ότι αφορά την κήρυξη απεργιών.

Παπαθανάσης: δεν μπορεί μια ομάδα εργαζόμενων να “κλείνει” μια επιχείρηση

                                 

Στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο και τις απεργίες των εργαζομένων, αναφέρθηκε ο Υφ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6. Ο κ. Παπαθανάσης  έκανε λόγο για προσπάθεια της κυβέρνησης να φτιάξει ένα φιλοεπενδυτικό κλίμα, προσπαθώντας να διευκολύνει την επιχειρηματικότητα και τη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

«Πρόκειται για ένα πραγματικά αναπτυξιακό νομοσχέδιο και βρισκόμαστε στο 2019, όπου η τεχνολογία τρέχει, οι επιχειρήσεις και η ανάπτυξη έχουν μείνει πολύ πίσω, έχουν ταλαιπωρηθεί, οι διατάξεις απλά διευκολύνουν και επιταχύνουν τις διαδικασίες που πραγματικά είχαν αγκυλώσει την ταχύτητα της λειτουργίας μιας επιχείρησης. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τόσο μεγάλο μένος της αντιπολίτευσης για ένα αναπτυξιακό νομοσχέδιο», είπε ο κ. Παπαθανάσης.

 Όσον αφορά στις απεργίες των εργαζομένων σημείωσε ότι «έχει παρατηρηθεί ότι πολύ μικρό ποσοστό εργαζομένων μπορούν να σταματήσουν τη λειτουργία μιας επιχείρησης. Εάν σε μία επιχείρηση υπάρχουν πολλά σωματεία τα οποία έχουν διαφορετικό αριθμό εργαζομένων τότε ένα πολύ μικρό ποσοστό μπορεί να κλείσει τη λειτουργία συνολικά μιας επιχείρησης, επομένως το λογικό θα είναι για να μπορέσει να λειτουργήσει αυτό το καθεστώς της απεργίας, θα πρέπει οπωσδήποτε το 50 συν 1 να ψηφίσει υπέρ μιας απεργίας. Έχουμε  παρατηρήσει δηλαδή, 5% των εργαζομένων να μπλοκάρουν τη λειτουργία μιας ολόκληρης επιχείρησης και με αποτέλεσμα να ταλαιπωρείται το κοινό, να ταλαιπωρείται ο πολίτης, επομένως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Γνωρίζετε επαναλαμβάνω περιπτώσεις όπου μπορεί σε μία εταιρεία με 1500 εργαζόμενους, 50 εργαζόμενοι να σταματούν τη λειτουργία  της εταιρείας, διότι ακριβώς αυτά τα 50 άτομα ή τα 70 άτομα λειτουργούν ένα κρίσιμο κομμάτι μιας επιχείρησης και συγκεκριμένα έχουμε περιπτώσεις εταιρειών δημοσίου ενδιαφέροντος οι οποίες έχουν σχέση και με τις συγκοινωνίες και με διάφορα άλλα μέσα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ