Πολιτική

16 Σεπτεμβρίου 2019 14:04 Τελευταία ενημέρωση : 16 Σεπτεμβρίου 2019 21:47

“Ανάβουν τα αίματα” για την Novartis

Διάβασέ μου το...

Μήνυση κατά της Ελ. Τουλουπάκη κατέθεσε ο Λοβέρδος. Στην Βουλή η δικογραφία περί «σκευωρίας». Τον Παπαγγελόπουλου «καρφώνει» το ΚΙΝΑΛ. Τι λένε Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ.​​

“Ανάβουν τα αίματα” για την Novartis
-

Διαβιβάστηκε στη Βουλή η δικογραφία που σχηματίστηκε μετά τις καταθέσεις των κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και Αγγελή για την υπόθεση της Novartis.

Ο φάκελος παραμένει σφραγισμένος σε αίθουσα του Κοινοβουλίου μέχρι την ανακοίνωσή του την Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής. Την πρωτοβουλία των κινήσεων την έχει εκ των πραγμάτων η κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία αφού λάβει γνώση της δικογραφίας θα αποφασίσει για τη διερεύνηση ή μη των καταγγελιών ότι οι κ. Τσίπρας και Παπαγγελόπουλος "οργάνωσαν" σχέδιο για την εξόντωση των πολιτικών τους αντιπάλων. Αυτό μπορεί να γίνει με τη συγκρότηση Εξεταστικής ή Ποανακριτικής Επιτροπής.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος, προσήλθε το πρωί της Δευτέρας στο Ανώτατο Δικαστήριο και κατέθεσε μήνυση για κατάχρηση εξουσίας κατά της Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη και κατά των Επίκουρων Εισαγγελέων Διαφθοράς Χρήστου Ντζούρα και Στέλιου Μανώλη, για την υπόθεση Novartis.

«Τίποτε, καμία και κανένας δεν θα σταθούν πάνω από την αλήθεια. Το κακούργημα της κατάχρησης εξουσίας έχει συντελεστεί. Εκείνοι που εμπλέκονται θα τιμωρηθούν όπως ο ελληνικός νόμος ορίζει. Είναι ζήτημα Συντάγματος, Δημοκρατίας και Δικαιοσύνης» ανέφερε σε δήλωσή του μετά την υποβολή της μήνυσης ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Η μήνυση του Ανδρέα Λοβέρδου: 

"Πολιτική θύελλα" και εκατέρωθεν βολές

Ο  γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6, έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για «πολιτική σκευωρία, η οποία στήθηκε όπως φαίνεται σε διαμέρισμα κοντά στην Αμερικάνικη Πρεσβεία
, μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις και αυτό το οποίο νομίζω έχουμε να κάνουμε είναι να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα προς κάθε κατεύθυνση και η βουλή να δει επιτέλους όλο αυτό ώστε να μην μπορεί να θολώνει πια τα νερά κάποιος για το ποιο ήταν το πραγματικό σκάνδαλο και ποια είναι η σκευωρία».
 

Το τελευταίο διάστημα φουντώνουν οι πληροφορίες για σύσταση Εξεταστικής ή Προανακριτικής καθώς η κυβέρνηση έχει τονίσει ότι θέλει να διερευνηθεί η υπόθεση μέχρι τέλους, ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες σε βάρος πολιτικών προσώπων.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος είπε ότι από την στιγμή που έρθει ο φάκελος στην Βουλή πρέπει να συζητηθεί το θέμα. «Θα ακολουθηθούν τα θεσμικώς αναγκαία», είπε προσθέτοντας ωστόσο ότι «η ΝΔ δεν θα στήσει μια βιομηχανία από εξεταστικές όπως είπε και ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στην Βουλή». «Η ελληνική κοινωνία θέλει να μάθει τι έχει γίνει σε αυτή την χώρα», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Θεοδωρικάκος και χαρακτήρισε σκανδαλώδη την στάση της προηγούμενης κυβέρνησης στην υπόθεση Novartis.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ανέφερε πως αποδείχτηκε ότι σκάνδαλο δεν υπήρχε και ότι «αυτό που εξετάζεται τώρα είναι εάν υπήρχε σκευωρία, με στόχο  κάποια ονόματα, μεταξύ των οποίων πρώην Πρωθυπουργοί, Ευρωπαίος Επίτροπος, Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος, να κρεμαστούν στα μανταλάκια ως άνθρωποι, οι οποίοι είχαν εμπλοκή σε αυτό το σκάνδαλο». Και ο κ. Πέτσας τόνισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην στηθεί βιομηχανία Εξεταστικών, διευκρινίζοντας πως «δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ζητήματα, ώστε να στοχοποιηθούν πολιτικοί μας αντίπαλοι. Όταν, όμως, υπάρχουν στοιχεία, όπως τώρα που έρχεται ένα θέμα στη Βουλή, φυσικά και θα εξεταστεί. Προχωράμε, αλλά δεν ξεχνάμε. Επομένως, δεν έχουμε καμία διάθεση κουκουλώματος».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στοn ρ/σ «στο Κόκκινο 105,5»έκανε λόγο για ένα “πολύ μεγάλο σκάνδαλο”, που “στοίχισε δισεκατομμύρια στα δημόσια ταμεία, με διεθνείς προεκτάσεις”. “Να σας θυμίσω ότι ήταν το FBI αυτό το οποίο εκκίνησε την όλη έρευνα”, είπε, και κατήγγειλε “κινήσεις αποπροσανατολισμού, οι οποίες έχουν στόχο να μεταθέσουν το κέντρο βάρους της δημόσιας προσοχής αλλού”. “Ας κινηθεί η κυβέρνηση με όποιον τρόπο κρίνει, με εξεταστική, με προανακριτική. Εμείς, εδώ είμαστε να απαντήσουμε σε οτιδήποτε τεθεί. Αυτό που έχει για εμάς σημασία είναι να μάθει ο ελληνικός λαός σε όλη του την έκταση και το βάθος, το μέγεθος αυτού του πολύ μεγάλου σκανδάλου”, τόνισε.Μάλιστα, ο Αλ. Χαρίτσης συνέδεσε τις “κινήσεις αποπροσανατολισμού” με τα “εσωτερικά προβλήματα της Ν.Δ.”: “Η διχογνωμία που υπάρχει στο εσωτερικό της, είναι ένα θέμα που αφορά την κυβέρνηση και το κόμμα της Ν.Δ.. Δεν αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ”.

Απαντώντας στους ισχυρισμούς της ΝΔ περί «σκευωρίας» στην υπόθεση Novartis, η Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στον ΑΝΤ1, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «είναι ο ορισμός της φράσης “εκεί που μας χρωστούσανε θέλουν να μας πάρουν και το βόδι”. Η υπόθεση της Novartis είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο, έχει κοστίσει στο ελληνικό δημόσιο και συνδέεται με τη διαχείριση πολιτικών προσώπων. Ανεξαρτήτως αν μιλάμε για το αδίκημα της δωροδοκίας  ή το αδίκημα της απιστίας, αυτό είναι δουλειά της δικαιοσύνης».

Από την πλευρά του πάντως, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6, εξέφρασε τη λύπη του για την ταλαιπωρία που υπέστησαν οι πολιτικοί, τα ονόματα των οποίων ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο της Novartis και οι υποθέσεις τους βρίσκονται  πλέον στο αρχείο. Υπενθύμισε ότι «για τα 7 πρόσωπα ήδη έχουν παρθεί  αποφάσεις από την εισαγγελία κατά της διαφθοράς ότι δεν υπάρχει κάτι, αλλά για 3 πρόσωπα συνεχίζουν να υπάρχουν έλεγχοι».

Βούτσης: με ικανοποίηση θα δεχθούμε την σύσταση Επιτροπής

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, είπε ότι «με ικανοποίηση θα δεχτούμε αν υπάρξει πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, να γίνει οποιαδήποτε Επιτροπή έτσι ώστε συνολικά η υπόθεση της Novartis, η οποία κατά κοινή ομολογία είναι όχι μόνο διεθνές αλλά και μεγάλο σκάνδαλο που στην ελληνική περίπτωση έχει τις δικές του πτυχές, να εξεταστεί από τη Βουλή. Πιστεύω ότι ήταν πάρα πολύ σαφής και ο Αλέξης Τσίπρας γι’ αυτό το ζήτημα. Το ότι αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα η υπόθεση του φαρμάκου πιστοποιήθηκε και μέσα από την εξεταστική επιτροπή για την Υγεία που ένα μέρος της ήταν και το φάρμακο εν γένει. Από την αρχή η τοποθέτησή μας γι’ αυτό το θέμα ήταν ότι πρέπει να αφεθεί απερίσπαστη η Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, ότι δεν μιλάμε για α λα καρτ δικαιοσύνη κι ως εκ τούτου αν για πολιτικά πρόσωπα δεν προκύψουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν τις υπόνοιες, οι οποίες είχαν προκληθεί στους δικαστικούς και είχαν στείλει αυτήν την υπόθεση στη Βουλή, αυτό θα ήταν ευχής έργον. Αυτή η τοποθέτηση αφορούσε όλους τους πολιτικούς και είχε γίνει επίσημα από το βήμα της Βουλής.Ταυτόχρονα αυτή η ιστορία, η οποία κράτησε για μήνες και ακόμα δεν έχει ενδεχομένως ξετυλιχθεί ολόκληρη, γι’ αυτό ζητάμε κιόλας να πάρει θέση η Κυβέρνηση για το αν θα προχωρήσει σε σύσταση Επιτροπής, αυτή η ιστορία λοιπόν είχε πάρα πολλά στοιχεία μερικά εκ των οποίων ήταν και στοιχεία πίεσης και προς τους δικαστικούς που από την πλευρά τους επίσης έκαναν ότι μπορούσαν για να διαλευκανθεί μία υπόθεση πάρα πολύ σημαντική για το πως η χώρα έφτασε στη χρεωκοπία. Διότι περί αυτού πρόκειται. Κάποια στιγμή πρέπει να αντιληφθούμε για το πως η χώρα έφτασε τελικά σε αυτήν την κατάσταση της απίστευτης δεκαετούς ταλαιπωρίας. Διότι δεν έφτασε εξ ουρανού».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ