Κόσμος

17 Σεπτεμβρίου 2019 14:25

Αποχώρησε από την Κυπριακή ΑΟΖ το “Γιαβούζ”

Διάβασέ μου το...

Εκτός κυπριακών χωρικών υδάτων βγήκε το τουρκικό γεωτρύπανο, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη άσκηση του τουρκικού στρατού σε Μεσόγειο και Αιγαίο.

Αποχώρησε από την Κυπριακή ΑΟΖ το “Γιαβούζ”
-

Το τουρκικό γεωτρύπανο "Γιαβούζ" που βρισκόταν στα ανοικτά της Καρπασίας έχει αποχωρήσει από τα κυπριακά χωρικά ύδατα και τη κυπριακή ΑΟΖ και πλέον βρίσκεται αγκυροβολημένο στα παράλια της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1 Κύπρου, το «Γιαβούζ» έχει αγκυροβολήσει στο λιμάνι της Σελεύκειας στα Νότια παράλια της Τουρκίας.

Το τουρκικό γεωτρύπανο έφθασε στην περιοχή τον περασμένο Ιούλιο και σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα των Αύγουστο ξεκίνησε γεώτρηση στο στόχο Karpaz1.

Ο Κύπριος υπουργός εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφερόμενος στην αποχώρηση του "Γιαβούζ", ανέφερε πως η Λευκωσία παρακολουθεί την κατάσταση και δεν έχει να κάνει κάποιος σχόλιο.

Άρχισε η άσκηση του τουρκικού στρατού «Αποφασιστικότητα 2019»

Εν τω μεταξύ, άσκηση με την ονομασία “Αποφασιστικότητα 2019” πραγματοποιεί μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου ο τουρκικός στρατός σε Μεσόγειο και Αιγαίο με την χρήση πραγματικών πυρών.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η άσκηση της Τουρκίας “Αποφασιστικότητα 2019” ξεκίνησε στις 16 Σεπτεμβρίου και θα συνεχιστεί μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου, στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων στην ανατολική Μεσόγειο.

Στην άσκηση θα συμμετέχουν υπό την διοίκηση των Ναυτικών Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας φρεγάτες, κορβέτες, τορπιλάκατοι, αμφίβια πλοία, υποβρύχια, θαλάσσια ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και υποβρύχια. Υπό τη διοίκηση των τουρκικών Δυνάμεων Ξηράς θα συμμετέχουν επιθετικά ελικόπτερα και υπό τη διοίκηση της τουρκικής Αεροπορίας επιθετικά και άλλα αεροσκάφη.

Η άσκηση ξεκίνησε από το Γκιόλτουσκ, Έρντεκ Φωκαία και Ακσάζ της Τουρκίας και χρησιμοποιήθηκαν πραγματικά πυρά. Επίσης ανοιχτά της Μερσίνας και της Αττάλειας θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές ασκήσεις .

Τηλεφωνική επικοινωνία Παναγιωτόπουλου - Ακάρ

Κι εν μέσω των τουρκικών προκλήσεων, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, είχε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας,  Χουλουσί Ακάρ, με την ευκαιρία ανάληψης των καθηκόντων του.

Η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο Υπουργών έγινε ύστερα από την ευχετήρια επιστολή που έστειλε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, στα τέλη Ιουλίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ