Κόσμος

17 Σεπτεμβρίου 2019 22:13

Προς τις κάλπες οδεύει η Ισπανία

Διάβασέ μου το...

"Ναυάγησαν" οι διαπραγματεύσεις του βασιλιά Φελίπε με τους ηγέτες των κομμάτων...

Προς τις κάλπες οδεύει η Ισπανία
-

Χωρίς αποτέλεσμα έκλεισε ο γύρος των επαφών του βασιλιά της Ισπανίας Φελίπε με τους ηγέτες των κομμάτων στην Ισπανία, και ο μονάρχης ανακοίνωσε στην πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Μεριξτέλ Μπατέτ, ότι δεν θα δώσει νέα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Αυτό σημαίνει ότι η Ισπανία οδεύει προς νέες βουλευτικές εκλογές.

Με επίσημη ανακοίνωση, ο βασιλιά Φελίπε, δήλωσε ότι σύμφωνα με το συνταγματικό δίκαιο της χώρας ολοκλήρωσε τις επαφές του με τους ηγέτες των κοινοβουλευτικών κομμάτων και αποφάσισε ότι δεν υπάρχει υποψήφιος πρωθυπουργός που μπορεί να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και να σχηματίσει κυβέρνηση.

Πλέον στις 24 Σεπτεμβρίου θα διαλυθεί με διάταγμα η Βουλή της Ισπανίας και θα ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος για τις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 10 Νοεμβρίου.

Προάγγελος των πολιτικών εξελίξεων ήταν οι δηλώσεις από τους ηγέτες του Λαϊκού Κόμματος (PP), των Πολιτών (Ciudadanos) και των Unidas Podemos ότι θα καταψηφίσουν την όποια κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ εαν γίνει ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Όπως διευκρίνισαν δεν επρόκειτο να απόσχουν από τη διαδικασία, πράγμα που θα επέτρεπε στους Σοσιαλιστές (PSOE) να κάνουν κυβέρνηση μειοψηφίας με την ανοχή της αντιπολίτευσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ