Οικονομία

18 Σεπτεμβρίου 2019 14:10

Περισσότερες αποδείξεις για να “χτιστεί” το αφορολόγητο

Διάβασέ μου το...

Στα βαθιά με το «καλημέρα σας» μπήκαν οι δανειστές, με τα τεχνικά κλιμάκια, να «κάνουν φύλλο και φτερό» τα δημοσιονομικά και τις παροχές που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση.

Περισσότερες αποδείξεις για να “χτιστεί” το αφορολόγητο
-

Του Νίκου Ρογκάκου

Πέρα από τα δημοσιονομικά, που για προφανείς λόγους συγκεντρώνουν τα φώτα της δημοσιότητας, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα “κόκκινα” δάνεια θα αποτελέσουν ένα από τα δύσκολα σημεία της αξιολόγησης, καθώς οι ξένοι τεχνοκράτες, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με την παρακολούθηση τους, έχουν πολλές παρατηρήσεις στις σημειώσεις τους. Συγκεκριμένα, η αίσθηση που έχει δημιουργηθεί στους “έξω” είναι ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί “έχουν μείνει πίσω”, όπως παρατηρούν πηγές, καθώς αν και δεν υπάρχει στοχοθεσία, η πολύμηνη προετοιμασία για τη ρύθμιση της α’ κατοικίας “τρέναρε” τις διαδικασίες των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης.

Ήδη, οι τράπεζες σε μια προσπάθεια να “σπρώξουν” τη ρύθμιση, που ακόμα δεν έχει βρει το ρυθμό της- περίπου 20.000 δανειολήπτες βρίσκονται σε προπαρασκευαστικό στάδιο και μόλις 40 έχουν υποβάλει αιτήσεις- ετοιμάζονται να στείλουν... ραβασάκια σε χιλιάδες οφειλέτες τους, που δεν έχουν δείξει διάθεση να “τρέξουν”, ωστόσο οι ξένοι τεχνοκράτες θα ζητήσουν συντονισμένες και πιο εντατικές ενέργειες. Ειδικά όσον αφορά στη ρύθμιση για την α’ κατοικία, που θεωρητικά μπορεί να καλύψει περίπου 150.000 δανειολήπτες, τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών θα ζητήσουν αναλυτική πληροφόρηση για τους χαμηλούς ρυθμούς, πριν αποφανθούν για το αν υπάρχει πρόβλημα ή όχι.

Ως το τέλος του έτους έχουν ήδη προγραμματιστεί περίπου 6.500 πλειστηριασμοί, ωστόσο βαίνοντας προς τη λήξη της ρύθμισης, είναι πολύ πιθανόν ο αριθμός να ανέβει.

Στο πεδίο των δημοσιονομικών, τα νεότερα είναι ότι... δεν υπάρχουν νεότερα. Αν και οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει ατύπως εδώ και 5 ημέρες, επί του παρόντος δεν έχει εγερθεί κάποιο ειδικό θέμα, χωρίς αυτό να σημαίνει, όμως, ότι υπάρχει συμφωνία, πόσο μάλλον όταν και οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ακόμα δεν έχουν καταλήξει στις βασικές παραμέτρους του Προϋπολογισμού. Το θετικό είναι ότι δεν υπάρχει- επί του παρόντος- η παραμικρή συζήτηση για το αφορολόγητο, το οποίο με βάση το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών όχι μόνο θα διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα- αυτό άλλωστε ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία πριν από τις εκλογές- αλλά θα ενισχυθεί σημαντικά (1.000 ευρώ) για τους φορολογούμενους με παιδιά. Σημειωτέων, ότι οικογένειες με 1 ή 2 παιδιά αριθμούν σε περίπου 1,2 εκατομμύρια, ενώ τρίτεκνοι και πολύτεκνοι αριθμούν σε περίπου 145 χιλιάδες.

Επειδή, όμως, έχουν γνώση οι φύλακες, στο υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζονται να αποκρούσουν ενδεχόμενες ενστάσεις για το αφορολόγητο, συνδέοντας το ακόμα πιο στενά με τις ηλεκτρονικές δαπάνες και στοχεύοντας έτσι με έναν σμπάρο, δύο τρυγόνια: και να διασκεδάσουν τις όποιες επιφυλάξεις των Θεσμών και να ενισχύσουν τα αντικίνητρα συναλλαγών “κάτω από το τραπέζι”.

Περισσότερες συναλλαγές με πλαστικό χρήμα για κτίσιμο του αφορολόγητου

Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν, χωρίς να έχουν καταλήξει, σενάρια αύξησης των σημερινών ποσοστών κάλυψης του αφορολογήτου με ηλεκτρονικές δαπάνες.

Έτσι, για εισόδημα ως 10.000 ευρώ, που σήμερα απαιτούνται ηλεκτρονικές πληρωμές τουλάχιστον στο 10%, είναι πιθανόν αυτές να ανέβουν στο 15%, ενώ αντίστοιχη αναπροσαρμογή να γίνει και στα επόμενα κλιμάκια π.χ. ως 20.000 ευρώ να ανέβει στο 20% ή στο 25% από 15% σήμερα.

Όσον αφορά στο σενάριο, που έλεγε ότι τα σημερινά ποσοστά ηλεκτρονικών πληρωμών θα κάλυπταν ένα χαμηλότερο αφορολόγητο και για να φτάσει κανείς στο ισχύον αφορολόγητο θα χρειαζόταν περισσότερες ηλεκτρονικές δαπάνες, δεν φαίνεται να προκρίνεται, αν ποτέ ήταν πραγματικά στο τραπέζι...