Πολιτική

19 Σεπτεμβρίου 2019 13:21

“Πόλεμος” Κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση Novartis

Διάβασέ μου το...

Οι κατηγορίες του Αντώνη Σαμαρά για Τσίπρα και Παπαγγελόπουλο. Σε υψηλούς τόνους η απάντηση του πρώην αν. Υπουργού Δικαιοσύνης. Τι κατέθεσε στον Άρειο Πάγο ο Λοβέρδος.

“Πόλεμος” Κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση Novartis
-

Για πρωτοφανή απόπειρα εκδικητικής πολιτικής δίωξης κάνει λόγο ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, σχολιάζοντας την απόφαση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis, ενώ ασκεί κριτική στον Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας ότι θα συμφωνήσει μαζί του ότι θα πάνε την υπόθεση μέχρι το τέλος.

 Ο Αντώνης Σαμαράς στην κατάθεση που έδωσε στον Άρειο Πάγο κατονομάζει ευθέως τον Αλέξη Τσίπρα ως το πρόσωπο που κρύβεται πίσω από την προσπάθεια εμπλοκής του στην υπόθεση Novartis 

 «Ιθύνων νους είναι ο τέως Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος, από κοινού με τον εκτελεστικό του βραχίονα, τέως Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης Παπαγγελόπουλο, αρμόδιο για θέματα διαφθοράς, εξύφαναν το σχέδιο της απόπειρας πολιτικής μου εξόντωσης, χρησιμοποιώντας τους εν λόγω εισαγγελικούς λειτουργούς ως πειθήνια όργανα των ανόμων στοχεύσεών τους», αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην κατάθεσή του στον Άρειο Πάγο ο κ. Σαμαράς. 

Στην κατάθεση-υπόμνημα του πρώην Πρωθυπουργού γίνεται εκτενής αναφορά στο ρόλο που διαδραμάτισε για τον Αντώνη Σαμαρά ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.  «Όλες οι ενέργειες των Εισαγγελέων ήταν προσχεδιασμένες και σε πλήρη γνώση και καθ' υπόδειξη των τελευταίων: ο κ. Τσίπρας αποφάσισε και παρήγγειλε την κατασκευή της σκευωρίας, ο κ. Παπαγγελόπουλος, λόγω των ιδιοτήτων του, μερίμνησε ως «Ρασπούτιν» για την υλοποίησή της υποδεικνύοντας ενέργειες στην ευνοούμενή του Εισαγγελέα Διαφθοράς, βρέθηκαν οι πρόθυμοι μάρτυρες που κατέθεταν ό,τι κατά την εκάστοτε πολιτική συγκυρία εξυπηρετούσε τους μικροπολιτικούς σχεδιασμούς του κ. Τσίπρα», αναφέρει επίσης στην κατάθεσή του ο πρώην Πρωθυπουργός. 

Μάλιστα εκτιμά ότι ο Αλέξης Τσίπρας αφήνει έκθετο το πρώην υπουργό του. «Όταν πλέον οι αποκαλύψεις για τον ρόλο του «Ρασπούτιν» άρχισαν να διαδέχονται η μία την άλλη, ο κ. Τσίπρας παρέπεμψε, όπως θα δούμε παρακάτω, ως άλλος Πιλάτος απευθείας στον πρώην συνεργάτη του. Ο κ. Παπαγγελόπουλος στον δρόμο προς τις κάλπες είχε ήδη γίνει περιττό βάρος…», είπε στην κατάθεσή του ο κ. Σαμαράς. 

Κατέθεσε ο Λοβέρδος στον Άρειο Πάγο για τον “Ρασπούτιν”

Εν τω μεταξύ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ και πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, προσήλθε σήμερα και κατέθεσε και πάλι για την υπόθεση της Novartis στους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Ζαχαρή και Λάμπρο Σοφουλάκη, οι οποίοι ερευνούν την εν λόγω υπόθεση, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα θα καταθέσει ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας.

Συγκεκριμένα, ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε ζητήσει συνάντηση με τον Ευάγγελο Ζαχαρή, προκειμένου να τον ενημερώσει για το περιεχόμενο των 7 μηνυτήριων αναφορών που έχει καταθέσει κατά των προστατευομένων μαρτύρων κ.λπ. για την υπόθεση της Novartis, οι οποίες βρίσκονται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Μετά την προσκόμιση των σχετικών αντιγράφων των 7 μηνύσεων, όπως και άλλων εγγράφων στον Ευάγγελο Ζαχαρή, ο τελευταίος ζήτησε να καταθέσει και πάλι ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ανδρέας Λοβέρδος τόσο στις μηνυτήριες αναφορές, όσο και στη σημερινή κατάθεσή του κατονόμασε το πολιτικό πρόσωπο που είναι πίσω από το προσωνύμιο «Ρασπούτιν». Ειδικότερα, σήμερα αναφέρθηκε στο πρόσωπο του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και στον ρόλο που φέρεται να διαδραμάτισε στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας.

Αντιδράσεις

«Όλοι έχουν πειστεί ότι ήταν σκευωρία το πολιτικό κομμάτι της υπόθεσης», δήλωσε, μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης, αναφορικά με την υπόθεση Novartis, ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι, «δεν άφησε την προηγουμένη προανακριτική να μπει στην ουσία της υπόθεσης». Ερωτηθείς για την προανακρατική επιτροπή σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και όχι σε βάρος του Αλέξη Τσίπρα, ανέφερε «υπάρχει το επαρκές στοιχείο» για να γίνει.

Μετά την απόφαση του Μαξίμου να αφήσει εκτός κάδρου ευθυνών τον Αλέξη Τσίπρα η κόντρα φούντωσε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε δήλωσή της η Όλγα Γεροβασίλη ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «με μια κίνηση ο κ. Μητσοτάκης ομολογεί: Πρώτον, ότι δεν υπάρχει καμία βάση σε όσα καταμαρτυρούσε στον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επί δυόμιση ολόκληρα χρόνια. Και δεύτερον ότι ο κ. Σαμαράς είναι ένας κοινός συκοφάντης και ψευδομηνυτής. Ο κ. Μητσοτάκης λοιπόν , μπροστά στο φιάσκο εμφανίζεται διπλά δειλός. Και απέναντι στον πολιτικό αντίπαλο αλλά και στον εσωκομματικό εφιάλτη.»

Άμεση ήταν η απάντηση του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Σταύρου Καλαφάτη, καθώς σε δήλωσή του ανέφερε «542 λέξεις και δεν υπάρχει πουθενά το όνομα Παπαγγελόπουλος. Στον ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν να κρατήσουν αποστάσεις από τον υπουργό τους;» 

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «Οι σημερινές αποκαλύψεις  για τον κ. Λοβέρδο επιβεβαιώνουν το χθεσινό φιάσκο της ΝΔ για τη δήθεν σκευωρία Novartis.Την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης μιλά αμήχανα για «σκευωρία», βασιζόμενος στις ψευδομηνύσεις Σαμαρά – Βενιζέλου που δεν έχουν ούτε μισό στοιχείο παρά μόνο αόριστες συκοφαντίες, η Δικαιοσύνη ζητά την άρση ασυλίας του κ. Λοβέρδου για υπερτιμολογήσεις φαρμάκων της Novartis με την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η δικαστική έρευνα για πολιτικά και μη πολιτικά πρόσωπα. Όσο και αν προσπαθεί λοιπόν η ΝΔ, δε θα περάσει ούτε ο χυδαίος αντιπερισπασμός από το πραγματικό σκάνδαλο, ούτε η νέα προσπάθεια τρομοκράτησης δικαστικών λειτουργών. Ο κ. Μητσοτάκης με τη δειλία του να παραπέμψει σε Προανακριτική και τον Αλέξη Τσίπρα για να γλιτώσει και ένα δεύτερο φιάσκο, αναίρεσε όλες τις ασυναρτησίες του κ. Σαμαρά περί «σκευωρίας» και ομολόγησε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο ψευδομηνυτής είναι απλά κοινοί συκοφάντες. Το μόνο που μένει να πει ο κ. Μητσοτάκης, είναι εάν και αυτός, όπως ο κ. Γεωργιάδης, έχει «χάσει πάσα ιδέα για το FBI», επειδή τόλμησε να διερευνήσει το σκάνδαλο Novartis». 

Από την πλευρά της, η Φώφη Γεννηματά δεσμεύτηκε ότι θα ψηφίσει την πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής και, όπως είπε, «εκεί θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, αναζητώντας και αναδεικνύοντας τις ευθύνες όλων των εμπλεκομένων όσο ψηλά και αν βρίσκονται». Έσπευσε, δε, να τονίσει πως το Κίνημα Αλλαγής είναι αντίθετο σε «οποιαδήποτε σκέψη, όπως προκύπτει από αποκαλυπτικές δηλώσεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, για δήθεν αναρμοδιότητα της επιτροπής ή άλλα δικονομικά προσχήματα για τη fast track αναπομπή του φακέλου στη Δικαιοσύνη».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, πάντως, υποστηρίζει σε ανακοίνωση του ότι θα ήταν ορθότερο να γίνει αρχικά εξεταστική και όχι προανακριτική επιτροπή για τα πολιτικά πρόσωπα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ