Τεχνολογία - Επιστήμη

19 Σεπτεμβρίου 2019 19:05

Telegraph: η Ελένη Αντωνιάδου δεν εργάστηκε στη NASA

Διάβασέ μου το...

Η βρετανική εφημερίδα επικαλείται εκπρόσωπο της αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας…

Telegraph: η Ελένη Αντωνιάδου δεν εργάστηκε στη NASA
-

Έφθασε μέχρι τη Βρετανία η… “φήμη” της Ελένης Αντωνιάδου, που κατηγορείται ότι ισχυρίζεται ψευδώς πως είναι πρωτοπόρος επιστήμονας και ερευνήτρια της NASA.

H βρετανική εφημερίδα The Telegraph επικαλείται εκπρόσωπο της αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας NASA που δηλώνει πως «η κ. Αντωνιάδου δεν ήταν εργαζόμενη της υπηρεσίας», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να είχε εργαστεί ως εξωτερική συνεργάτιδα σε πρότζεκτ της NASA.

Στο εκτενές δημοσίευμα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι αφορμή για την αμφισβήτηση των επιτευγμάτων της Ελένης Αντωνιάδου υπήρξε η βράβευσή της από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και η ανάρτηση του καθηγητή Κώστα Μπουγιούκου στο Facebook στην οποία αποδομεί τους ισχυρισμούς της  καταλήγοντας πως «δεν πληροί καν τα κριτήρια να αποκαλείται επιστήμονας για τους περισσότερους». Παράλληλα, ο κ. Μπουγιούκος ισχυρίζεται ότι η κ. Αντωνιάδου δεν εργάστηκε ποτέ στη NASA, απλά ολοκλήρωσε το Frontier Development Lab της υπηρεσίας, που πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα οκτώ εβδομάδων.

Η “Ελληνίδα Barbie”

Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει, εξάλλου, ότι η Ελένη Αντωνιάδου ήταν η έμπνευση για την δημιουργία της πρώτης «Ελληνίδας Barbie», από την εταιρία Mattel, με αφορμή την συμπλήρωση των 60 ετών από τη δημιουργία της κούκλας και στο πλαίσιο δημιουργίας μιας σειράς Barbie εμπνευσμένες από γυναίκες - πρότυπα.

Στην ιστοσελίδα της Mattel άλλωστε αναφέρεται πως η κ. Αντωνιάδου εργάζεται για τη NASA, ενώ η αμερικανική εταιρία κατασκευής της διάσημης κούκλας δεν σχολίασε το γεγονός όταν ρωτήθηκε από την εφημερίδα.

Η Telegraph υπογραμμίζει  ότι ελληνικά μέσα χαρακτήριζαν την κ. Αντωνιάδου ως «Ελληνίδα επιστήμονα παγκόσμιου διαμετρήματος», βραβευμένη από διάφορα ιδρύματα και οργανισμούς, όπως το «NASA-ESA Outstanding Researcher Award» το 2012. Το Forbes δε την έχει κατατάξει μεταξύ των 30 πιο σημαντικών προσωπικοτήτων στον τομέα της Υγείας το 2013.

Τέλος, επισημαίνει ότι ζήτησε και την άποψη της κ. Αντωνιάδου, η οποία όμως δεν επικοινώνησε με την βρετανική εφημερίδα.