Τεχνολογία - Επιστήμη

21 Σεπτεμβρίου 2019 14:24

“Φυτώριο” νέων επιστημόνων ο Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός της Κομισιόν (εικόνες)

Διάβασέ μου το...

Το αστείρευτο ταλέντο τους στην επιστημονική έρευνα ξεδίπλωσαν μαθητές και φοιτητές από όλη την Ευρώπη που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό της Κομισιόν στη Σόφια.

“Φυτώριο” νέων επιστημόνων ο Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός της Κομισιόν (εικόνες)
-

Κλιματική αλλαγή, προστασία του περιβάλλοντος, εύρεση θεραπειών ασθενειών, αναζήτηση νέων κόσμων στο διάστημα...

Σημαντικές προκλήσεις της εποχής, που οι λύσεις τους είναι πολύ πιθανόν να κρύβονται εδώ... στo συνεδριακό κέντρο EXPO της Σόφιας και στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό νέων επιστημόνων, όπου 155 ταλαντούχοι νέοι από 38 χώρες παρουσίασαν πρωτοποριακές ιδέες. Άλλωστε όπως είχε διατυπώσει ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, η λογική θα σε πάει από το Α στο Β. Η φαντασία θα σε πάει παντού...

Επαναστατικές εφαρμογές της ρομποτικής στην ιατρική, ιπτάμενα μαγνητικά μέσα μεταφοράς, ανακάλυψη νέων πηγών ενέργειας, τιθάσευση της τεχνολογίας για την βελτίωση της καθημερινότητας μας. Εντυπωσιακά και ευφάνταστα Project από νέους επιστήμονες ηλικίας από 14 έως και 20 ετών που έλαβαν μέρος στον 31ο διαγωνισμό που διοργανώνει η Κομισιόν.

Στο περίπτερο νούμερο 89 βρέθηκαν ο Γιώργος, ο Αντρέας και ο Θανάσης, η ομάδα που εκπροσώπησε την Ελλάδα. Να βρούμε τον τρόπο για να δραπετεύσουμε από τον εύθραυστο πλανήτη μας ήταν μια από τις συμβουλές του διάσημου αστροφυσικού Στιβεν Χοκινγκ. Και τα λόγια του αποτέλεσαν την πηγή έμπνευσης για τρεις Έλληνες φοιτητές που με σύμμαχο την επιστήμη και την καινοτομία, κυνηγούν… εξωγήινους κόσμους.

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ

"Σκοπός της εργασίας μας είναι η αναζήτηση εξωπλανητών και στην προσπάθεια αυτή έχουμε ανάπτυξη μια δική μας μέθοδο. Συλλέγουμε δεδομένα από το τηλεσκόπιο Kepler της ΝΑΣΑ και χρησιμοποιώντας δυο δικά μας υπολογιστικά προγράμματα μπορούμε να επιβεβαιώσουμε την ύπαρξη εξωπλανητών και να προσδιορίσουμε αν βρίσκονται στην κατοικήσιμη ζώνη και ποιος ξέρει μπορεί να κρύβουν και την ύπαρξη ζωής" τόνισε ο 18χρονος φοιτητής, Ανδρέας Βατίστας.

"Προκειμένου να αποκτήσουμε δεδομένα για την εργασία μας επικοινωνήσαμε τόσο με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια που συνεργάζεται με την ΝΑΣΑ όσο και με τον Στίβεν Χόκινγκ. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που λάβαμε τις απαντήσεις τους καθώς μας έδωσαν μεγαλύτερο κίνητρο και επιστημονικό υπόβαθρο" δήλωσε ο 19χρονος Γιώργος Καλπαξής.

Από πλευράς του ο Αθανάσιος Βασίλενας, 19 ετών, σημείωσε: "Με τα προγράμματα μας επιβεβαιώσαμε την ύπαρξη ενός εξωπλανήτη που βρίσκεται εκατοντάδες έτη φωτός μακριά. Δυστυχώς δεν είναι μέσα στην κατοικήσιμη ζώνη και έτσι βλέπουμε πόσο σπάνιες ευκαιρίες υπάρχουν για άλλους πλανήτες. Έτσι πρέπει να προστατεύσουμε αυτόν που έχουμε εδώ".

Μια οικολογική λύση σε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα παγκοσμίως, της μόλυνσης των υδάτων από αντιβιοτικά προτείνουν η Ραφαέλα, η Σόφι και η Παναγιώτα από την Κυπριακή Δημοκρατία.

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ

"Εντοπίσαμε το πρόβλημα πως η Κύπρος βρίσκεται στην πρώτη θέση κατανάλωσης αντιβιοτικών ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης έτσι τα λύματα είναι γεμάτα αντιβιοτικά. Σκοπός της ήταν η ανακάλυψη ενός φίλτρου που θα απομακρύνει τα αντιβιοτικά από το νερό" δήλωσε η 16χρονη μαθήτρια Σόφι Μενελάου.

Η Παναγιώτα Τούλα, 16 χρόνων και εκείνη, τόνισε ότι "για την παραγωγή του φίλτρου χρησιμοποιήσαμε λάσπη και κοπριά και με την καύση τους δημιουργήσαμε το τελικό προϊόν που ήταν το βιοκάρβουνο και έτσι ενισχύσαμε την κυκλική οικονομία".

"Έπειτα είδαμε τις εφαρμογές του προϊόντος στην καθημερινή ζωή με την εισαγωγή του βιοκάρβουνου ως φίλτρου στο αποχετευτικό σύστημα των νοσοκομείων όπου το νερό θα καθαρίζεται και θα ρέει στο αποχετευτικό σύστημα της πόλης" είπε η 17χρονη μαθήτρια Ραφαέλα Ερμογένους.

Οι μεγάλοι νικητές, μοιράστηκαν μεταξύ άλλων χρηματικά βραβεία και υποτροφίες σε ερευνητικά κέντρα.  Όλοι όμως οι διαγωνιζόμενοι κέρδισαν πολύτιμες εμπειρίες, αντάλλαξαν γνώσεις και είχαν μια σπουδαία ευκαιρία να ξετυλίξουν το ταλέντο τους μέσα σε ένα φυτώριο που θα ανθίσουν οι μελλοντικοί κορυφαίοι επιστήμονες του πλανήτη μας.

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ