Καιρός

21 Σεπτεμβρίου 2019 17:19

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Στο μεταίχμιο ανάμεσα στο καλοκαίρι και το φθινόπωρο ο καιρός, δυσκολεύεται ν’ αποφασίσει…. Αναλυτικές οδηγίες για τους καλλιεργητές.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

Οι πρώτες δυνατές βροχές του φθινοπώρου ήρθαν να μας θυμίσουν ότι το καλοκαίρι τελείωσε ουσιαστικά, αλλά και να ξεδιψάσουν τη γη που έχει ανάγκη τοι νερό.

Για αύριο  Κυριακή, περιμένουμε γενικά αίθριο ουρανό σε ολόκληρη τη χώρα, με πρόσκαιρες νεφώσεις το πρωί στα ανατολικά ηπειρωτικά και το νότιο Ιόνιο, με πιθανή μπόρα.  

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 11 έως 26 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 12 έως 29 και νοτιότερα από 18  έως 28   βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, στα Ανατολικά βοριάδες 4 με 6 και στο Αιγαίο έως 7 μποφόρ.

Ο καιρός την Κυριακή σε 20 αγροτικές περιοχές

Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 22/9/2019

Οδηγίες για αγρότες:

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Αχαΐας, σε περιοχές με υψηλή υγρασία εμφανίζονται έντονες προσβολές από ψευδόκοκκο σε καλλιέργειες εσπεριδοειδών. Στα μελιτώματα του ψευδόκκοκου αναπτύσσονται μύκητες της καπνιάς. Ο ψευδόκοκκος εξουθενώνει το δέντρο και μειώνει την ικανότητά του να μεταφέρει τα θρεπτικά συστατικά σε κάθε ιστό, ενώ με σοβαρές προσβολές το δέντρο ενδέχεται να χάσει μέρος του φυλλώματός του τη στιγμή που βρίσκεται στην πιο παραγωγική περίοδο της ανάπτυξης του.     

Οι ζημιές όμως δεν περιορίζονται στην απορρόφηση χυμών καθώς ο ψευδόκοκκος εκκρίνει μια μελιτώδη, κολλώδη ουσία, που προσελκύει τα μυρμήγκια. Παράλληλα, αναπτύσσεται η καπνιά, που έχει μαύρο χρώμα και απλώνεται πάνω στα φύλλα, στους μίσχους και στους καρπούς, παρεμποδίζοντας την φωτοσύνθεση.

Το Περιφερειακό Κέντρο συνιστά άμεση επέμβαση σε οπωρώνες που διαπιστώνονται έντονες προσβολές καρπών. Είναι απαραίτητη μόνο όπου διαπιστώνονται σοβαρές προσβολές (ποσοστό άνω του 15%-20%). Εάν συνυπάρχουν προσβολές κοκκοειδών προτείνεται να γίνει συνδυασμένη αντιμετώπιση με την επιλογή κατάλληλου σκευάσματος.

Για την ασφαλή διάγνωση, τον προγραμματισμό και την επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος με το οποίο θα γίνεται η επέμβαση, να ακολουθούνται πάντα οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό