Καιρός

23 Σεπτεμβρίου 2019 17:25

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Χαλάει από αύριο ο καιρός με καταιγίδες που κατά τόπους θα είναι ισχυρές και πτώση της θερμοκρασίας. Δείτε τις ειδικές οδηγίες για τους καλλιεργητές.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

Πιστός στα ραντεβού του με τη φθινοπωρινή ισημερία ο καιρός, από αύριο μας φέρνει βροχές και μπόρες στα Δυτικά, που αύριο θα επεκταθούν σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα.

Πιο αναλυτικά για αύριο Τρίτη, περιμένουμε τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες που ενδεχομένως να συνοδεύονται και από χαλαζοπτώσεις, κυρίως σε Θεσσαλία, Μακεδονία, Θράκη το μεσημέρι και το απόγευμα και από το βράδυ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, ενώ θα βελτιώνεται ο καιρός από τα δυτικά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 13 έως 27  βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 14 έως 28 και στα νησιά από 18 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί, νοτιοδυτικοί 3 με 5, στα πελάγη 6, στο Αιγαίο 7 μποφόρ, ενώ αργότερα θα γυρίσουν από τα βόρεια σε βορειοανατολικούς 3 με 5 μποφόρ.

Ο καιρός την Τρίτη σε 20 αγροτικές περιοχές

Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 24/9/2019

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Αχαΐας, στις υπερπρώϊμες ποικιλίες μανταρινιάς και πορτοκαλιάς αναμένεται εντός ολίγου να αρχίσει η αλλαγή του χρώματος των καρπών και υπάρχει κίνδυνος προσβολής τους από τη Μύγα.

Για το λόγο αυτό, είναι κρίσιμη και απαραίτητη η απομάκρυνση τους από τον δενδρώνα (συλλογή ή καταστροφή των προσβεβλημένων καρπών) καθώς και καρπών άλλων δένδρων που προσβάλλονται από τη Μύγα Μεσογείου πριν την ωρίμανση των εσπεριδοειδών, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται όσο το δυνατόν επιπλέον μείωση του πληθυσμού του εντόμου.

Το Περιφερειακό Κέντρο προτείνει να ξεκινήσουν άμεσα δολωματικοί ψεκασμοί αλλά και χρήση εντομοκτόνων παγίδων.  Να προτιμώνται οι δολωματικοί ψεκασμοί αντί των ψεκασμών κάλυψης για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος (και των ωφέλιμων εντόμων) αλλά και τη διασφάλιση των ώριμων καρπών από υπολείμματα φυτοπροστατευτικών ουσιών.   

Συνήθως, οι ψεκασμοί κάλυψης ξεκινούν με την αλλαγή χρώματος των καρπών. Εκείνη την περίοδο Πορτοκάλια και Μανταρίνια είναι πολύ ευαίσθητα σε νέες προσβολές του εντόμου. 

Στις περιπτώσεις όπου πραγματοποιηθούν δολωματικοί ψεκασμοί, το περιφερειακό Κέντρο προτείνει να ξεκινήσουν πριν την αλλαγή του χρώματος των καρπών και να επαναλαμβάνονται κάθε 7-10 ημέρες.

Για την ασφαλή διάγνωση και επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος, να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικό δελτίο καιρού για αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό