Οικονομία

24 Σεπτεμβρίου 2019 08:30

Βλατάκης στον ΑΝΤ1 για την Thomas Cook: Ήξεραν δυο μήνες πριν (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

Σημάδια ότι έρχεται το «κακό» είχαν λάβει οι Κρητικοί. Τι δήλωσε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο πρόεδρος τουριστικών και ταξιδιωτικών πρακτορείων.

Βλατάκης στον ΑΝΤ1 για την Thomas Cook: Ήξεραν δυο μήνες πριν (βίντεο)
-

«Αυτός ήταν ο σεισμός», είπε ο πρόεδρος των τουριστικών και ταξιδιωτικών πρακτορείων Κρήτης, για το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες τους μετά τη χρεοκοπία της Thomas Cook, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».

Ο Μ.Βλατάκης χαρακτήρισε την ίδια ώρα «τσουνάμι» τα όσα θα επακολουθήσουν, ενώ περιέγραψε τα σημάδια που είχαν δώσει οι Βρετανοί ότι έρχεται η καταστροφή.

«Σε πρώτη φάση κοιτάζουμε πώς θα επιστρέψουν οι πελάτες», εξήγησε ο ίδιος, απορρίπτοντας τον χαρακτηρισμό «εγκλωβισμένοι» για τους τουρίστες, αφού όπως είπε, «προσπαθούμε να δείξουμε τη φιλοξενία και αυτοί οι πελάτες θα ολοκληρώσουν τις διακοπές τους, θα επιστρέψουν με μέριμνα της ασφαλιστικής τους και τα αποζημιωθούν για τις μέρες που ήταν κλειστή η εταιρεία».

Κληθείς να κάνει μια εκτίμηση της ζημιάς που θα υποστεί ο κλάδος του τουρισμού στην Ελλάδα, τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς, ξεκαθαρίζοντας πως «η οικονομία του τουρισμού δεν είναι μόνο τα ξενοδοχεία, είναι τα εστιατόρια, οι προμηθευτές και άλλα, άρα για να υπολογιστεί αυτό το νούμερο θα χρειαστεί χρόνος και δουλειά».

«Αυτό που εμείς συστήνουμε είναι ψυχραιμία», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς, τέλος, για το αν υπήρξαν κάποια σημάδια πριν από τη χρεοκοπία, ο Μ.Βλατάκης σημείωσε πως «υπήρχαν προβλήματα το 2011 και από τότε τακτοποιήθηκαν. Ήταν σημαντική η επέκταση της εταιρείας πέτυχε και μέχρι τον Ιούνιο, όλες οι υποχρεώσεις ήταν καλυμμένες. Ποτέ δεν πιστεύαμε ότι θα άφηναν τον κολοσσό αυτό να καταρρεύσει, γιατί η ζημιά είναι πολύ παραπάνω από το απαιτούμενο για τη διάσωση ποσό».

Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, είπε, φαινόταν να στήνεται σχέδιο διαφυγής των τουριστών από τη χώρα μας.

«Εδώ και δύο μήνες οι Βρετανοί είχαν έρθει σε επαφή με το αεροδρόμιο για να δημιουργήσουν αυτό το σχέδιο επιστροφής των τουριστών».

Αναχωρούν από την Κρήτη οι πελάτες της Thomas Cook

Σχεδόν χωρίς καμία διαφοροποίηση, με άλλες, όμως, αεροπορικές εταιρείες, θα εκτελεστούν οι πτήσεις επιστροφής των τουριστών στις χώρες διαμονή τους, που είχαν κλείσει πακέτα διακοπών στην Κρήτη με την Thomas Cook.

Για σήμερα και αύριο ήταν προγραμματισμένες οκτώ πτήσεις από το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου. Μία για το Νιούκαστλ, δύο για το αεροδρόμιο Γκάτγουικ Λονδίνου, μία για Γλασκόβη, δύο για Μάντσεστερ, μία για Μπέρμινχαμ και μια για Μπρίστολ.

Σύμφωνα με το επίσημο site της εταιρείας, σε δύο περιπτώσεις υπάρχει διαφοροποίηση ως προς την ώρα, καθώς μια πτήση για το Γκάτγουικ που θα έφευγε 21:50, θα αναχωρήσει τελικά στις 22:25 και μία ακόμη για το Μπέρμινχαμ που ήταν προγραμματισμένη για τις 20:45, θα αναχωρήσει στις 23:30.

Οι πτήσεις από το Αεροδρόμιο Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης» ξεκινούν απόψε στις 21:15. Η δεύτερη πτήση θα αναχωρήσει στις 21:40, η επόμενη στις 22:25 και στη συνέχεια, οι πτήσεις που θα εκτελεστούν είναι στις 23:00 και στις 23:30. Η επόμενη πτήση θα είναι στις 01:05 και αμέσως μετά, αύριο το μεσημέρι στις 14:10 και τελευταία για το διήμερο, αύριο το βράδυ στις 22:15.