Υγεία - Περιβάλλον

25 Σεπτεμβρίου 2019 09:50 Τελευταία ενημέρωση : 25 Σεπτεμβρίου 2019 22:24

Έκκληση Κικίλια μέσω ΑΝΤ1: Εμβολιαστείτε για τη γρίπη (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου για την Υγεία. Τι θα γίνει με τις προσλήψεις, τις ΜΕΘ και την Πρωτοβάθμια Υγεία.

Έκκληση Κικίλια μέσω ΑΝΤ1: Εμβολιαστείτε για τη γρίπη (βίντεο)

Απογοητευτική είναι η εικόνα του ΕΣΥ, όπως την περιέγραψε ο Υπουργός Υγείας, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».

Παραθέτοντας στοιχεία από τις διοικήσεις των νοσοκομείων έκανε λόγο για ελλείψεις όπως το ότι δεν γίνονται προϋπολογισμοί, δεν υπάρχει γραφείο κίνησης στα Επείγοντα των νοσοκομείων και υποστελέχωση των παθολογικών κλινικών, κατηγορώντας την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι, «άφησαν στο έλεος του Θεού το ΕΣΥ».

Ο Βασίλης Κικίλιας επιβεβαίωσε ότι «οι μεταμοσχεύσεις στο Ιπποκράτειο θα προχωρήσουν κανονικά» και αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για την Υγεία το οποίο σήμερα τίθεται σε διαβούλευση.

Μία από τις πρώτες διατάξεις του θα είναι αυτή για τα μέτρα κατά της βίας των γιατρών, με τα καταγγελλόμενα περιστατικά να αυξάνονται συνεχώς.

Έμφαση θα δοθεί και στην Πρωτοβάθμια Υγεία, με τη διάγνωση να γίνεται υπό τα ΕΚΑΒ. Κληθείς να σχολιάσει τις ελλείψεις στα ασθενοφόρα επιβεβαίωσε πως λείπουν συνολικά 86 ασθενοφόρα από τη χώρα. Βαρύτητα δίνεται και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, για τις οποίες είπε ότι αποτελεί προτεραιότητα η πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ έκανε γνωστό ότι θα διατεθούν περαιτέρω κρεβάτια από τον ΕΟΠΥΥ προς τις ΜΕΘ.

Βασίλης Κικίλιας - Καλημέρα Ελλάδα

Ο Υπουργός Υγείας απηύθυνε έκκληση στις ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν κατά της γρίπης και ενόψει του χειμώνα που έρχεται. «Ο εμβολιασμός είναι προαίρεση και όχι υποχρέωση», τόνισε καλώντας ηλικιωμένους, παιδιά, εγκύους και χρόνια πάσχοντες να εμβολιαστούν από τις αρχές Οκτωβρίου που φτάνουν στη χώρα μας τα εμβόλια, προαναγγέλλοντας παράλληλα και σχετική ενημερωτική καμπάνια. 

Ο Βασίλης Κικίλιας ευχαρίστησε τους φαρμακοποιούς για την πρωτοβουλία τους να διαθέσουν φάρμακα στους καρκινοπαθείς, ενώ ανακοίνωσε πως μαζί με το κομμάτι της ενδονοσοκομειακής φαρμακευτικής κάλυψης βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης και η διανομή κι άλλων φαρμάκων, με στόχο αφενός τη διευκόλυνση του κοινού και αφετέρου τη στήριξη των φαρμακείων της γειτονιάς.

Αναφερόμενος στην Πρωτοβάθμια Υγεία είπε πως στόχος είναι να γίνει ομογενοποιημένη και έκανε λόγο για «κοινή διαδικασία για ΤΟΜΥ και γιατρό της γειτονιάς». Επιπλέον αλλαγές θα υπάρξουν και στον ΕΟΔΥ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας) ο οποίος θα αναλάβει περαιτέρω αρμοδιότητες, όπως αυτές της έκτακτης παρέμβασης σε περιπτώσεις όπως αυτή του προσφυγικού.

Οι διατάξεις του αντικαπνιστικού νόμου επίσης θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο. «Περιλαμβάνονται διατάξεις για τους μη καπνιστές και για τους καπνιστές», σημείωσε ο Υπουργός, που ανακοίνωσε και εμπλοκή της ΕΛ.ΑΣ. στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Αναφορικά με τις ελλείψεις στην Υγεία, ο Β.Κικίλιας σημείωσε πως οργανωμένα και σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου καταγράφονται οι ανάγκες για κάλυψή τους, αλλά και για το ποιοι γιατροί χρειάζεται να πάρουν τις καλοκαιρινές τους άδειες. «Στόχος εντός πέντε μηνών να λειτουργεί ηλεκτρονικά ό,τι έχει να κάνει με τον ΑΣΕΠ», είπε ο Υπουργός που προανήγγειλε 2.500 προσλήψεις στο χώρο της Υγείας (γιατροί, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό), αλλά και «στήριξη των 4.000 του ΟΑΕΔ».

Ο Β.Κικίλιας κατήγγειλε τους κυρίους Πολάκη και Ξανθό ότι για τις 9.500 συνταξιοδοτήσεις στο χώρο της Υγείας έκαναν 8.000 προσλήψεις και ότι «4,5 4,5 χρόνια δεν έκαναν τίποτα για τις δαπάνες των νοσοκομείων, εκτός από το claw back», λέγοντας σχετικά πως «ένα –ένα τα νοσοκομεία ζητούν από τον Αύγουστο – Σεπτέμβρη αύξηση του προϋπολογισμού τους».

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το brain drain των γιατρών, είπε πως ανοίγουν «συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ και προσλαμβάνουμε 800 νέους γιατρούς, για να τους δώσουμε την ευκαιρία να μην φύγουν».

Τέλος, αναφέρθηκε σε αλλαγές στη διοίκηση των νοσοκομείων, μεταξύ των οποίων και αυτή που αφορά στους νέους Διοικητές, οι οποίοι θα υπογράψουν «συμφωνητικό υποχρεωτικότητας» και θα υπόκεινται σε τριμηναία αξιολόγηση. «Όποιος δεν κάνει, θα απολύεται», έκανε σαφές ο Υπουργός Υγείας που κατέληξε απευθύνοντας νέα έκκληση για εμβολιασμό στις ευπαθείς ομάδες.

Ξανθός: Πολλή επικοινωνία, χωρίς αξιοπιστία

Την αντίδραση του τέως Υπουργού Υγείας προκάλεσαν οι δηλώσεις του Βασίλη Κικίλια στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».

«Στην 3η τηλεοπτική εμφάνιση του σε 10 μέρες ο κ. Κικίλιας επανέλαβε με την ίδια θρασύτητα το ψέμα ότι ‘4,5 χρόνια στο Σύστημα Υγείας δεν έγινε τίποτα ‘. Όλοι ξέρουν, όμως, ότι μέσα στα χρόνια της κρίσης  μόνο την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έγιναν μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία, βελτιώθηκαν οι κτιριακές υποδομές και ο εξοπλισμός,  ενισχύθηκαν οι δημόσιες δαπάνες στο ΕΣΥ και διασφαλίστηκε η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων των πολιτών χωρίς διακρίσεις», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ανδρέας Ξανθός που κατηγορεί τον Βασίλη Κικίλια για «πολλή επικοινωνία, χωρίς αξιοπιστία και ελάχιστη ουσία».

«Αυτό είναι το ‘δείγμα γραφής’ του κ.Κικίλια. Μόνο που η ‘γραμμή’ αυτή στον ευαίσθητο και απαιτητικό χώρο της Υγείας έχει ημερομηνία λήξης», καταλήγει η ανακοίνωση του Ανδρέα Ξανθού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ