Υγεία - Περιβάλλον

25 Σεπτεμβρίου 2019 23:59

Ζερεφός: “Καμπανάκι” για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Διάβασέ μου το...

«Η φύση δεν χαμογελάει αλλά εκδικείται», τόνισε ο καθηγητής του ΑΠΘ, αναφερόμενος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη Βουλή.

Ζερεφός: “Καμπανάκι” για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
-

“Καμπανάκι” για τις οικονομικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη χώρα έκρουσε στη Βουλή ο Επίτιμος Καθηγητής Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Χρήστος Ζερεφός.

Είναι χαρακτηριστική η φράση του πως «η φύση δεν χαμογελάει αλλά εκδικείται» και πως εάν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα το κόστος της ανθρωπογενούς κλιματικής  αλλαγής θα  φτάσει τα 700 δις ευρώ, συσσωρευτικά στο τέλος του αιώνα. «Δηλαδή έχουμε 350 δις χρέος προσθέτουμε κι αυτό και το τριπλασιάζουμε, άρα κάτι πρέπει να κάνουμε», επεσήμανε με νόημα, προσθέτοντας πως τη μεγαλύτερη ζημιά θα την υποστεί ο αγροτικός τομέας. «Ο τουρισμός θα πληγεί, αλλά όχι τόσο πολύ όσο ο αγροτικός τομέας, γιατί συγκριτικά με ανταγωνίστριες χώρες, μετακινούνται οι εποχές υπέρ της χώρας μας σημαντικότατα, το δε Αιγαίο απέναντι σε όλους τους ανταγωνιστικούς προορισμούς υπερτερεί. Η Ελλάδα θα είναι  Ιδανικός τουριστικός προορισμός μέχρι το  2050», ανέφερε.

Χρήστος Ζερεφός - Βουλή - συνεδρίαση

Αναφορικά με τη συχνότητα εμφάνισης ακραίων φαινομένων, ο κ. Ζερεφός είπε πως «παλαιότερα είχαμε καύσωνες, δυο κάθε 30 χρόνια, τώρα έχουμε 15 καύσωνες, έναν  χρόνο παρά χρόνο. Οι  προβλέψεις από μοντέλα κλιματικά δείχνουν ότι θα έχουμε κάθε χρόνο έναν μεγάλο καύσωνα αν αφήσουμε τα πράγματα χωρίς μέτρα».

Χρήστος Ζερεφός - Βουλή - συνεδρίαση

Ο κ. Ζερεφός που προκλήθηκε από τον Μάριο Κάτση ΣΥΡΙΖΑ να σχολιάσει την αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μάτι, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα, άφησε αιχμές για τους χειρισμούς της τότε κυβέρνησης.

Χρήστος Ζερεφός - Βουλή - συνεδρίαση

«Ήταν ακραίος ο καιρός στο Μάτι, αλλά ατυχής και η αντιμετώπιση του θέματος», είπε ο κ. Ζερεφός και πρόσθεσε πως αυτό ήταν κάτι που είχε πει και στον τέως πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Για «τυμβωρυχία» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Μάριος Κάτσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ