Πολιτική

25 Σεπτεμβρίου 2019 17:56

Σκληρή κόντρα Κατρούγκαλου – Βαρβιτσιώτη για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Διάβασέ μου το...

Για «διγλωσσία» κατηγορεί την Κυβέρνηση ο Κατρούγκαλος. «Θα αμβλύνουμε τις συνέπειες της κακής Συμφωνίας των Πρεσπών», απαντά ο Βαρβιτσιώτης.

Σκληρή κόντρα Κατρούγκαλου – Βαρβιτσιώτη για τη Συμφωνία των Πρεσπών
-

Σκληρή κόντρα, ξέσπασε ανάμεσα στον Τομεάρχη Εξωτερικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Κατρούγκαλο και τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, με επιστητό, τη Συμφωνία των Πρεσπών και την εφαρμογή της

Ο κ. Κατρούγκαλος, σε ανακοίνωση του κάνει λόγο για «διγλωσσία και αδράνεια της ΝΔ στην εξωτερική πολιτική».

«Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τα φαινόμενα διγλωσσίας και αδράνειας στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής, τα οποία δεν επιτρέπουν να συνεχίζει η χώρα μας να αξιοποιεί το πολύτιμο διπλωματικό κεφάλαιο που της παρέδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικά στο Μακεδονικό βλέπουμε να συνεχίζονται φαινόμενα υποκρισίας και διγλωσσίας, όχι  μόνο σε σχέση με το παρελθόν, όπου η Ν.Δ. επιχείρησε με λόγο δημαγωγικό να διχάσει τους Έλληνες, κάνοντας λόγο για εθνικά επιζήμια συμφωνία, για μειοδοσία και για προδοσία, αλλά και σήμερα.

Ενδεικτικό παράδειγμα, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Ζάεφ άλλη ανακοίνωση έβγαλε στα ελληνικά το Αθηναϊκό Πρακτορείο, άλλη στα αγγλικά, μνημονεύοντας στη μια περίπτωση τη χώρα με το όνομά της σύμφωνα με τη συμφωνία, Βόρεια Μακεδονία, στην άλλη περίπτωση όχι», επεσήμανε ο κ. Κατρούγκαλος.

«Νομίζουμε λοιπόν ότι η κυβέρνηση πρέπει να σοβαρευτεί. Θα πρέπει να φροντίσει άμεσα να επαναλειτουργήσει τις Επιτροπές για τα εμπορικά σήματα, μια που θεωρεί ότι αυτό είναι προτεραιότητα, αλλά και την Επιτροπή για τα σχολικά βιβλία. Και για το λόγο αυτό κατέθεσα και σχετική επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών.

Θεωρούμε επίσης ότι  δεν θα πρέπει να υπάρχουν αιφνιδιασμοί και, κατά τη γνώμη μας,  ενέργειες που δεν έχουν αναλυτικά εξηγηθεί, όπως για παράδειγμα, γιατί ο κ. Μητσοτάκης έγινε ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που συναντιέται επίσημα με Κοσοβάρο αξιωματούχο, ενώ  η χώρα μας δεν έχει ακόμα αναγνωρίσει, όπως και άλλες χώρες της Ε.Ε., το Κόσοβο.

Αυτά, σε συνδυασμό με άλλα φαινόμενα διγλωσσίας, σε σχέση για παράδειγμα με την ταύτιση των ευρωπαϊκών προοπτικών Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας, μας κάνουν να ανησυχούμε και για τη συνέχεια της εξωτερικής πολιτικής αλλά και  για θέματα που είναι ιδιαίτερου εθνικού συμφέροντος, όπως η προστασία των δικαιωμάτων της μειονότητάς μας στην Αλβανία”», ολοκλήρωσε τη δήλωση του ο κ. Κατρούγκαλος.

Βαρβιτσιώτης: θα αμβλύνουμε τις συνέπειες που έχει η κακή Συμφωνία των Πρεσπών

Απαντώντας στις επικρίσεις του Τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, τόνισε ότι οι όποιες καθυστερήσεις σε βιβλία και εμπορικά σήματα είναι κληρονομιά της δικής του ηγεσίας.

«Εμείς αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας στο μέσον του καλοκαιριού. Τα σχολικά βιβλία δεν φτιάχνονται μέσα σε ένα μήνα μέσα στο καλοκαίρι πριν ανοίξουν τα σχολεία, τον Σεπτέμβριο. Είναι μια διαδικασία η οποία θέλει αρκετούς μήνες προετοιμασίας. Δεν είχε κάνει καμία κίνηση από τον Φεβρουάριο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ούτε ο κ. Κατρούγκαλος ως τότε υπουργός Εξωτερικών -από τότε που κυρώθηκε η Συμφωνία των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο- προς την άλλη πλευρά, ώστε να αλλάξουν τα βιβλία και μας εγκαλεί που εμείς Αυγουστιάτικα δεν ζητήσαμε από τους Σκοπιανούς να μην τυπώσουν αυτά που είχαν έτοιμα, αλλά να καθίσουν να γράψουν τα καινούργια βιβλία, μέσα σε ένα μήνα. Να τα γράψουν, να τα εκδώσουν και να τα μοιράσουν» σημείωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Ως προς το θέμα με τα εμπορικά σήματα, ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε η Επιτροπή που δημιουργήθηκε επί υπουργίας Κατρούγκουλου, η οποία έκανε μια συνεδρίαση γνωριμίας τον Ιούνιο, αποφάσισε ότι η επόμενη συνεδρίαση θα είναι τον Νοέμβριο. Αυτή είναι η κληρονομιά «που άφησε ο κ. Κατρούγκαλος» επισήμανε περαιτέρω.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών έστειλε το μήνυμα πως η κυβέρνηση θα προσπαθήσει «να αμβλύνει και τις συνέπειες που έχει η κακή Συμφωνία των Πρεσπών», όπως τη χαρακτήρισε και ότι θα πιέσει «να εφαρμοστούν αυτές οι παράμετροι και οι προβλέψεις της που δεν θα ήθελαν πολύ οι Σκοπιανοί γείτονες να εφαρμοστούν». Τόνισε μάλιστα πως η κυβέρνηση θα πιέσει να εφαρμοστούν αυτές και να κατοχυρώσει τα εθνικά δίκαια και την εθνική μας κληρονομιά.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως «ήδη, ακόμα και σήμερα, αρκετούς μήνες μετά την κύρωση της Συμφωνίας και αφού η Ελλάδα έχει ψηφίσει ώστε η γειτονική χώρα να μπει στο ΝΑΤΟ, μια διαδικασία που θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2020, οι γείτονες δεν έχουν εφαρμόσει ακόμα τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Ειδικότερα, παρατήρησε πως «δεν έχουν αλλάξει τις ταμπέλες στα αγάλματα, δεν έχουν αλλάξει ονόματα στους δρόμους, δεν έχουν αφαιρέσει τα σύμβολα από πάρα πολλά δημόσια κτίρια».

Τέλος, κληθείς να απαντήσει για την κριτική του κ. Κατρούγκαλου στην κυβέρνηση περί διγλωσσίας, ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε,  «δεν έχουμε καμία διγλωσσία, δεν πηγαίνουμε στους έξω να λέμε άλλα και ερχόμαστε στην Ελλάδα να λέμε εντελώς διαφορετικά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που συναντήθηκε χθες με τον Ζόραν Ζάεφ τού είπε ξεκάθαρα ότι εγώ δεν θα υπέγραφα τη συμφωνία των Πρεσπών. Από τη στιγμή όμως που έχει υπογραφεί από τη χώρα και έχει κυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο με νόμιμες διαδικασίες, μάς δεσμεύει. Αυτό δεν αποτελεί καμία διγλωσσία ούτε καμία διάθεση απεμπόλησης εθνικών κεκτημένων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ