Κόσμος

25 Σεπτεμβρίου 2019 18:51

“Στριμωγμένος” o Τραμπ που… απειλείται με καθαίρεση (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

Στη δημοσιότητα δόθηκε η “απομαγνητοφώνηση” της επίμαχης συνομιλίας με τον Ουκρανό Πρόεδρο, προκαλώντας ποικίλα σχόλια στα social media.

“Στριμωγμένος” o Τραμπ που… απειλείται με καθαίρεση (βίντεο)
-

Η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα την προαναγγελθείσα από τον Τραμπ “απομαγνητοφώνηση” της επίμαχης τηλεφωνικής συνομιλίας του με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που έφερε τον “πλανητάρχη” στη δίνη ενός σκανδάλου.

Ο σάλος που προκλήθηκε οδήγησε την Πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων, Νάνσι Πελόζι, να ανακοινώσει την έναρξη της διαδικασίας παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ με το ερώτημα της καθαίρεσης, τονίζοντας πως «κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Τραμπ κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς πως επιδίδονται σε «κυνήγι μαγισσών» και ότι αυτό θα αποδεικνυόταν μετά τη δημοσιοποίηση του περιεχομένου της τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Μόνο που αντί για απομαγνητοφώνηση, προέκυψε μία… περίληψη της συζήτησης από την οποία είναι εμφανές πως λείπουν ορισμένα σημεία. Άλλωστε και το Υπουργείο Δικαιοσύνης διευκρίνισε από την πρώτη στιγμή πως δεν είναι «αυτολεξεί απομαγνητοφώνηση», αλλά οι σημειώσεις που κρατούσαν οι αξιωματούχοι για το αρχείο.

Ακόμη κι έτσι, βέβαια, φαίνεται πως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ παρότρυνε τον Ουκρανό ομόλογό του για τη διεξαγωγή έρευνας σε βάρος του Τζο Μπάιντεν και του γιου του, Χάντερ (ο οποίος διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου ουκρανικής εταιρείας φυσικού αερίου), με σκοπό να τον ζημιώσει στις εκλογές του 2020.

Σαν να μην έφθαναν οι επικρίσεις σχετικά με την δήθεν απομαγνητοφώνηση, ήρθαν και τα “φίλια πυρά” από τον Ρούντι Τζουλιάνι. Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, ο οποίος είναι από τους προσωπικούς δικηγόρους του Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή πως η “απομαγνητοφώνηση” δόθηκε στη δημοσιότητα αφού πρώτα την διάβασαν στον Αμερικανό Πρόεδρο. 

Η απόφαση των Δημοκρατικών να ξεκινήσουν τη διαδικασία για την παραπομπή και την καθαίρεση του Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε έντονες πολιτικές διεργασίες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και έφερε έστω και προσωρινά σε δύσκολη θέση τον Τραμπ. Απόρροια αυτής της αναστάτωσης, ήταν και η ακύρωση του ραντεβού Τραμπ-Μητσοτάκη.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ μπήκε στο κλειστό κλαμπ εκείνων που κινδύνευσαν με καθαίρεση. Ο ένας (Νίξον) παραιτήθηκε. Οι άλλοι δυο (Τζόνσον και Κλίντον) αθωώθηκαν.

Όλα δείχνουν ότι και ο Τραμπ θα ξεπεράσει τον «σκόπελο», αφού για να καθαιρεθεί χρειάζονται οι ψήφοι από τα 2/3 των μελών της Γερουσίας, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ