Οικονομία

25 Σεπτεμβρίου 2019 22:06

Μητσοτάκης: θέλω να κάνω την Ελλάδα το “success story” της ευρωζώνης

Διάβασέ μου το...

Ποιοι είναι οι τρεις πυλώνες της αναπτυξιακής πολιτικής, που περιέγραψε ο Πρωθυπουργός στο Bloomberg.

Μητσοτάκης: θέλω να κάνω την Ελλάδα το “success story” της ευρωζώνης
-

Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να εφαρμόσει μια αναπτυξιακή πολιτική που θα βασίζεται σε τρεις πυλώνες, δήλωσε στο Bloomberg ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι θέλει να κάνει την Ελλάδα το “success story” της ευρωζώνης τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια.

Ο πρώτος πυλώνας είναι μια διαφορετική δημοσιονομική πολιτική με χαμηλότερους φόρους, ο δεύτερος η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ο τρίτος πυλώνας είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος των τραπεζών, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε πως βασικός στόχος είναι να διευκολύνει την πραγματοποίηση επενδύσεων.

O κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως η εντολή που έχει λάβει η κυβέρνηση του αφορά στην επιστροφή σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και υποστήριξε πως η ενίσχυση του επενδυτικού κλίματος και η μείωση των αποδόσεων των ομολόγων της δίνει τη δυνατότητα να υλοποιήσει την ατζέντα της με πιο επιθετικό τρόπο.

Κυρ. Μητσοτάκης - συνέντευξη - Bloomberg

Απηύθυνε έκκληση για μια επανεξέταση των αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων στην ευρωζώνη και τόνισε πως μια μείωση του στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5% στο 2,5% δεν θα εκτροχιάσει δημοσιονομικά τη χώρα.

Διευκρίνισε πάντως ότι θέλει πρώτα να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της κυβέρνησης με την εφαρμογή μιας μεταρρυθμιστικής ατζέντας και στη συνέχεια να επιδιώξει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων για το 2020 με 2021. Στο πλαίσιο αυτό πρόσθεσε πως η κυβέρνηση είναι βέβαιη ότι μπορεί να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2020.

Κυρ. Μητσοτάκης - συνέντευξη - Bloomberg

Ερωτηθείς αν μπορεί η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί τις χαμηλές αποδόσεις στις αγορές ομολόγων, ο πρωθυπουργός απάντησε πως η Ελλάδα δανείζεται ήδη από τις αγορές με επιτόκια που είναι πολύ πιο λογικά και σκοπεύει να αποπληρώσει πρόωρα το χρέος της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Υπογράμμισε ωστόσο, πως το χρέος της Ελλάδας θα είναι πολύ πιο βιώσιμο αν η χώρα επιστρέψει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Αναφερόμενος, τέλος, στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας είπε ότι έθεσε στον Ταγίπ Ερντογάν το θέμα των αυξημένων ροών στο Αιγαίο, σημειώνοντας ότι η γειτονική χώρα μπορεί να κάνει περισσότερα για την εφαρμογή της ευρωτουρκικής συμφωνίας ώστε να μην αντιμετωπίζουμε την κατάσταση που βλέπουμε στα νησιά μας. Η (ευρωτουρκική) συμφωνία είναι θετική και για τις δύο πλευρές, (win-win) είπε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας παράλληλα ότι ήταν και είναι λογικό, η ΕΕ να υποστηρίζει την Τουρκία με πόρους προκειμένου να διαχειριστεί την κατάσταση.

«Πυρά» Τσακαλώτου στον Μητσοτάκη

«Ο κ. Μητσοτάκης στο Bloomberg παραδέχτηκε με τον πιο σαφή τρόπο το πόσο σημαντική ήταν η συμφωνία που πετύχαμε για το χρέος. Αν μείνει κανένα μήνα ακόμα στις ΗΠΑ τον βλέπω να τον καλούμε στο συνέδριο για να κάνει τον απολογισμό των θετικών αποτελεσμάτων της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε σε δήλωσή του ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ