Καιρός

28 Σεπτεμβρίου 2019 17:13 Τελευταία ενημέρωση : 28 Σεπτεμβρίου 2019 17:31

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Μέχρι πότε θα διατηρηθεί η ανομβρία και οι σχετικά υψηλές θερμοκρασίες. Οδηγίες για τους καλλιεργητές.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

Η καλοκαιρία συνεχίζεται, «δυστυχώς» για τους καλλιεργητές, μέχρι τα μέσα της εβδομάδας, δίνοντας στους ξωμάχους την ευκαιρία για ανασυγκρότηση των καλλιεργειών, ενόψει των επικείμενων βροχοπτώσεων.

Την Κυριακή αναμένονται πρωινές και βραδινές ομίχλες, στα δυτικά και βόρεια. Γενικά αίθριος θα είναι ο ουρανός, αρχικά σε ολόκληρη την χώρα, με απογευματινές συννεφιές το μεσημέρι και το απόγευμα στα βουνά της βόρειας χώρας. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 11 έως 31 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 12 έως 31 βαθμούς και στα νησιά από 18  έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Στα δυτικά θα πνέουν μεταβλητοί άνεμοι, εντάσεως 3 με 4 μποφόρ, που αργότερα θα γυρίσουν σε βορειοδυτικούς, με την ίδια ένταση. Στα ανατολικά θα πνέουν βόρειοι-βορειοδυτικοί άνεμοι , με ένταση 3 έως 5 μποφόρ, στο Αιγαίο τοπικά για λίγο 6 μποφόρ.

Ο καιρός την Κυριακή σε 20 αγροτικές περιοχές

 Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 29/9/2019

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου, αναμένεται η είσοδος του περονόσπορου στις υπαίθριες καλλιέργειες επιτραπέζιας και βιομηχανικής ντομάτας μετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη και την εξάπλωση του παθογόνου.  Τα συμπτώματα του περονόσπορου είναι:

  • Στην πάνω επιφάνεια των φύλλων: αναπτύσσονται ακανόνιστου σχήματος περιοχές (κηλίδες λαδιού) οι οποίες γρήγορα αποκτούν καστανό–γκρίζο ή μαύρο χρώμα, ενώ
  • Στην κάτω επιφάνεια: αναπτύσσονται υπόλευκες εξανθήσεις
  • Στους βλαστούς: καστανές έως μαύρες ραβδώσεις με λευκή εξάνθηση
  • Στους καρπούς: διάχυτες γκριζοπράσινες μέχρι καστανές βυθισμένες περιοχές, οι οποίες μπορούν να εξαπλωθούν σε ολόκληρο τον καρπό.  

Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως στα κατώτερα και στη συνέχεια στα ανώτερα φύλλα των φυτών. Η ασθένεια ευνοείται από υγρό και δροσερό καιρό. Οι ευνοϊκότερες καιρικές συνθήκες για την ανάπτυξη και την εξάπλωση του περονόσπορου είναι νύχτες με υψηλή σχετική υγρασία, νεφοσκεπείς ημέρες, βροχερές ημέρες, με ομίχλες το απόγευμα. Για τον σχηματισμό των σποριαγγείων απαιτείται πολύ υψηλή σχετική υγρασία 80-100% και θερμοκρασίες από 3-260C (άριστη θερμοκρασία 18-220C). 

Το Περιφερειακό Κέντρο συνιστά σε όσους παραγωγούς διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών από περονόσπορο, να προστατεύσουν την παραγωγή τους με ψεκασμούς κάλυψης με επιτρεπόμενα, φυτοπροστατευτικά σκευάσματα. Για την ασφαλή διάγνωση, τον προγραμματισμό και την επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος με το οποίο θα γίνεται η επέμβαση, να ακολουθούνται πάντα οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ