Κοινωνία

30 Σεπτεμβρίου 2019 12:48 Τελευταία ενημέρωση : 30 Σεπτεμβρίου 2019 23:26

Μόρια: “Θρίλερ” και μέτρα μετά τη φονική ένταση

Διάβασέ μου το...

Ασαφής παραμένει ο αριθμός των νεκρών. Τα αίτια της φωτιάς που προκάλεσε εξέγερση. Τα μέτρα που αποφάσισαν οι Αρχές μετά το χάος.

Μόρια: “Θρίλερ” και μέτρα μετά τη φονική ένταση
-

Μία νεκρή φαίνεται πως είναι ο τραγικός απολογισμός από τα χθεσινά γεγονότα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας στη Λέσβο, όπου η φωτιά που ξέσπασε σε κοντέινερ επεκτάθηκε και σε παρακείμενα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Υφυπουργού Αντεγκληματικής Πολιτικής, Λευτέρη Οικονόμου, η φωτιά ξέσπασε σε κοντέινερ όπου έμεναν δώδεκα άτομα. Συγκεκριμένα, η φωτιά εκδηλώθηκε στο χώρο όπου μαγείρευαν τα οι διαμένοντες. Μετά την καταμέτρησή τους διαπιστώθηκε ότι έλειπε μία γυναίκα από το Αφγανιστάν, στην οποία φαίνεται πως ανήκει η απανθρακωμένη σορός.

Πρόσφυγες και μετανάστες περιέφεραν την ώρα της αναταραχής κουβέρτα φοβούμενοι ότι μέσα σε αυτήν υπήρχε απανθρακωμένη σορός βρέφους, όμως κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται από τις Αρχές.

Η γυναίκα μεταφέρθηκε με αυτοκίνητο στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης με ιδιωτικό όχημα, καθώς τη στιγμή εκείνη ήταν αδύνατο να προσεγγίσει το ΚΥΤ ασθενοφόρο. Από το χώρο ελήφθησαν δύο κουβέρτες για εξέταση, καθώς στη μία βρέθηκε ανθρώπινος ιστός, με τις Αρχές να έχουν πάρει δείγμα DNA, για να διαπιστώσουν αν πρόκειται για το γενετικό υλικό της νεκρής γυναίκας.

Μόρια - μετανάστες - πρόσφυγες - επεισόδια - επόμενη μέρα

Στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης μεταφέρθηκαν επίσης και 19 τραυματίες. Πρόκειται για εννέα άνδρες, έξι γυναίκες, τέσσερα παιδιά, μεταξύ των οποίων και ένα βρέφος, οι περισσότεροι εκ των οποίων φέρουν ορθοπεδικά τραύματα. Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν και τέσσερις αστυνομικοί, καθώς και ένας πυροσβέστης, στους οποίους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησαν.

Απο τη φωτιά καταστράφηκαν επτά οικίσκοι, στους οποίους επεκτάθηκε η φωτιά.

Για την εξέγερση βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Μυτιλήνης, ώστε να εντοπιστούν οι υπαίτιοι των επεισοδίων.

Φώναζαν “kill police”

«Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια φώναζαν "kill police"», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Λέσβου, Βασίλης Ροδόπουλος, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6.

«Η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο. Είχαν πολύ επιθετική συμπεριφορά, δεν άφηναν τα πυροσβεστικά για την κατάσβεση. Όταν είδαν το πτώμα χάρη στην εμπειρία συναδέλφων και από τύχη δεν είχαμε θύματα» πρόσθεσε ο κ. Ροδόπουλος.

«Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το πράγμα και δυστυχώς δεν υπάρχει έξοδος διαφυγής» συμπλήρωσε ο ίδιος περιγράφοντας ότι στο κέντρο υποδοχής της Μόριας βρίσκονται αυτή τη στιγμή «13.000 άνθρωποι από πάνω από 17 διαφορετικές φυλές».

Δεν ήταν εμπρησμός

Μόρια - επεισόδια - μετανάστες - πρόσφυγες

Όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από την έρευνα του Ανακριτικού Τμήματος της Πυροσβεστικής, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, η φωτιά στο κοντέινερ εκδηλώθηκε εξαιτίας βραχυκυκλώματος σε καλώδιο στην οροφή του λυόμενου οικίσκου.

Στοιχεία εμπρησμού δεν έχουν βρεθεί ούτε για τη φωτιά που ξέσπασε στον ελαιώνα που περιβάλει τον καταυλισμό, στον οποίο επίσης υπάρχουν κοντέινερ.

Ωστόσο, ασφαλείς απαντήσεις θα δώσει η έρευνα του πραγματογνώμονα. 

Αναχωρούν δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες για την ενδοχώρα

Η σημερινή μέρα ξημέρωσε μη ηρεμία στον καταυλισμό της Μόριας, όπου έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες καθαρισμού και η αποκατάσταση των ζημιών.

Τα συσσίτια που την Κυριακή δεν μοιράστηκαν, λόγω των αναταραχών, δόθηκαν σήμερα στους διαμένοντες στο χώρο.

Μόρια - επεισόδια - μετανάστες - πρόσφυγες

Σε σύσκεψη που έκαναν το βράδυ της Κυριακής οι Περιφερειάρχες στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αποφασίστηκε η αποσυμφόρηση του καταυλισμού της Μόριας, με την μεταφορά 250 ατόμων σε δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Η διαδικασία ξεκινά σήμερα και προτεραιότητα έχουν οι οικογένειες με τα παιδιά.

Χθες μετέβησαν ενισχυτικές αστυνομικές δυνάμεις στο νησί και έγινε περιορισμένη χρήση χημικών για την αντιμετώπιση των εντάσεων. Ενδεικτικό της κρίσης είναι ότι στο σημείο μετέβησαν άμεσα ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής και ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου. Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη με όλους τους επικεφαλής των Αρχών, όπως και σήμερα το πρωί, ενώ ακολούθησε συνέντευξη τύπου από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Μόρια - Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας - Πρόσφυγες- Μετανάστες - Φωτιά - Επεισόδια

Για τον ίδιο λόγο πραγματοποιείται και υπουργικό συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου όπου μάλιστα αναμένεται ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη να αναφερθεί και στο νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα διέπει τις διαδικασίες ασύλου.

“Τραγικό γεγονός” χαρακτηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πυρκαγιά στη Μόρια και δηλώνει έτοιμη να στηρίξει τις ελληνικές Αρχές.