Κόσμος

03 Οκτωβρίου 2019 18:44

“Εδώ Βρυξέλλες”...

Διάβασέ μου το...

Η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Αρώνη, μεταδίδει χρήσιμες ειδήσεις και τον “παλμό της ημέρας” από την… καρδιά της ΕΕ.

“Εδώ Βρυξέλλες”...
-

Η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Αρώνη, μεταδίδει ό,τι συμβαίνει στο κέντρο των εξελίξεων, την “καρδιά” της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλα όσα αφορούν την χώρα και την καθημερινότητα μας, σε όλο το φάσμα της επικαιρότητας: από την πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις, την οικονομία και τις μεγάλες αλλαγές, μέχρι τα προγράμματα επιδοτήσεων, τις καθοριστικές δικαστικές αποφάσεις και τις Κοινοτικές Οδηγίες, την προστασία των δικαιωμάτων, τον Πολιτισμό και όσα αφορούν την Τεχνολογία και την προστασία των πολιτών της “κοινής ευρωπαϊκής οικογένειας”.

Αξιωματούχος ευρωζώνης: Δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό του 2020 εντοπίζει η προκαταρκτική έκθεση των θεσμών

«Έχουμε στα χέρια μιας μια προκαταρκτική έκθεση  από του θεσμούς, η οποία είναι θετική, αλλά εντοπίζεται ένα δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό του 2020”. Αυτό δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης που ενημέρωσε τον ευρωπαϊκό Τύπο ενόψει του Eurogroup της 9ης Οκτωβρίου.

Ο αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού θα πρέπει να λυθεί, κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να βρεθεί συμφωνία πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού στις 15 Οκτωβρίου.

Σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ, ο ίδιος παράγοντας της ευρωζώνης ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει καταθέσει το αίτημα και τώρα χρειάζεται η έγκριση από τα κοινοβούλια ορισμένων κρατών-μελών.

Όπως διευκρίνισε ο ευρωπαίος αξιωματούχος, το ελληνικό ζήτημα δεν θα συζητηθεί στο Eurogroup της 9ης Οκτωβρίου που θα γίνει στο Λουξεμβούργο, αλλά μετατίθεται για το Eurogroup του Δεκεμβρίου, μετά δηλαδή την ολοκλήρωση της τέταρτης μεταμνημονιακής έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας από την Κομισιόν, η οποία αναμένεται προς το τέλος Νοεμβρίου.

Συνεχίζονται οι ακροάσεις των υποψηφίων επιτρόπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – Σήμερα η ακρόαση του Έλληνα Αντιπροέδρου της Επιτροπής, υποψήφιου για το χαρτοφυλάκιο “Προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής”

Οι ακροάσεις των υποψηφίων επιτρόπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνεχίζονται σήμερα για 4η ημέρα. Σήμερα το πρωί εξετάστηκε από τους ευρωβουλευτές της επιτροπής οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων, ο Ιταλός υποψήφιος Επίτροπος για θέματα Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι.

Εξάλλου, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται απόψε στις 7.30 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) η ακρόαση του προτεινόμενου Επιτρόπου από την Ελλάδα, Μαργαρίτη Σχοινά. Ο τίτλος του χαρτοφυλακίου του κ. Σχοινά για την «προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής» έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις σε ευρωβουλευτές πολλών πολιτικών ομάδων και οι ευρωβουλευτές αναμένεται να ασκήσουν σκληρή κριτική ζητώντας ουσιαστικά από την μέλλουσα Πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να υποχωρήσει και να αλλάξει τον τίτλο του χαρτοφυλακίου του προτεινόμενου Επιτρόπου από την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ήδη απορρίψει τους προτεινόμενους επιτρόπους από την Ουγγαρία και τη Ρουμανία ενώ και η προταθείσα επίτροπος για θέματα εσωτερικής αγοράς, η Γαλλίδα, Σιλβί Γκουλάρ, έμεινε μεταξεταστέα χθες από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και καλείται να δώσει περαιτέρω, γραπτές, εξηγήσεις στους ευρωβουλευτές.