Πολιτική

04 Οκτωβρίου 2019 10:52 Τελευταία ενημέρωση : 04 Οκτωβρίου 2019 22:14

Μητσοτάκης: Μεταναστευτικό και όχι προσφυγικό το πρόβλημα

Text to Speech

Για πολιτική υποκρισίας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός. Τι αλλάζει στον τρόπο παροχής ασύλου. Ενισχύεται η θωράκιση της χώρας. Τι είπε για την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

Μητσοτάκης: Μεταναστευτικό και όχι προσφυγικό το πρόβλημα

Τις θέσεις και τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση  του προσφυγικού/μεταναστευτικού παρουσίασε στη Βουλή ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση του Γιάνη Βαρουφάκη. Εγκαινιάζοντας την «Ώρα του Πρωθυπουργού» ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την ανάγκη καλύτερης φύλαξης συνόρων, αυστηρότερο , δικαιότερο και ταχύτερο σύστημα ασύλου και επαναπροωθήσεων, ανακούφιση των νησιών μας με καλύτερη διαχείριση και  διάχυση στην επικράτεια και ανάδειξή του προβλήματος  ως διεθνές θέμα.

«Το θέμα ήρθε για να μείνει, πιθανότητα να ενταθεί. Για αυτό και χρειάζεται ενότητα , ωριμότητα και σχέδιο . Η Ελλάδα επηρεαζόταν ανέκαθεν από μεγάλα γεγονότα, πέτυχε επειδή ήξερε να τα διαχειριστεί, έτσι θα τα καταφέρει και τώρα» είπε ο Πρωθυπουργός ο οποίος και επεσήμανε πως το πρόβλημα σήμερα είναι πρωτίστως πρόβλημα μεταναστευτικό. Όπως είπε το 2015  οι Σύριοι που έφευγαν από τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο έφταναν στο 75% των εισερχομένων ενώ σήμερα  είναι μόλις 2 στους 10.  Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό  το 50% είναι Αφγανοί και Πακιστανοί , που μετακινούνται οργανωμένα από διακινητές , αλλά και μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική. «Η πλειονότητα όσων μπαίνουν έχουν προφίλ οικονομικού μετανάστη και όχι πρόσφυγα» είπε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας πως το ζήτημα αυτό αντιμετωπίζεται πολύ πιο εύκολα στην αρχή και πριν γιγαντωθεί.

Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η προηγούμενη κυβέρνηση πυροδότησε το πρόβλημα είτε από ανικανότητα είτε από ιδεοληψία. Επι 4 χρόνια επέστρεψαν μόλις 1806 άτομα και οι περισσότερες επιστροφές ήταν  εθελοντικές. Εμείς παραλάβαμε 69387 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου. Επί μια 4ετία απορρίφθηκε μόνο το 22% των ευρωπαϊκών πόρων για να ανέβει στο 35% αμέσως μετά την ανάληψη της νέας κυβέρνησης» είπε ενώ αναφέρθηκε και στις έρευνες της OLAF για πιθανή διασπάθιση χρήματος «Αποτυχημένη ιδεοληπτική πολιτική μηδενικής προστασίας των συνόρων μας, πολιτική χλευασμού κάθε αγωνίας για την κατάσταση που επικρατούσε στον Έβρο και τα νησιά,  πολιτική αδράνειας απέναντι στην Ευρώπη, πολιτική υποκρισίας απέναντι στον ανθρώπινο πόνο για κομματικά οφέλη, και πολιτική πρωτοφανούς ανεπάρκειας. Ας πάψουν να παριστάνουν τους τιμητές είναι καιρός για αυτοκριτική. Υπάρχουν τεράστια προβλήματα που παραλάβαμε» είπε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας πως όλα αυτά αρχίζουν και αλλάζουν.

ΒΟΥΛΗ - ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τις επόμενες 4 κινήσεις που θα κάνει η κυβέρνηση για να βελτιωθεί η κατάσταση. Όπως είπε  καθιερώνεται ένα νέο συμπαγές αυστηρό και δίκαιο σύστημα ασύλου για όσους το δικαιούνται με σεβασμό στα δικαιώματα των αιτούντων και γρήγορες διαδικασίες. «Για πρώτη φορά η χώρα αποκτά ένα νόμο για τα ζητήματα που αφορούν την προστασία. Η απόφαση για την κωδικοποίηση έχει και έναν ιδιαίτερο συμβολισμό. Βάζουμε τέλος στην αναρχία. Αλλοδαποί που δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες που έχουμε θέσει για  αποφάσεις μεταφοράς τους σε άλλες δομές παραπέμπονται σε διαδικασίες επιστροφής. Επιταχύνουμε τη διαδικασία της διοικητικής και δικαστικής κρίσης διαδικασιών ασύλου. Προτείνουμε κατάλογο ασφαλών χωρών σε συμφωνία με την πρακτική που ακολουθούν όλα τα κράτη» είπε προσθέτοντας πως στο σύστημα παραμένουν μόνο όσοι πραγματικά επιθυμούν την προστασία και επιδεικνύουν τη δέουσα επιμέλεια.

Η 2η κίνηση σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό έχει να κάνει μεταξύ άλλων με τη στενή συνεργασία των δομών του κράτους με το σύστημα υγείας και πρόνοιας και με την παιδεία. «Όλα τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν σχολείο. Όσοι γονείς το αρνούνται θα έχουν διοικητικές κυρώσεις. Μέσα στο 2020 40 χιλιάδες θα μεταφερθούν  σε περιφέρειες  και 16 χιλιάδες σε προγράμματα απασχόλησης» τόνισε επισημαίνοντας πως  πρώτη φορά  η Ελλάδα υπέβαλλε εμπρόθεσμα σχέδιο στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Παράλληλα ανακοίνωσε πως μεταβάλλεται το πλαίσιο συνεργασίας με τις ΜΚΟ ώστε να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι με  πιστοποίηση, έλεγχο και  λογοδοσία.

Η 3η Κίνηση έχει να κάνει με τη θωράκιση της χώρας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλά για περισσότερα παρατηρητήρια και εντατικοποίηση των ελέγχων στον Εβρο. Παράλληλα ενισχύονται οι δυνάμεις του λιμενικού ενώ προσλαμβάνονται 400 υπάλληλοι στις υπηρεσίες ασύλου, ρυθμίζονται άμεσα παλιές υποθέσεις, δημιουργούνται κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα για όσους δεν δικαιούνται άσυλο. Στόχος, όπως είπε, είναι  οι επαναπροωθήσεις στην Τουρκία μέσα στο 2020 να φτάσουν στις 10 χιλιάδες.

ΒΟΥΛΗ - ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Θέτοντας ως προτεραιότητα την ανακούφιση των νησιών ο Πρωθυπουργός τόνισε πως πάνω από 20 χιλιάδες θα μετακινηθούν σε 10 περιφέρειες της χώρας.  «Θα φροντίσουμε η εγκατάσταση να είναι σε σοβαρές υποδομές και αξιοπρεπείς» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η 4η Κίνηση έχει να κάνει με τη διεθνοποίηση του ζητήματος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει πως μετά την παρέμβασή του στον ΟΗΕ θα θέσει το θέμα και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.  «Το μεταναστευτικό είναι θέμα ευρωπαϊκής κλίμακας για να περιοριστεί μόνο στα δικά μας σύνορα. Απαιτεί συνολική ευρωπαϊκή αντιμετώπιση» είπε τονίζοντας πάντως πως πολλές χώρες της  Ευρώπης δεν έχουν  δείξει την αλληλεγγύη που θα έπρεπε. «Σε αυτούς τους αρχηγούς λέω πως ως Πρωθυπουργός θα θέσω το ζήτημα να υπάρχουν κυρώσεις σε όσους δεν συμμετέχουν σε δίκαιη κατανομή προσφύγων Είναι υποκριτικό αυτό που γίνεται.  Δεν μπορεί να δέχεσαι τα οφέλη της Σέγκεν και να μην παίρνεις 1000-2000 πρόσφυγες στη χώρα σου» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα και στην Τουρκία τονίζοντας πως θα πρέπει να αντιληφθεί πως δεν γίνεται να εκβιάζει  την ΕΕ. «Η ΕΕ είναι εδώ για να συνεννοηθεί με την Τουρκία για το ζήτημα αυτό. Ασκούμε πίεση για να επικαιροποιηθεί η συμφωνία, να αναγνωρίσει η Τουρκία επιστροφές και από την ενδοχώρα. Η Τουρκία οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της και να ελέγξει τις ροές στο Αιγαίο. Δεν επιτρέπεται να δίνει την εντύπωση ότι εκμεταλλεύεται το θέμα αυτό για τις δικές της επιδιώξεις» είπε ο Πρωθυπουργός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ