Κόσμος

04 Οκτωβρίου 2019 14:24

“Εδώ Βρυξέλλες”...

Διάβασέ μου το...

Η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Αρώνη, μεταδίδει χρήσιμες ειδήσεις και τον “παλμό της ημέρας” από την… καρδιά της ΕΕ.

“Εδώ Βρυξέλλες”...
-

Η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Αρώνη, μεταδίδει ό,τι συμβαίνει στο κέντρο των εξελίξεων, την “καρδιά” της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλα όσα αφορούν την χώρα και την καθημερινότητα μας, σε όλο το φάσμα της επικαιρότητας: από την πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις, την οικονομία και τις μεγάλες αλλαγές, μέχρι τα προγράμματα επιδοτήσεων, τις καθοριστικές δικαστικές αποφάσεις και τις Κοινοτικές Οδηγίες, την προστασία των δικαιωμάτων, τον Πολιτισμό και όσα αφορούν την Τεχνολογία και την προστασία των πολιτών της “κοινής ευρωπαϊκής οικογένειας”.

 O Μαργαρίτης Σχοινάς, ο πρώτος Έλληνας Αντιπρόεδρος της Επιτροπής

Eγκρίθηκε τελικά αργά χθες τη νύχτα η υποψηφιότητα του Μαργαρίτη Σχοινά, ως Αντιπροέδρου της νέας Κομισιόν, με το χαρτοφυλάκιο “Προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής”, το οποίο περιλαμβάνει τους τομείς της μετανάστευσης, της ασφάλειας, της απασχόλησης και της παιδείας.

Ύστερα από τρεις ώρες ακρόασης και 25 ερωταπαντήσεις στις ερωτήσεις των μελών των επιτροπών Πολιτικών Ελευθεριών και Πολιτισμού και Παιδείας,  οι συντονιστές των πολιτικών ομάδων και από τις δύο επιτροπές ενέκριναν την υποψηφιότητα του Έλληνα Αντιπροέδρου Μαργαρίτη Σχοινά.

Ωστόσο, η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών που συμμετείχαν στην ακρόαση ζήτησε την αλλαγή του τίτλου του χαρτοφυλακίου του κ. Σχοινά «προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής» -ένα αίτημα που δεν είναι δεσμευτικό.

Απαντώντας στην ερώτηση της ευρωβουλευτή των Σοσιαλιστών, Μπιργκίτ Σίπελ σχετικά με το “από ποιόν κινδυνεύει ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής και χρειάζεται προστασία;”, ο Μ. Σχοινάς απάντησε : «Ρωτάτε από ποιον κινδυνεύει. Από αυτούς που δεν μας επιτρέπουν να γιορτάσουμε την 14η Ιουλίου στη Νίκαια της Γαλλίας, να κάνουμε βόλτα στη Λα Ράμπλα της Βαρκελώνης, αυτούς που δε θέλουν να δώσουν φαγητό στους αιτούντες άσυλο, που δε θέλουν τα παιδιά τους να πάνε στα ίδια σχολεία με τα δικά τους παιδιά» και συνέχισε λέγοντας: «Ποτέ δε συμμερίστηκα ότι ο τίτλος μπορεί να οδηγήσει να πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε σε σύγκρουση με κάποια άλλη κουλτούρα. Η ΕΕ είναι ένας φωτεινός φάρος σε ένα κόσμο που σκοτεινιάζει. Έχουμε ποικιλομορφία, είμαστε ιδιαίτεροι, μας θαυμάζουν και μας ζηλεύουν”  Πρόσθεσε επίσης ότι “η Ευρώπη θα είναι για πάντα η γη του ασύλου”, αλλά όσοι δεν το δικαιούνται θα πρέπει να γυρίσουν πίσω στον τόπο προέλευσής τους”. Σχολίασε, μάλιστα θετικά το έργο των ΜΚΟ και υποστήριξε τη δημιουργία νόμιμων διαδρόμων μετανάστευσης.

Έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, ζητούν Τουσκ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Νταβίντ Σασόλι

Την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, ζητούν με κοινή επιστολή τους, ο απερχόμενος πρόεδρος και η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

Συγκεκριμένα αναφέρουν: “Τον περασμένο Ιούνιο συμφωνήσαμε να επιτύχουμε μια σαφή και ουσιώδη απόφαση για το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο του 2019. Η ΕΕ βρίσκεται μπροστά σε μια στρατηγική επιλογή. Αν η ΕΕ αποφασίσει τώρα να ξεκινήσει τις ενταξιακές συνομιλίες με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία αυτό θα αποτελεί μια δοκιμασία της ικανότητας της Ένωσης να ανταποκριθεί στις υποσχέσεις της και να κοιτάξει στο μέλλον. Ο κόσμος μας αλλάζει ραγδαία. Για να μπορέσει η ΕΕ να υποστηρίξει τον διεθνή της ρόλο και να προστατεύσει τα συμφέροντά της, το βήμα προς την ενσωμάτωση αυτών των ευρωπαϊκών χωρών, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και έχουν εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για την έναρξη της διαδικασίας προσχώρησης, θα συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση. Η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία έκαναν αυτό που τους ζητήσαμε να κάνουν. Η επίτευξη αυτού του στόχου απαιτούσε μια σημαντική προσπάθεια από τους πολίτες τους, για τους οποίους η ευρωπαϊκή προοπτική υπήρξε μια μεγάλη πηγή κινήτρου και αποφασιστικότητας".

Καταλήγοντας αναφέρουν ότι "δεν υπάρχει εγγύηση επιτυχίας. Θα γίνει πολύ σκληρή δουλειά για τις μεταρρυθμίσεις στην πορεία. Η ιδιότητα μέλους δεν θα γίνει εν μία νυκτί. Και οι δύο χώρες το γνωρίζουν αυτό” και τέλος προσθέτουν “τώρα είναι η στιγμή να ξεκινήσουμε τις ενταξιακές συνομιλίες και με τις δύο χώρες".

Ο Ντόναλντ Τουσκ δεν πείσθηκε από την πρόταση του Μπόρις Τζόνσον 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε, σε ένα tweet, ότι «δεν έχει πεισθεί» από τη νέα πρόταση του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον για το Brexit. Το μήνυμά του προς τον Βρετανό πρωθυπουργό με τον οποίο συνομίλησαν στο τηλέφωνο χθες ήταν: «Παραμένουμε ανοικτοί, ωστόσο δεν έχουμε πεισθεί» υπογράμμισε.

Ο ίδιος συνομίλησε και με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ για να του πει ότι η ΕΕ «στηρίζει πλήρως την Ιρλανδία». Πρόκειται για την πρώτη αντίδραση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο σχέδιο που ο Μπόρις Τζόνσον που παρουσίασε επιχειρώντας να πετύχει μια συμφωνία με τις Βρυξέλλες προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Καρόλα Ρακέτε, η καπετάνισσα του Sea-watch 3 που αψήφισε την οργή του Σαλβίνι

Σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία, η Kαρόλα Ρακέτε, καλεσμένη της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, είπε ότι είχε αφεθεί εντελώς μόνη της όταν επί 17 ημέρες ζητούσε βοήθεια για να αποβιβάσει τους 53 μετανάστες που είχε διασώσει στη Μεσόγειο τον περασμένο Ιούνιο το Sea-watch 3. “Ήμασταν καθηλωμένοι στη θάλασσα και έπρεπε να εξηγήσω σ’ αυτούς τους ανθρώπους ότι η χώρα που ήταν απέναντί μας δεν τους θέλει. Ότι η Ευρώπη, το λίκνο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ανθρωπίνων ελευθεριών δεν μας αφήνει να βγούμε στη στεριά.  Ήταν ντροπή!”

Η ιστορία του Sea-watch 3 έφερε ακόμα μια φορά την ΕΕ ενώπιον των αδυναμιών της και ενώπιον της απροθυμίας των κρατών-μελών της να συμφωνήσουν στη αναδιανομή 53 μεταναστών που επέβαιναν σε αυτό. «Αναγκάστηκα να πάρω την απόφαση μόνη μου να μπω στο λιμάνι της Λαμπεντούζα, μετά από 17 ημέρες. Όταν έφτασα έλαβα όλη την προσοχή από τα θεσμικά όργανα. Όμως πού ήσασταν όταν ζητούσαμε βοήθεια; Η μόνη απάντηση που είχα τότε ήταν από την Τρίπολη. Όμως δεν μπορούσα να πάω εκεί. Ήμουν μόνη μου. Δεχόμουν επίθεση από όλους. Οι κυβερνήσεις είχαν εγείρει ένα τείχος, λες και το σκάφος είχε πανώλη». Όταν έφτασε στη Λαμπεντούζα η Ρακέτε συνελήφθη από τις Ιταλικές Αρχές. Κρατήθηκε για  μικρό χρονικό διάστημα και της επιβλήθηκε πρόστιμο 16.600 ευρώ, ενώ η υπόθεσή της εξακολουθεί να εκκρεμεί στην ιταλική Δικαιοσύνη.

Η Καρόλα Ρακέτε κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να δείξουν περισσότερη αλληλεγγύη προς τους μετανάστες που διασώζονται στη Μεσόγειο,  

«Το χρέος μας για έρευνα και διάσωση στη Μεσόγειο δεν πρέπει να ποινικοποιείται», είπε. Πρόσθεσε ότι είναι ανάγκη να μεταρρυθμιστεί ο κανονισμός του Δουβλίνου, να δημιουργηθεί μια ασφαλής και νόμιμη οδός μετανάστευσης προς την Ευρώπη και κάλεσε την ΕΕ να πάψει να συνεργάζεται με την ακτοφυλακή της Λιβύης, για την οποία υπάρχουν βαρύτατες καταγγελίες για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ