Κοινωνία

04 Οκτωβρίου 2019 14:36 Τελευταία ενημέρωση : 04 Οκτωβρίου 2019 21:53

Ισχυρή χαλαζόπτωση στην Αθήνα - Η εξέλιξη της κακοκαιρίας

Διάβασέ μου το...

Ισχυρές καταιγίδες, χαλάζι και μποφόρ "σαρώνουν" την χώρα. 27.000 κεραυνοί και... 38 βαθμοί στην Κρήτη. Που θα "χτυπήσει" η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες.

Ισχυρή χαλαζόπτωση στην Αθήνα - Η εξέλιξη της κακοκαιρίας
-

Στην Αττική έφτασε η κακοκαιρία που πλήττει όλη τη χώρα, προκαλώντας προβλήματα μεταξύ άλλων και στα δρομολόγια του Προαστιακού.

Χαλάζι σε μέγεθος φουντουκιού έπεσε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες περιοχές της Αττικής. Η χαλαζόπτωση διήρκησε λίγα λεπτά και μετά κόπασε. 

Νωρίτερα, αναμεμοστρόβιλος "χτύπησε" τον Ασπρόπυργο. Η σφοδρότητα του φαινομένου ήταν τέτοια που προκάλεσε καταστροφές

Ντράφι - χαλάζι

Ντράφι - χαλάζι

Ντράφι - χαλάζι

"Πνίγηκαν" χωριά στην Κεφαλονιά

Μεγάλο το χτύπημα της κακοκαιρίας στην Αγία Ευφημία στην Κεφαλονιά, η οποία σε διάστημα λίγων ημερών πλήττεται με ανυπολόγιστες ζημιές.

Η άσχημη εικόνα με τους τόνους λασπωμένων νερών να πνίγει σπίτια και επιχειρήσεις επαναλαμβάνεται, με τους κατοίκους να απαιτούν άμεσα οριστική επίλυση του ζητήματος.

Σύμφωνα με μαρτυρίες τα φαινόμενα έπληξαν ακόμη περισσότερο την περιοχή σε σύγκριση με τις προηγούμενες φορές, ενώ χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικράτησε το πρωί είναι ότι τα μηχανήματα χρειάστηκε να σπάσουν τμήμα των στηθαίων, ώστε να επιταχυνθεί η μεταφορά του μεγάλου όγκου νερού προς τη θάλασσα.

Καταστροφές στα Τρίκαλα

Τεράστιες καταστροφές έχουν υποστεί καλλιέργειες σε χωριά του κάμπου, των δήμων Τρικκαίων και Φαρκαδόνας, από ισχυρή χαλαζόπτωση που σημειώθηκε στις 2 τα ξημερώματα σήμερα.

Στα ορεινά της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, οι καταστροφές από τις καταιγίδες εντοπίζονται σε καταπτώσεις βράχων.

«Έχουμε ολική καταστροφή σε καλλιέργειες βαμβακιού, καλαμποκιού, μηδικής και στα κηπευτικά» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης.

Ο ίδιος αναφέρει ότι κλιμάκιο γεωπόνων του ΕΛΓΑ και της Π.Ε. Ενότητας Τρικάλων, θα βρεθεί άμεσα στις πληγείσες περιοχές.

Προβλήματα στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο έχει προκαλέσει η έντονη βροχόπτωση στον νομό Ιωαννίνων, από χθες το βράδυ, η οποία συνεχίζεται.

Κατολισθήσεις στα Ιωάννινα – Από θαύμα γλίτωσε 80χρονος

Από θαύμα γλίτωσε 80χρονος, όταν κατέρρευσε το οδόστρωμα στον Κάτω Ζάλογγο, την στιγμή που βρισκόταν στο σημείο της κατολίσθησης με το αυτοκίνητο του.

Το οδόστρωμα στον Κάτω Ζάλογγο κατέρρευσε μέσα στον οικισμό και ο ηλικιωμένος που είχε «τύχη βουνό», απεγκλωβίστηκε από τους συγχωριανούς του.

Ειδικότερα, σημειώνονται κατολισθήσεις, καταπτώσεις βράχων και ποτάμια με φερτά υλικά σε πολλά σημεία, από τα Τζουμέρκα έως την Κόνιτσα.

Σε σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου αναφέρεται:

«Σε πλήρη εξέλιξη, βρίσκεται το έργο της Περιφέρειας Ηπείρου για την αντιμετώπιση προβλημάτων που έχουν προκληθεί από τη συνεχιζόμενη βροχόπτωση.

Από το πρωί παρεμβάσεις έγιναν ή γίνονται:

Στο Κάτω Ζάλογγο, όπου έχει σημειωθεί κατολίσθηση. Μηχανήματα της Περιφέρειας εργάζονται για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας καθώς και την για ανάσυρση Ι.Χ. αυτοκίνητου που έχει εκτραπεί της κυκλοφορίας.

  • Στην θέση Κανέττα της Ε.Ο. Ιωαννίνων- ‘Αρτας, στην οποία λόγω κατολίσθησης η κυκλοφορία διεξαγόταν από το ένα ρεύμα.
  • Στο 95ο χλμ Ιωαννίνων- Κοζάνης, όπου έχει σημειωθεί εκτεταμένη κατολίσθηση και ήδη αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων.
  • Σε Μαυρολάγκαδο – Χρηστούς Τζουμέρκων, για την απομάκρυνση φερτών υλικών.
  • Στην επαρχιακή οδό προς ‘Αρματα Κόνιτσα, στην οποία η συγκοινωνία γίνεται με δυσκολία εξαιτίας φερτών υλικών.
  • Στην παλιά Ε.Ο. Ιωαννίνων- Μετσόβου, από Δρίσκο μέχρι Μπαλντούμα όπου έχει σημειωθεί πτώση βράχων
  • Στην περιοχή Ελαίας Φιλιατών, για απομάκρυνση φερτών υλικών.
  • Σε ορεινές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας ‘Αρτας, για απομάκρυνση φερτών υλικών.

Με δεδομένο ότι η βροχόπτωση συνεχίζεται είναι πιθανόν και σε άλλες επαρχιακές ή εθνικές οδούς να σημειωθούν καταπτώσεις για αυτό συνιστάται στους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και στο υπόλοιπο της ημέρας.

Εκτός αυτών τις πρωινές ώρες υπήρξε διακοπή ηλεκτροδότησης στην περιοχή της Ζίτσας, που ήδη αποκαταστάθηκε».

Εθνικό Αστεροσκοπείο: 27.000 κεραυνοί και… 38 βαθμοί στην Κρήτη

Σχεδόν 27.000 κεραυνοί καταγράφηκαν ως το απόγευμα της Παρασκευής, από με το σύστημα ανίχνευσης κεραυνών ΖΕΥΣ, του Εθνικού Αστεροσκοπείου.   

Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις εκδηλώθηκαν και εξακολουθούν να εκδηλώνονται σε πολλές περιοχές. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών που έχει στη διάθεσή του το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, τα μεγαλύτερα ύψη βροχής καταγράφονται στην Ιθάκη με 86 χιλιοστά και στην Ξάνθη με 83 χιλιοστά.   

Εντυπωσιακή ήταν η θερμοκρασιακή διαφορά μεταξύ της Βόρειας Ελλάδας και του Νοτίου Αιγαίου τις μεσημεριανές ώρες, κάτι που είχαμε τονίσει και στις προγνώσεις μας.

Στη Βόρεια Ελλάδα μετά τη διέλευση του ψυχρού μετώπου η θερμοκρασία παρουσίασε σημαντική πτώση, ενώ στο Νότιο Αιγαίο οι νοτιάδες διατήρησαν τις θερμοκρασίες σε πολύ υψηλότερα επίπεδα.   Ιδιαίτερα μάλιστα στη Βόρεια Κρήτη οι νότιοι άνεμοι έδρασαν ως καταβάτες εκτοξεύοντας τη μέγιστη θερμοκρασία στα Χανιά στους 37,6 βαθμούς Κελσίου.

Κεραυνοί - Αστεροσκοπείο Αθηνών

Η εξέλιξη της κακοκαιρίας

Μέτωπο τοπικά ισχυρών βροχών και καταιγίδων επηρεάζει από τις πρώτες ώρες της Παρασκευής έως και το ξημέρωμα την δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου.

Το μέτωπο αυτό αναμένεται κινηθεί αργά ανατολικά και να "σαρώσει" σχεδόν το σύνολο της χώρας, με εξαίρεση την Κρήτη. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι ισχυρά και σε ορισμένες περιπτώσεις θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και πολύ ενισχυμένους ανέμους.

Στο χάρτη παρουσιάζονται τα εκτιμώμενα συνολικά ύψη βροχής έως και τις βραδινές ώρες και οι περιοχές όπου αναμένονται οι εντονότερες βροχοπτώσεις.

Χάρτης - καταιγίδες

Στις περιοχές που θα επηρεαστούν συμπεριλαμβάνεται ο νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας, όπου θα εκδηλωθούν παροδικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες τις μεσημεριανές-απογευματινές ώρες. Τα φαινόμενα ενδέχεται να είναι πρόσκαιρα έντονα.

Αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα προσδίδοντας στις βροχές χαρακτήρα λασποβροχών.

Μετά τη διέλευσή του μετώπου η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ αντίθετα πολύ υψηλές θερμοκρασίες αναμένονται στη βόρεια Κρήτη.

Χάρτης - καταιγίδες

Πηγή: meteo.gr, inkefalonia.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ