Πολιτική

04 Οκτωβρίου 2019 15:25 Τελευταία ενημέρωση : 04 Οκτωβρίου 2019 22:12

ΥΠΕΞ για Τουρκία: η λογική των τετελεσμένων δεν δημιουργεί δίκαιο

Text to Speech

«Ασπίδα» στην Κύπρο και επίθεση στην Άγκυρα από τον Νίκο Δένδια, για τις νέες προκλήσεις με το «Γιαβούζ».

ΥΠΕΞ για Τουρκία: η λογική των τετελεσμένων δεν δημιουργεί δίκαιο

Επίθεση στην Τουρκία, την οποία καλεί να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, εξαπολύει το Υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνοντας για τις τουρκικές έργω προκλήσεις μέσω του πλοίου "Γιαβούζ" ότι «η λογική των τετελεσμένων δεν δημιουργεί δίκαιο».

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, αναφέρει:

"Η πρόθεση της Τουρκίας να διενεργήσει νέα γεώτρηση εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) έρχεται στη συνέχεια σωρείας παραβιάσεων σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου. Η διενέργεια γεωτρήσεως, εντός θαλάσσιας περιοχής η οποία, όχι μόνον βρίσκεται εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, άλλα έχει οριοθετηθεί και αδειοδοτηθεί σε ευρωπαϊκές εταιρίες, είναι σε πλήρη αντίθεση με κάθε έννοια νομιμότητας, περιφρονώντας τις εκκλήσεις της ΕΕ και της Διεθνούς Κοινότητας για σεβασμό των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και αποκλιμάκωση της έντασης.

Η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχει απόλυτη ανάγκη σταθερότητας και ασφάλειας. Τέτοιες ενέργειες ουδόλως συμβάλλουν σε αυτό, αντίθετα υπονομεύουν κάθε προσπάθεια εδραίωσης της ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή.  Υπενθυμίζουμε τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου 2019 και τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της 15ης Ιουλίου 2019. Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχουν κληθεί να συνεχίσουν τις διεργασίες για υιοθέτηση στοχευμένων μέτρων έναντι της Τουρκίας.

Η λογική των τετελεσμένων δεν δημιουργεί δίκαιο, παραβιάζει θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αρχές και απομακρύνει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος βρίσκεται σε συνεχή επαφή, συνεργασία και συντονισμό με το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και με τους Ευρωπαίους και διεθνείς Εταίρους και Συμμάχους μας για το θέμα. Εκφράζουμε την απόλυτη αλληλεγγύη μας στην Κυπριακή Δημοκρατία και καλούμε για μία ακόμη φορά την Τουρκία να σεβασθεί το Διεθνές Δίκαιο, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας".

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ - ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΕΕ - ΦΕΝΤΕΡΙΚΑ ΜΟΓΚΕΡΙΝΙ

Μογκερίνι-Χριστοδουλίδης συζήτησαν για το ενδεχόμενο στοχευμένων μέτρων σε βάρος της Τουρκίας

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπ. Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, είχε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, κατά την οποία συζήτησαν το ενδεχόμενο στοχευμένων μέτρων της Ε.Ε. σε βάρος της Άγκυρας, εξαιτίας των συνεχιζόμενων παράνομων τουρκικών γεωτρήσεων.

Όπως έγινε γνωστό από την κα Μογκερίνι το ζήτημα θα είναι στην ατζέντα του επόμενου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, στις 14 Οκτωβρίου, στο Λουξεμβούργο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ