Πολιτική

07 Οκτωβρίου 2019 12:37 Τελευταία ενημέρωση : 07 Οκτωβρίου 2019 22:30

“Κλείδωσαν” τα ραντεβού Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς

Διάβασέ μου το...

Ποιο θέμα θέτει προς συζήτηση ο Πρωθυπουργός. Ποια άλλα ζητήματα θα απασχολήσουν τις κατ΄ ιδίαν επαφές.

“Κλείδωσαν” τα ραντεβού Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς
-

"Κλείδωσαν" για το τέλος της εβδομάδας οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, με τον γύρο τηλεφωνημάτων που ξεκίνησε ο Γρηγόρης Δημητριάδης, Διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού, με τα επιτελεία των επικεφαλής των κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή.

Ηδη, όπως έγινε γνωστό, η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Αλέξη Τσίπρα θα γίνει στις 11:00 της Παρασκευής, ενώ μία ώρα αργότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί με την Φώφη Γεννηματά και θα ακολουθήσει εκείνο με τον Δημήτρη Κουτσούμπa στις 17.00. Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με Κυριάκο Βελόπουλο στις 18:00 και τον Γιάνη Βαρουφάκη στις 19:00.

Στην πρόσκληση που απευθύνει ο Πρωθυπουργός μοναδικό αντικείμενο προς συζήτηση ειναι η ψήφος των αποδήμων, με στόχο την εξεύρεση ευρύτερων συναινέσεων σε αυτό το κρίσιμο θέμα.

Ωστόσο, όπως δήλωσε το πρωί της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κάθε αρχηγός μπορεί να θέσει, μέσω των συνεργατών του, τυχόν θέματα προς συζήτηση, όπως ευρύτερα ζητήματα που άπτονται του εκλογιικού νόμου και φυσικά η εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο, με την έναρξη παράνομης γεώτρησης στο Οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ απο τουρκικό πλοίο.

"Σε ό,τι αφορά στο νόμο για την ψήφο των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, έχουμε πει ότι είναι πρόθεσή μας να εξασφαλίσει 300 ψήφους και όχι 200. Στο πλαίσιο αυτό, νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει ένα είδος ευρύτερης συναίνεσης", σχολίασε ο κ. Πέτσας.

"Πρόκειται για νομοθετική ρύθμιση, η οποία αφορά όλους εκείνους που σήμερα έχουν δικαίωμα ψήφου, αλλά δε μπορούν λόγω μεγάλης απόστασης και οικονομικής επιβάρυνσης να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Με απλά λόγια, θα διευκολύνονται οι Έλληνες του εξωτερικού να μπορούν να ψηφίσουν δίχως να είναι αναγκασμένοι να πάρουν το αεροπλάνο για να έρθουν στην Ελλάδα. Πρόκειται για αυτονόητο δικαίωμα, που ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, με εξαίρεση τη Μάλτα και το Λιχτενστάϊν. Δυστυχώς μέχρι σήμερα, τη δυνατότητα αυτή δεν τη δίνει στους πολίτες της και η Ελλάδα. Θα πρέπει επίσης να ξεκαθαριστεί, πως δεν πρόκειται για παραχώρηση νέου δικαιώματος, αλλά για τη δυνατότητα άσκησης ενός δικαιώματος που ήδη υφίσταται. Κανένας πολίτης δε θα προστεθεί στους εκλογικούς καταλόγους και δεν θα αλλάξει το εκλογικό σώμα. Όσοι έως σήμερα, έτσι κι αλλιώς, μπορούσαν να ψηφίσουν, με το νέο σύστημα θα διευκολύνονται στην άσκηση αυτού του δικαιώματός τους", σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, η αριθμητική μόνο απλή δεν είναι, καθώς, σύμφωνα με την πρόβλεψη του Συντάγματος απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 200 "ναι", για να περάσει το νομοσχέδιο. "Σκοπός της πρωτοβουλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη για κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων του Κοινοβουλίου είναι να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο συναίνεσης για αυτό που θεωρείται αυτονόητο και αναγκαίο. Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση δε θα προσέλθει στη συζήτηση με έτοιμο νομοσχέδιο, αλλά ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες που προτείνει, με στόχο τη μέγιστη δυνατή συναίνεση σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα. Το υπουργείο Εσωτερικών έχει έτοιμο το πλαίσιο το οποίο συζήτησε ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, αμέσως μετά τη σύσκεψη για το μεταναστευτικό…Η κυβερνητική πρόταση περιλαμβάνει τη δυνατότητα των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας και εργασίας τους, στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, του οποίου ο αριθμός των βουλευτών προτείνεται να αυξηθεί από δώδεκα σε 15", επισημαίνουν στελέχη της κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση, άπαντα τα κόμματα θα βρεθούν προ των ευθυνών τους για τη στάση που θα κρατήσουν, ενώ χάσμα ανοίγεται ανάμεσα στη λογική της κυβέρνησης και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία "γαλάζια" στελέχη χαρακτηρίζουν ως "αντισυνταγματική και προσβλητική". Όπως σημειώνουν πηγές, η κυβέρνηση δρα με βάση επιταγή του Συντάγματος που ταυτόχρονα αποτελεί εθνική και δημοκρατική υποχρέωση.

"Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να μετράει η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού στο πανελλαδικό ποσοστό. Η θέση αυτή έχει τέσσερα προβλήματα. Αρχικά, πρόβλημα συνταγματικό, αφού το Σύνταγμα μιλάει για την ισότητα της ψήφου. Μετά υπάρχει πρόβλημα λογικής. Εάν κάποιος πάρει το αεροπλάνο από το Λονδίνο κι έρθει να ψηφίσει στην Αθήνα η ψήφος του μετράει κανονικά. Εάν ψηφίσει στο Λονδίνο η ψήφος του μετράει διαφορετικά. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ υποτιμάει τους Έλληνες του εξωτερικού αφού τους θεωρεί πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Δε θα ισχύει η αρχή της αναλογικότητας των περιφερειών, αφού θα υπάρχουν περιφέρειες με εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους, οι οποίοι θα εκλέγουν μόνο έναν ή δύο βουλευτές. Η ουσία του ζητήματος είναι ότι η Κουμουνδούρου φοβάται την ετυμηγορία των Ελλήνων του εξωτερικού", αναφέρουν στελέχη της κυβέρνησης.

Από το ΚΚΕ, υπενθυμίζονται όσα είπε σχετικά, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην ΔΕΘ, ο Δημήτρης Κουτσούμπας ό,τι  "ασφαλώς και πρέπει να διευκολυνθούν οι Έλληνες που εργάζονται ή σπουδάζουν σήμερα στο εξωτερικό, ώστε να μπορούν να ψηφίζουν, και αυτό δεν είναι δύσκολο να γίνει με ορισμένες σχετικές προβλέψεις. Για να μην υπάρξει αλλοίωση του εκλογικού σώματος, με βάση το αναχρονιστικό δίκαιο του “αίματος” για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, που ισχύει σήμερα, το ΚΚΕ θα προτείνει μια σειρά κριτήρια - περιορισμούς που πρέπει να ισχύουν συνδυασμένα, ώστε το δικαίωμα της ψήφου να δίνεται μόνο σε εκείνους που σωρευτικά:

  1. υπόκεινται στο σύνολο των υποχρεώσεων, κυρίως οικονομικών, των πολιτών του Ελληνικού Κράτους και άρα πρέπει να απολαμβάνουν τα αντίστοιχα δικαιώματα, όπως αυτό της ψήφου, προκειμένου να μπορούν να τοποθετούνται για τα πολιτικά πεπραγμένα στην Ελλάδα, αφού θα υφίστανται τις συνέπειές τους. Άλλωστε, στον πυρήνα του δικαιώματος της ψήφου βρίσκεται η συσχέτιση του δικαιώματος του εκλέγειν στις βουλευτικές εκλογές και του να θίγεται κανείς άμεσα απ’ τις πράξεις των εκλεγμένων πολιτικών οργάνων της χώρας. Δηλαδή, όσοι και όσες διατηρούν οικονομικούς και οικογενειακούς δεσμούς με την Ελλάδα, οπότε και τους αφορά άμεσα η καθημερινότητα στην Ελλάδα.
  2. απουσιάζουν από την Ελλάδα, συγκεκριμένο, εύλογο, χρονικό διάστημα, π.χ. μέχρι 30 χρόνια. Έτσι μπορούν να καλυφθούν αυτοί που μετανάστευσαν από τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης.
  3. αυτοπρόσωπη ψήφος σε πρεσβείες, προξενεία, με κατηγορηματικό αποκλεισμό της επιστολικής ψήφου, που διευκολύνει τη νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος".