Αθλητικά

09 Οκτωβρίου 2019 00:37

Η Μπαρτσελόνα απέσυρε τα μετάλλια που είχε απονείμει στον Φράνκο!

Διάβασέ μου το...

«Κάλλιο αργά παρά ποτέ», δήλωσε ο Πρόεδρος των Καταλανών, Γιοσέπ Μαρία Μπαρτομέου.

Η Μπαρτσελόνα απέσυρε τα μετάλλια που είχε απονείμει στον Φράνκο!
-

Τα μέλη της Μπαρτσελόνα ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία, να αποσύρουν τα μετάλλια που απονεμήθηκαν στον δικτάτορα Φράνκο.

Το συμβούλιο του συλλόγου είχε προτείνει την σχετική ενέργεια σε συνεδρίαση τον Φεβρουάριο και εγκρίθηκε με 671 ψήφους στην ετήσια γενική συνέλευση την Κυριακή, με δύο ψήφους κατά και επτά αποχής.

Η Μπαρτσελόνα, της οποίας ο πρόεδρος, Γιοσέπ Σουνιόλ, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου πολέμου 1936-1939 που προκάλεσε ο Φράνκο και στον οποίο πέθαναν περίπου 500.000 άνθρωποι, έδωσε μετάλλια στον δικτάτορα το 1951, το 1971 και το 1974.

Ο σημερινός πρόεδρος των Καταλανών, Γιοσέπ Μαρία Μπαρτομέου δήλωσε πριν από την ψηφοφορία ότι ο σύλλογος ήθελε να αποσύρει τα μετάλλια για κάποιο χρονικό διάστημα αλλά δεν διέθετε τα κατάλληλα έγγραφα για να το πράξει.

«Είναι αλήθεια ότι αυτό γίνεται αργά, αλλά καλύτερα αργά από ποτέ», είπε. «Αυτό είναι επίσης ένα αφιέρωμα στους πατέρες και τους παππούδες μας για όλα αυτά που υπέστησαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας».

Ο Φράνκο κυβέρνησε την Ισπανία, από το τέλος του εμφυλίου πολέμου έως ότου πέθανε το 1975.

Τον περασμένο μήνα, το ανώτατο δικαστήριο της Ισπανίας έδωσε στην κυβέρνηση το «πράσινο φως» για να μεταφέρει τα λείψανά του από το κρατικό μαυσωλείο στο οποίο ετάφη το 1975.

Το πρώτο μετάλλιο ήταν ένα αναμνηστικό από την κατάκτηση του Κυπέλλου Ισπανίας το 1951, το δεύτερο για τα εγκαίνια του κλειστού γυμναστηρίου «Palau Blaugrana» το 1971 και το τρίτο ήταν ένα επετειακό μετάλλιο του 1974.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ