Κόσμος

07 Οκτωβρίου 2019 17:25 Τελευταία ενημέρωση : 07 Οκτωβρίου 2019 22:23

Τραμπ προς ΕΕ: σας κάναμε χάρη με τον ISIS, πολεμάμε όταν έχουμε όφελος

Διάβασέ μου το...

Ο “Πλανητάρχης” χρησιμοποιεί ως “άλλοθι” την ΕΕ για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία

Τραμπ προς ΕΕ: σας κάναμε χάρη με τον ISIS, πολεμάμε όταν έχουμε όφελος
-

Δεν είναι… δικό του πρόβλημα το συριακό λέει, εμμέσως, πλην, σαφώς, ο Ντόναλντ Τραμπ, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από τη Συρία.

Όπως αναφέρει ο Τραμπ, οι ΗΠΑ έπρεπε να μείνουν στη Συρία για μόλις 30 μέρες, ωστόσο επέλεξαν να παραμείνουν και να μπουν «πιο βαθιά στη μάχη χωρίς προφανή σκοπό».

Επισημαίνει πως εξουδετερώθηκε το 100% του ISIS και «δείχνει» την Ευρώπη, αφού, όπως αναφέρει, δεν δέχτηκε πίσω τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και «μας είπαν να τους κρατήσουμε στις ΗΠΑ».

Ο Τραμπ συνεχίζει λέγοντα πως αρνήθηκε να κρατήσουν οι ΗΠΑ τους τζιχαντιστές «στις φυλακές μας έναντι τεράστιου κόστους».

«Είναι δικοί σας για να τους δικάσετε» τονίζει και αναφέρει πως οι Ευρωπαίοι αρνήθηκαν μέχρι και αυτό διότι θεωρούν πως «οι ΗΠΑ είναι το κορόιδο του ΝΑΤΟ».

Όπως αναφέρει οι Κούρδοι πολέμησαν με τις ΗΠΑ «ωστόσο πληρώθηκαν τεράστια ποσά και τους δώσαμε εξοπλισμό για να το κάνουν».

«Πολεμούσαν τις ΗΠΑ για δεκαετίες», συνεχίζει ο Τραμπ αναφερόμενος στους Κούρδους και πλέον δηλώνει πως «ήρθε η ώρα να τελειώνουμε με αυτούς τους γελοίους, ατελείωτους πολέμους, πολλοί εκ των οποίων είναι φυλετικοί, και να φέρουμε τους στρατιώτες μας πίσω στο σπίτι. Θα πολεμήσουμε μόνο εκεί που έχουμε όφελος και μόνο για να κερδίσουμε».

Τέλος ο Αμερικανός πρόεδρος καλεί την Τουρκία, την Ευρώπη, το Ιράν, το Ιράκ, τη Ρωσία και τους Κούρδους να «κατανοήσουν την κατάσταση και να αποφασίσουν τι θέλουν να κάνουν με τους αιχμαλώτους του ISIS στη γειτονιά τους».

«Βρισκόμαστε 7.000 μίλια μακριά και θα συγκρουστούμε ξανά με το ISIS αν ξαναβρεθούν κοντά μας», καταλήγει ο Τραμπ.

H δήλωση Τραμπ:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έπρεπε να βρίσκονται στη Συρία για 30 ημέρες, πριν από πολλά – πολλά χρόνια. Ωστόσο, παραμείναμε και μπήκαμε πιο βαθιά στη μάχη χωρίς προφανή σκοπό. Όταν έφτασα στην Ουάσινγκτον, το ISIS δρούσε ανεξέλεγκτα στην περιοχή. Γρήγορα εξουδετερώσαμε το 100% του χαλιφάτου του ISIS, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων μαχητών του ISIS, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν από την Ευρώπη.

Ωστόσο, η Ευρώπη δεν τους ήθελε πίσω, μας είπαν να τους κρατήσουμε στις ΗΠΑ. Είπα «όχι», σας κάναμε μια μεγάλη χάρη και τώρα θέλετε από εμάς να τους κρατήσουμε στις φυλακές μας, έναντι τεράστιου κόστους. Είναι δικοί σας για να τους δικάσετε. Είπαν πάλι «όχι», σκεπτόμενοι, όπως πάντα, πως οι ΗΠΑ είναι το κορόιδο στο ΝΑΤΟ, στο εμπόριο, παντού.

Οι Κούρδοι πολέμησαν μαζί μας, ωστόσο πληρώθηκαν με τεράστια ποσά και τους δώσαμε εξοπλισμό για να το κάνουν. Πολεμούσαν την Τουρκία για δεκαετίες. Συγκρατούσα αυτό τον πόλεμο για τρία χρόνια, ωστόσο έχει έρθει η ώρα να τελειώνουμε με αυτούς τους γελοίους, ατελείωτους πολέμους, πολλοί εκ των οποίων είναι φυλετικοί, και να φέρουμε τους στρατιώτες μας πίσω στο σπίτι. Θα πολεμήσουμε μόνο εκεί που έχουμε όφελος και μόνο για να κερδίσουμε.

Η Τουρκία, η Ευρώπη, το Ιράν, το Ιράκ, η Ρωσία και οι Κούρδοι πρέπει, τώρα, να κατανοήσουν την κατάσταση και τι θέλουν να κάνουν με τους αιχμάλωτους μαχητές του ISIS στη «γειτονιά» τους. Όλοι τους μισούν το ISIS, έχουν υπάρξει αντίπαλοι για χρόνια. Βρισκόμαστε 7.000 μίλια μακριά και θα συγκρουστούμε ξανά με το ISIS αν ξαναβρεθούν κοντά μας!».

Αίσθηση προκάλεσε λίγη ώρα αργότερα η ανάρτηση που έκανε στο Twitter ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. «Όπως έχω δηλώσει κατά το παρελθόν, και θέλω απλώς να επαναλάνω, εάν η Τουρκία κάνει κάτι που εγώ, με τη μεγάλη και ασύγκριτη σοφία μου, θεωρήσω πως είναι εκτός ορίων, θα καταστρέψω εντελώς και θα εξαλείψω την οικονομία της Τουρκίας (το έχω ξανακάνει!). Πρέπει, μαζί με τους Ευρωπαίους και τους άλλους, να προσέχουν τους αιχμάλωτους μαχητές του ISIS και τις οικογένειές τους. Οι ΗΠΑ έχουν κάνει πολύ περισσότερα από ό,τι θα μπορούσε οποιοσδήποτε να αναμένει, συμπεριλαμβανομένης της αιχμαλωσίας του 100% του Χαλιφάτου του ISIS. Είναι καιρός τώρα για άλλους στην περιοχή, ορισμένοι εκ των οποίων με μεγάλο πλούτο, να προστατεύσουν την επικράτειά τους. Οι ΗΠΑ είναι μεγάλες», έγραψε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

TWEETS - ΤΡΑΜΠ

TWEETS - ΤΡΑΜΠ


 Ερντογάν: μπορούμε να εισβάλουμε στη Συρία νύχτα

Τουρκία - στρατός - σύνορα - Συρία

Μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για αποχώρηση των στρατευμάτων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η επίθεση στη βόρεια Συρία μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή: «Είναι μια φράση την οποία επαναλαμβάνουμε συνεχώς: μπορεί να μπούμε (στη Συρία) οποιαδήποτε νύχτα χωρίς προειδοποίηση. Δεν υπάρχει θέμα να ανεχθούμε περισσότερο τις απειλές που προέρχονται απ’ αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις».

Ταυτόχρονα ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως σχεδιάζει να επισκεφτεί την Ουάσινγκτον για να συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου. Ανέφερε πως θα συζητήσουν για την «ασφαλή ζώνη» στα τουρκοσυριακά σύνορα ενώ είπε πως ελπίζει να επιλυθεί η διένεξη ΗΠΑ-Τουρκίας για τα F-35.

«Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να καθαρίσει τα σύνορά της με τη Συρία από τους μαχητές και να εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας αυτής», δήλωσε τη Δευτέρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Από την έναρξη της κρίσης στην Συρία, υποστηρίζαμε την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και στο εξής. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τη δική μας (…) ασφάλεια καθαρίζοντας την περιοχή αυτή από τους τρομοκράτες», σημείωσε ο Τσαβούσογλου . «Θα συμβάλουμε στην ειρήνη και την σταθερότητα στη Συρία», πρόσθεσε σε μήνυμά του στο Twitter.

Κούρδοι Συρίας: θα επανέλθει το ISIS

Οι αμερικανικές δυνάμεις άρχισαν να αποσύρονται από τις περιοχές κοντά στα τουρκικά σύνορα, ανακοίνωσαν οι Κούρδοι

Οι Κούρδοι της Συρίας προειδοποίησαν σήμερα πως μια τουρκική στρατιωτική εισβολή στη βόρεια Συρία, η οποία φαίνεται πως επίκειται έπειτα από τις σχετικές ανακοινώσεις του Λευκού Οίκου, θα επιφέρει μια μείζονα επανεμφάνιση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ενώ ανακοίνωσαν πως οι αμερικανικές δυνάμεις άρχισαν σήμερα να αποσύρονται από τις περιοχές κοντά στα τουρκικά σύνορα στη βόρεια Συρία.

Μια τουρκική στρατιωτική επιχείρηση θα ακύρωνε χρόνια καρποφόρων μαχών των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), συμμαχίας Κούρδων και Αράβων μαχητών, εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και θα επέτρεπε στους αρχηγούς της οργάνωσης, που βρίσκονται ακόμη στη ζωή, να βγουν από την κρυψώνα τους, εξήγησαν οι SDF σε ανακοίνωση που εξέδωσαν.

«Οι αμερικανικές δυνάμεις δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους και απέσυραν τις δυνάμεις τους από τις περιοχές στα σύνορα με την Τουρκία και η Τουρκία ετοιμάζεται τώρα για μια επιχείρηση εισβολής στη βόρεια και ανατολική Συρία», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση των SDF.

Την πληροφορία για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τις θέσεις-κλειδί Ρας αλ-Αΐν και Ταλ Αμπιάντ επιβεβαίωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων. 

ΣΥΡΙΑ - ΚΟΥΡΔΟΙ - PYD - ΤΟΥΡΚΙΑ

Τα Ηνωμένα Έθνη «προετοιμάζονται για το χειρότερο»

Ο ΟΗΕ δήλωσε πως «προετοιμάζεται για το χειρότερο» στη βόρεια Συρία. «Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί (…) Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο», δήλωσε ο Πάνος Μουμτζής, συντονιστής ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ για τη Συρία, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη. Πρόσθεσε πως ο ΟΗΕ είναι «σε επαφή με όλα τα μέρη» επί του πεδίου.

Ξεκαθάρισε πως το γραφείο του δεν είχε προειδοποιηθεί για την απόφαση της Ουάσινγκτον να εγκαταλείψει τους παλιούς συμμάχους της, τους Κούρδους, στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Σημείωσε ότι προτεραιότητες του ΟΗΕ είναι να διασφαλίσει ότι η τουρκική επίθεση δεν θα προκαλέσει νέες μετακινήσεις πληθυσμών, ότι δεν θα παρεμποδιστεί η αθρωπιστική πρόσβαση και ότι δεν θα υπάρχουν περιορισμοί στην ελευθερία μετακίνησης στην περιοχή.

Ο ΟΗΕ διαθέτει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης προκειμένου να ανταποκριθεί στα νέα βάσανα των πολιτών, όμως «ελπίζει πως δεν θα χρησιμοποιηθεί», πρόσθεσε ο Πάνος Μομτζής..

Αντίθετη η ΕΕ με την εισβολή της Τουρκίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιτίθεται σε μια επίθεση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία καθώς «μια επανάληψη των εχθροπραξιών θα υπονόμευε τις προσπάθειες που γίνονται για την επίλυση της σύγκρουσης αυτής», δήλωσε εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

«Οποιαδήποτε επανάληψη των εχθροπραξιών θα επιδεινώσει τα βάσανα του συριακού λαού, θα προκαλέσει μετακινήσεις πληθυσμών και θα υπονομεύσει τις πολιτικές προσπάθειες που γίνονται για την επίλυση της σύγκρουσης αυτής», σημείωσε η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, η οποία είναι εκπρόσωπος της Φεντερίκα Μογκερίνι.

Κρεμλίνο: Πρέπει να διαφυλαχθεί η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας

Πρέπει να διαφυλαχθεί η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, επανέλαβε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, την ώρα που οι ΗΠΑ ανακοίνωναν ότι αποσύρουν τα στρατεύματά τους από την βορειοανατολική Συρία.

Ο Πεσκόφ δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ότι η Μόσχα γνωρίζει ότι η Τουρκία συμμερίζεται τη θέση της Ρωσίας όσον αφορά την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.

"Ελπίζουμε ότι οι Τούρκοι συνάδελφοί μας θα μείνουν προσηλωμένοι σε αυτή τη θέση σε όλες τις περιστάσεις", σημείωσε.

Ο Πεσκόφ επανέλαβε επίσης τη θέση της Μόσχας ότι όλες οι ξένες στρατιωτικές δυνάμεις "με παράνομη παρουσία" θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη Συρία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ