Καιρός

07 Οκτωβρίου 2019 17:51

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Διατηρούνται σε πολλές περιοχές οι βροχές κι οι καταιγίδες, που θα είναι τοπικά ισχυρές. Οδηγίες από τους ειδικούς για τους καλλιεργητές.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν τις επόμενες ώρες, κινούμενες όλο και ανατολικά, με ασθενέστερα φαινόμενα την Τρίτη, οπότε αναμένονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, τοπικά ισχυρές μέχρι το πρωί, σε Χαλκιδική, Πιερία, ανατολική Θεσσαλία, Σποράδες, Βόρεια Εύβοια, ανατολικό Αιγαίο και μέχρι το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα, με εξασθένηση αργότερα.  Στις υπόλοιπες περιοχές αναμένονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στο Ιόνιο, που από το απόγευμα θα εξασθενήσουν και το βράδυ στα βορειοδυτικά θα σταματήσουν.  

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 9 έως 20 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 10 έως 25 βαθμούς και νοτιότερα από 18 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί στα δυτικά, εντάσεως 4 με 6 μποφόρ και τοπικά στο Ιόνιο 7 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν βορειοανατολικοί άνεμοι, 4 με 6 μποφόρ, στο βόρειο Αιγαίο το πρωί για λίγο τοπικά 8 μποφόρ.

Ο καιρός την Τρίτη σε 20 αγροτικές περιοχές

 

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα  με το  Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου, παρατηρούνται σημαντικές προσβολές από ανθράκωση σε καρυδιές, έως και φυλλόπτωση, ιδιαίτερα σε δενδροκομεία που δεν έγιναν επαρκείς ψεκασμοί ή δεν γινόταν σωστή κάλυψη των δένδρων με το ψεκαστικό υγρό. Επίσης, τα συμπτώματα είναι έντονα σε καρυδεώνες όπου τόσο το κλάδεμα, όσο και ο τρόπος άρδευσης, ευνόησαν την ύπαρξη υψηλής σχετικής υγρασίας στην κόμη των δένδρων κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.

Επειδή ο μύκητας διαχειμάζει στα προσβεβλημένα όργανα που πέφτουν στο έδαφος, απαιτείται η λήψη μέτρων για τον περιορισμό του πρωτογενούς μολύσματος την επόμενη καλλιεργητική περίοδο:

  1. Απομάκρυνση και κάψιμο των ξερών, πεσμένων στο έδαφος φύλλων ή ενσωμάτωσή τους με ελαφρύ φρεζάρισμα.
  2. Σε περίπτωση μεγάλης προσβολής ψεκασμός των φύλλων με ένα χαλκούχο σκεύασμα, πριν ή μετά την πτώση τους στο έδαφος.
  3. Σωστό κλάδεμα ώστε να εξασφαλίζεται καλός αερισμός των δένδρων.

Η ασφαλής διάγνωση και η επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος να γίνει με τον τοπικό γεωπόνο.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό:




ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ