Κόσμος

08 Οκτωβρίου 2019 19:37

“Εδώ Βρυξέλλες”...

Διάβασέ μου το...

Η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Αρώνη, μεταδίδει χρήσιμες ειδήσεις και τον “παλμό της ημέρας” από την… καρδιά της ΕΕ.

“Εδώ Βρυξέλλες”...
-

Η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Αρώνη, μεταδίδει ό,τι συμβαίνει στο κέντρο των εξελίξεων, την “καρδιά” της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλα όσα αφορούν την χώρα και την καθημερινότητα μας, σε όλο το φάσμα της επικαιρότητας: από την πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις, την οικονομία και τις μεγάλες αλλαγές, μέχρι τα προγράμματα επιδοτήσεων, τις καθοριστικές δικαστικές αποφάσεις και τις Κοινοτικές Οδηγίες, την προστασία των δικαιωμάτων, τον Πολιτισμό και όσα αφορούν την Τεχνολογία και την προστασία των πολιτών της “κοινής ευρωπαϊκής οικογένειας”.

Το μεταναστευτικό στο επίκεντρο του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο

Οι υπουργοί εσωτερικών της ΕΕ συνεδριάζουν σήμερα στο Λουξεμβούργο με επίκεντρο το μεταναστευτικό ζήτημα, μετά τη συνάντηση ορισμένων εξ’ αυτών στις 23 Σεπτεμβρίου στη Μάλτα, όπου υπήρξε μια προσωρινή συμφωνία για αυτόματη κατανομή των μεταναστών που διασώζονται στην κεντρική Μεσόγειο.

«Η πρόταση που παρουσίασαν η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Μάλτα βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», ανέφερε ο επίτροπος μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, προσερχόμενος στο Συμβούλιο. «Τα κράτη-μέλη πρέπει να δείξουν σήμερα υπευθυνότητα και αλληλεγγύη και να σκεφτούν αυτήν την πρωτοβουλία. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι - με λύσεις ad-hoc, θα πρέπει να βρούμε μόνιμους μηχανισμούς. Στη Μάλτα προτείναμε την εφαρμογή ενός προσωρινού μηχανισμού για τουλάχιστον 6 μήνες. Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να τη λάβουν υπόψη τους και να δείξουν αλληλεγγύη.», δήλωσε ο Δ. Αβραμόπουλος.  Επίσης, στο Συμβούλιο θα συζητηθεί και η κοινή πρωτοβουλία Ελλάδας- Κύπρου- Βουλγαρίας για την ενίσχυση της επιχειρησιακής και οικονομικής βοήθειας καθώς και η επιτάχυνση της διαδικασίας μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο.

Άλλα θέματα που θα απασχολήσουν το Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών στην ΕΕ είναι ο εξτρεμισμός και η τρομοκρατία, οι επιπτώσεις στην ασφάλεια των 5G κινητών δικτύων, και η τεχνητή νοημοσύνη.

Ακροάσεις Βεστάγκερ, Τίμερμανς και Ντομπρόβσκις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι τρεις Εκτελεστικοί Αντιπρόεδροι της Κομισιόν, θα βρεθούν σήμερα ενώπιον των ευρωβουλευτών για να ενημερώσουν για το σχεδιασμό των χαρτοφυλακίων τους την επόμενη πενταετία.

Σήμερα το πρωί περνάει από ακρόαση ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο «οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων». Στις αρμοδιότητες του Ντομπρόβσκις περιλαμβάνεται η οικονομία, η νομισματική και χρηματοπιστωτική πολιτική, η απασχόληση και ο προϋπολογισμός. Μεταξύ των πιο επειγόντων θεμάτων που θα κληθεί να απαντήσει είναι αυτά που σχεδιάζει να κάνει η Επιτροπή σχετικά με τα κρυπτογραφημένα περιουσιακά στοιχεία, και συγκεκριμένα το σχέδιο Libra του Facebook και πώς θέλει να καθορίσει την άμυνα της ΕΕ από τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Το απόγευμα, είναι προγραμματισμένη η ακρόαση του Φρανς Τίμερμανς, που αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, με τον τίτλο «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία» και της Μάργκρετ Βεστάγκερ με το χαρτοφυλάκιο «Μια Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή» που περιέχει τους τομείς της εσωτερικής αγοράς, ψηφιακής οικονομίας, βιομηχανίας, έρευνας και ενέργειας.

Ακρόαση του Ζοζέφ Μπορέλ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Κατά τη χθεσινή ακρόασή του στην Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, ο  υποψήφιος Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέφ Μπορέλ, αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Ο κ. Μπορέλ αφού αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της διεθνούς παρουσίας της Ένωσης και την ανάληψη περισσότερων κοινών δράσεων, τόνισε ότι προτεραιότητα για την Ε.Ε. θα αποτελέσουν τα Βαλκάνια και τα ανατολικά σύνορα της Ε.Ε. καθώς και η Λιβύη και η περιοχή του Σαχέλ. Ο κ. Μπορέλ επεσήμανε την ανάγκη ενίσχυσης της Ουκρανίας ως ανάχωμα στον ρωσικό επεκτατισμό ενώ πρόσθεσε πως η πρώτη του επίσκεψη θα είναι στο Κόσοβο.

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 17ης και 18ης Οκτωβρίου

Στο πλαίσιο συντονισμού των χωρών της ΕΕ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 17 και 18 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα επισκεφθεί σήμερα το Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί με την Καγκελάριο Μέρκελ. Αύριο ο Ντ. Τουσκ θα επισκεφθεί την Αθήνα, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ αναμένεται να συνομιλήσει τηλεφωνικώς και με πολλούς ακόμα ευρωπαίους ηγέτες.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα μιλήσει στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου, ενώ έχει προγραμματισμένη επίσημη συνάντηση με τη διάδοχό του Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία θα παραβρεθεί στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την επόμενη εβδομάδα.

Η ΕΕ αντιτίθεται σε ενδεχόμενη επίθεση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα ευρωπαϊκή διπλωματίας, Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, κληθείσα να σχολιάσει μια ενδεχόμενη επίθεση της Τουρκίας στη βορειανατολική Συρία δήλωσε ότι η ΕΕ αντιτίθεται σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς  "οποιαδήποτε επανάληψη των εχθροπραξιών θα επιδεινώσει τα βάσανα του συριακού λαού, θα προκαλέσει μετακινήσεις πληθυσμών και θα υπονομεύσει τις πολιτικές προσπάθειες που γίνονται για την επίλυση της σύγκρουσης αυτής".