Κόσμος

08 Οκτωβρίου 2019 15:45

Brexit: όλο και πιο κοντά σε οριστικό “ναυάγιο”

Διάβασέ μου το...

«Εξαιρετικά απίθανη» μια συμφωνία μετά την επικοινωνία Μέρκελ – Τζόνσον. «Βουλιάζει» η Στερλίνα. Τι δείχνει δημοσκόπηση που έγινε σε έξι ευρωπαϊκά κράτη.

Brexit: όλο και πιο κοντά σε οριστικό “ναυάγιο”
-

Η στερλίνα υποχώρησε σε χαμηλό μηνός έναντι του ευρώ σήμερα  Τρίτη, ύστερα από αναφορές σύμφωνα με τις οποίες οι συνομιλίες για το Brexit μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται κοντά σε κατάρρευση.

Μια συμφωνία είναι ουσιαστικά αδύνατη καθώς η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον ότι για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει η Βόρεια Ιρλανδία να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ, δήλωσε πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ.

Η πηγή δήλωσε ότι η Μέρκελ μίλησε με τον Τζόνσον σήμερα το πρωί και ξεκαθάρισε ότι μια συμφωνία είναι «εξαιρετικά απίθανη».

Η στερλίνα υποχώρησε κατά 0,5% στο χαμηλό εβδομάδας του 1,2226 δολαρίου και σημείωσε πτώση άνω του 0,7% έναντι του ευρώ, αγγίζοντας το επίπεδο των 89,93 πενών – το χαμηλότερο από τις 9 Σεπτεμβρίου.

Τουσκ: ο Τζόνσον παίζει με το μέλλον της Ευρώπης

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πολωνός Ντόναλντ Τουσκ, κατηγόρησε σήμερα τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον ότι παίζει με «το μέλλον της Ευρώπης» με ένα «ανόητο παιχνίδι αλληλοκατηγοριών» για τις ευθύνες της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

«Μπόρις Τζόνσον, το διακύβευμα δεν είναι να κερδηθεί ένα ανόητο παιχνίδι αλληλοκατηγοριών. Το διακύβευμα είναι το μέλλον της Ευρώπης και του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς και η ασφάλεια και τα συμφέροντα των λαών μας. Δεν θέλετε συμφωνία, δεν θέλετε παράταση, δεν θέλετε να ανακληθεί (το διαζύγιο), quo vadis;», έγραψε ο Τουσκ στο Twitter.

Ντ. Τουσκ - tweet - Μπόρις Τζόνσον - Brexit

Δημοσκόπηση : οι Γερμανοί δεν θέλουν ούτε επαναδιαπραγμάτευση, ούτε νέα αναβολή

Οι Γερμανοί αντιμετωπίζουν πιο αρνητικά από τους Γάλλους μια ενδεχόμενη επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για το Brexit, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Kantar που διενεργήθηκε σε έξι χώρες και δημοσιεύθηκε σήμερα.

Λίγοι περισσότεροι από τους μισούς Γάλλους (58%) δεν συμφωνούν με το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, ενώ το 57% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η ΕΕ δεν θα πρέπει να επιτρέψει νέα αναβολή του Brexit, που πλέον είναι προγραμματισμένο για τις 31 Οκτωβρίου.

Οι Γερμανοί είναι ακόμη πιο αυστηροί: τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων αρνούνται όχι μόνο μια επαναδιαπραγμάτευση (62%), αλλά και μια νέα αναβολή (66%).

Αντίθετα οι Πολωνοί είναι πιο ανοικτοί στο ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης, με το 52% να τάσσεται υπέρ, έναντι μόνο του 47% των Ολλανδών που εκτιμά ότι η ΕΕ θα πρέπει να δώσει και άλλο χρονικό περιθώριο στη Βρετανία και να αναβάλει το Brexit.

Εξάλλου μόνο το 38% των Γάλλων πιστεύει ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα επιδεινώσει την κατάσταση στην ΕΕ και το ένα τρίτο ότι θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για τη χώρα τους.

Ωστόσο η πλειοψηφία των ερωτηθέντων στη Γερμανία, την Πολωνία, την Ισπανία και την Ολλανδία εκτιμά ότι αυτό το ενδεχόμενο θα έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο για την ΕΕ όσο και για τη χώρα τους.

Μόνο τέσσερις στους δέκα Γάλλους πιστεύουν ότι το Brexit είναι γενικώς κάτι αρνητικό, έναντι των τριών τετάρτων των Γερμανών και των Ιρλανδών.

Η δημοσκόπηση έθεσε και το ερώτημα για την ενδεχόμενη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε κάθε μία από τις χώρες για την παραμονή τους στην ΕΕ. Στη Γαλλία μόλις το 52% θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής, με το ποσοστό στη Γερμανία, την Πολωνία, την Ιρλανδία και την Ισπανία να φτάνει το 75% και το 60% στην Ολλανδία.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία, την Ολλανδία, την Ιρλανδία και την Ισπανία σε δείγμα 1.000 ανθρώπων ή περισσότερων σε κάθε χώρα.