Κοινωνία

09 Οκτωβρίου 2019 11:34 Τελευταία ενημέρωση : 09 Οκτωβρίου 2019 21:50

Προσφυγικό: “έμφραγμα” στα νησιά, παρά τις μεταφορές στην ενδοχώρα

Διάβασέ μου το...

Το πρωί της Τετάρτης κατέπλευσε στο λιμάνι της Ελευσίνας, αρματαγωγό με περίπου 400 άτομα, τα οποία θα μεταφερθούν σε δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα.

Προσφυγικό: “έμφραγμα” στα νησιά, παρά τις μεταφορές στην ενδοχώρα
-

Την ώρα που οι προσφυγικές ροές προς τα ελληνικά νησιά συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, η κυβέρνηση υλοποιεί τον σχεδιασμό της για την αποσυμφόρηση τους, καθώς οι χιλιάδες των προσφύγων και των μεταναστών που έχουν φτάσει το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχουν δημιουργήσει μια «ασφυκτική» κατάσταση.

Σήμερα το πρωί κατέπλευσε στο λιμάνι της Ελευσίνας, το αρματαγωγό πλοίο «ΙΚΑΡΙΑ» μεταφέροντας 389 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Σύμη, η οποία βρέθηκε τις τελευταίες μέρες στο «μάτι του κυκλώνα», καθώς τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν είναι τεράστια αφού το νησί δεν έχει τις στοιχειώδεις υποδομές για τη φιλοξενία τους και οι περισσότεροι από αυτούς είχαν κατασκηνώσει έξω από το αστυνομικό τμήμα και το Λιμεναρχείο.

Είχε προηγηθεί ακόμη μια μεταφορά το βράδυ της Δευτέρας, περίπου 500 αιτούντων άσυλο, οι οποίοι κατέφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά και επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία με προορισμό δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα.

Την ίδια στιγμή οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που φεύγουν από τα μικρασιατικά παράλια, συνεχίζουν να καταφτάνουν κατά εκατοντάδες στα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Το διήμερο 7 και 8 Οκτωβρίου, 377 άτομα έφτασαν στη Λέσβο, 244 στη Χίο και 28 στη Σάμο.

Στη Λέσβο σήμερα ζουν περίπου 15.000 αιτούντες άσυλο. Η πλειοψηφία τους είναι από το Αφγανιστάν (70%) τη Συρία (12%), τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (4%) και τη Σομαλία (4%).

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οι αφίξεις, από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 6 Οκτωβρίου, παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την προηγούμενη από αυτήν  εβδομάδα. Ο μέσος όρος των ημερήσιων αφίξεων ήταν 119 σε σχέση με τις 197 την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.