Πολιτική

09 Οκτωβρίου 2019 17:29

Οικονομικά κομμάτων: Αδιαφάνεια και ατιμωρησία για τις παραβάσεις

Διάβασέ μου το...

Στο απυρόβλητο μένουν τα κόμματα, αν και παραβιάζουν τον νόμο για τη διαχείριση των οικονομικών τους.

Οικονομικά κομμάτων: Αδιαφάνεια και ατιμωρησία για τις παραβάσεις
-

“Ψιλά γράμματα” φαίνεται πως ήταν για την Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής η επιβολή κυρώσεων στα κόμματα που παραβιάζουν τον νόμο για τη διαχείριση των οικονομικών τους.

Απαντητική επιστολή του Προέδρου της Επιτροπής, Θανάση Μπούρα, προς το vouliwatch, αναφέρει πως ορισμένα πολιτικά κόμματα δεν διακίνησαν, ως είναι υποχρεωμένα από τον νόμο, μέσω των ειδικών τραπεζικών λογαριασμών, τα έσοδα ή τις δαπάνες τους.

Στο ίδιο έγγραφο περιλαμβάνονται πίνακες με τα έσοδα και τις δαπάνες των κομμάτων για τα οικονομικά έτη 2016 και 2017. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι ορισμένα κόμματα δεν διακίνησαν το σύνολο των δαπανών και εσόδων τους για ποσά από 1.000 έως 500.000 ευρώ μέσω των ειδικών λογαριασμών. Προκύπτει δε, ότι σχεδόν όλα τα κόμματα επιλέγουν να μεταφέρουν για διάθεση στην επόμενη χρήση τα ποσά που λαμβάνουν ως κρατική χρηματοδότηση για επιμορφωτικούς και ερευνητικούς σκοπούς.

Τα ποσά, ωστόσο, αυτά δεν μπορούν να ελεγχθούν, ενώ παρά τις συγκεκριμένες παραβιάσεις, η Επιτροπή δεν φαίνεται να έχει επιβάλει κυρώσεις στα κόμματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Νέα Δημοκρατία έλαβε περίπου 876.000 ευρώ για ερευνητικούς σκοπούς, τα οποία παρακρατήθηκαν από τις τράπεζες για χρέη προηγουμένων ετών. Το ΚΚΕ φαίνεται να διακίνησε, τη συγκεκριμένη διετία, ποσό άνω των 2 εκατ. ευρώ εκτός τραπεζικών λογαριασμών.