Καιρός

09 Οκτωβρίου 2019 17:41

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Μειώνονται σταδιακά τα διαστήματα με επικράτηση άστατων συνθηκών. Οδηγίες για τους καλλιεργητές.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

Οι φθινοπωρινές ταλαντώσεις του καιρού, θα συνεχιστούν το επόμενο διήμερο, αλλά μετά σιγά-σιγά έρχονται φθινοπωρινές λιακάδες, δίνοντας ευκαιρία στους καλλιεργητές για ανασύνταξη και αποκατάσταση των «αβαριών» της κακοκαιρίας.  

Την Πέμπτη αναμένονται αραιές νεφώσεις, πυκνότερες στα δυτικά, με τοπικές βροχές από το μεσημέρι και μετά, δε στο Ιόνιο και με σποραδικές καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 9 έως 25 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 10 έως 27 βαθμούς και νοτιότερα από 18 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Θα πνέουν νοτιάδες, έντασης 3 με 5 μποφόρ, στο Ιόνιο έως 6 μποφόρ. 

Ο καιρός την Πέμπτη σε 20 αγροτικές περιοχές

 Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 10/10/2019

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ιωαννίνων, το χαρακτηριστικό σύμπτωμα του κυκλοκονίου είναι η εμφάνιση κυκλικών κηλίδων (μάτια παγωνιού) στην επάνω επιφάνεια των φύλλων της ελιάς. Τα άρρωστα φύλλα κιτρινίζουν και πέφτουν πρόωρα. Σε περιοχές με υγρό κλίμα η προσβολή μπορεί να επιφέρει μέχρι και καθολική φυλλόπτωση στα ελαιόδεντρα. Η μόλυνση και η εξάπλωση της ασθένειας ευνοείται από μέτριες θερμοκρασίες  10  – 20 οC  και  βροχοπτώσεις ή πολύ αυξημένη υγρασία. Για την καταπολέμηση, το Περιφερειακό Κέντρο αναφέρει πως ο φθινοπωρινός ψεκασμός είναι πολύ σημαντικός, δεδομένου ότι αυτή η εποχή θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδος μόλυνσης. Οι πρόσφατες καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με την αύξηση της υγρασίας και την πτώση της θερμοκρασίας έχουν δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη της ασθένειας.

Το Περιφερειακό Κέντρο αναφέρει πως απαιτείται άμεσα ψεκασμός με καλό λούσιμο των δέντρων και επανάληψή του μετά από 20 ημέρες περίπου, αν συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις. Παράλληλα, θα πρέπει να προσεχτούν ιδιαίτερα οι ευαίσθητες ποικιλίες (Καλαμών), καθώς και οι ελαιώνες που βρίσκονται σε περιοχές με υγρασία. Παράλληλα, τα κλαδέματα αραίωσης της κόμης με σκοπό τη βελτίωση του αερισμού και του φωτισμού στο εσωτερικό των δέντρων, ειδικά σε πυκνοφυτεμένους ελαιώνες μπορούν να συμβάλουν σε σημαντική μείωση των προσβολών. Σε κάθε περίπτωση η ασφαλής διάγνωση να γίνεται με τον τοπικό γεωπόνο. 

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό:


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ