Πολιτική

09 Οκτωβρίου 2019 18:02

Μητσοτάκης – Τουσκ συζήτησαν για τις τουρκικές προκλήσεις

Διάβασέ μου το...

Ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συζήτησαν επίσης για το Brexit και τη διεύρυνση της ΕΕ στα Βαλκάνια. Συνάντηση και με τον Τσίπρα είχε ο Τουσκ.

Μητσοτάκης – Τουσκ συζήτησαν για τις τουρκικές προκλήσεις

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, στο Μέγαρο Μαξίμου, συνάντηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Η ατζέντα της συνάντησης του περιελάβανε τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17 και 18 Οκτωβρίου 2019.

  • Το Brexit και οι συνέπειες μιας άτακτης εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Δυτικά Βαλκάνια.
  • Η σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία με έμφαση σε δύο ζητήματα:

α) την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο,

β) τη συνέχιση της οικονομικής ενίσχυσης της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος, υπό την προϋπόθεση της τήρησης εκ μέρους της Τουρκίας των υποχρεώσεων που απορρέουν από την Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας του 2016.

Η Ελλάδα, όπως έχει κατ’ επανάληψη τονίσει ο Πρωθυπουργός, είναι χώρα με αυτοπεποίθηση που συμμετέχει ενεργά σε όλες τις μεγάλες συζητήσεις στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Κυρ. Μητσοτάκης - Ντ. Τουσκ

Κυρ. Μητσοτάκης - Ντ. Τουσκ

Συνάντηση Τσίπρα – Τουσκ

Και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε, με τον Ντόναλντ Τουσκ. Μάλιστα ο κ. Τσίπρας, με ανάρτηση του στα Facebook, ενημέρωσε για τα θέματα της συζήτησης τους.

«Γεύμα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk. Κουβεντιάσαμε για το επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για το Brexit και την προσφυγική κρίση. Τόνισα τη σημασία που έχει η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας αλλά και της Αλβανίας, εφόσον τηρήσει τις δεσμεύσεις της σε σχέση με την Ελληνική Εθνική Μειονότητα.

Υπογράμμισα την ανάγκη να αξιοποιηθούν οι κυρώσεις -που αποφασίσαμε στο προηγούμενο Συμβούλιο- κατά της Τουρκίας, για τις παράνομες ενέργειές της στην Κυπριακή ΑΟΖ. Τέλος, τον ευχαρίστησα για την εποικοδομητική συνεργασία μας τα τελευταία 4,5 χρόνια».

Αλ. Τσίπρας - Ντ. Τουσκ -συνάντηση

Αλ. Τσίπρας - Ντ. Τουσκ -συνάντηση

Αλ. Τσίπρας - Ντ. Τουσκ -συνάντηση