Κόσμος

09 Οκτωβρίου 2019 18:14

Τραμπ: η εμπλοκή στη Μέση Ανατολή ήταν η χειρότερη απόφαση στην ιστορία των ΗΠΑ

Διάβασέ μου το...

Αίσθηση προκάλεσε η έμμεση επίθεση του Αμερικανού Προέδρου ακόμη και σε Ρεπουμπλικάνους προκατόχους του.

Τραμπ: η εμπλοκή στη Μέση Ανατολή ήταν η χειρότερη απόφαση στην ιστορία των ΗΠΑ

«Η στρατιωτική εμπλοκή μας στη Μέση Ανατολή ήταν η χειρότερη απόφαση στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών», υποστήριξε ο Ντόναλντ Τραμπ, τρεις ημέρες αφότου ανακοίνωσε την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από περιοχές που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Η αιφνιδιαστική αυτή απόφαση, που έλαβε την Κυριακή, φαίνεται να έδωσε το “πράσινο φως” σε μια τουρκική στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των κουρδικών δυνάμεων, συμμάχων της Ουάσινγκτον στη μάχη κατά των τζιχαντιστών.

Αντιμετωπίζοντας επικρίσεις από το ίδιο το στρατόπεδό του, ο Αμερικανός Πρόεδρος πολλαπλασίασε έκτοτε τις δηλώσεις, αντιφατικές μερικές φορές, για το θέμα αυτό, απειλώντας κυρίως την Τουρκία με βαριές οικονομικές κυρώσεις αν «υπερβεί τα όρια».

Τουρκικά τανκς - Συρία

Όμως, εμφανίζεται αποφασισμένος να «θέσει τέλος στους ατελείωτους πολέμους», όπως ήταν μία από τις προεκλογικές υποσχέσεις του. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έπρεπε ποτέ να έχουν πάει στη Μέση Ανατολή», εκτίμησε σήμερα. «Οι ηλίθιοι ατελείωτοι πόλεμοι τελειώνουν για εμάς!».

«Θα φέρουμε σιγά-σιγά και προσεκτικά τους σπουδαίους στρατιώτες πίσω στην πατρίδα», προσέθεσε ο Ρεπουμπλικανός Πρόεδρος, σύμφωνα με τον οποίο οι συρράξεις στη Μέση Ανατολή κόστισαν στις Ηνωμένες Πολιτείες περίπου 8 τρισεκατομμύρια δολάρια και χιλιάδες ζωές, ενώ εκατομμύρια άνθρωποι σκοτώθηκαν στην “αντίπερα όχθη”.

«Πήγαμε σε πόλεμο βασισμένοι σε μια λάθος υπόθεση, όπως έχει αποδειχθεί τώρα: [ότι υπήρχαν] όπλα μαζικής καταστροφής. Δεν υπήρχε κανένα», έγραψε ο Τραμπ αναφερόμενος στην αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003, για την οποία έδωσε εντολή ο (επίσης Ρεπουμπλικανός) προκάτοχός του, Τζορτζ Μπους.

Ντόναλντ Τραμπ - Tweets - αμερικανικά στρατεύματα - Μέση Ανατολή

Ντόναλντ Τραμπ - Tweets - αμερικανικά στρατεύματα - Μέση Ανατολή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ