Πολιτική

10 Οκτωβρίου 2019 11:44 Τελευταία ενημέρωση : 10 Οκτωβρίου 2019 22:27

Μητσοτάκης: πιθανό να δώσουμε μέρισμα το Δεκέμβριο

Διάβασέ μου το...

«Ότι ανήκει στην Κύπρο ανήκει στην Κύπρο. Δεν ανήκει στην Τουρκία», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις.

Μητσοτάκης: πιθανό να δώσουμε μέρισμα το Δεκέμβριο
-

«Όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση υπήρχε δημοσιονομικό κενό για το 2019, τώρα είναι πιθανό να υπάρξει επιπλέον πλεόνασμα» δήλωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης,  κατά τη διάρκεια ανοιχτής συζήτησης με τον αρθρογράφο της εφημερίδας «New York Times», Roger Cohen, στο πλαίσιο των εργασιών του Athens Democracy Forum.

Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι το όποιο επιπλέον πλεόνασμα θα δοθεί το Δεκέμβριο για τη στήριξη των πολιτών.

«Πιστεύουμε ότι η μείωση των φόρων θα ενισχύσει τη φορολογική συμμόρφωση» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης θυμίζοντας ότι «ο δείκτης οικονομικού κλίματος κινείται ανοδικά μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα η Γερμανία».

Ο Πρωθυπουργός τόνισε το γεγονός πως η Ελλάδα δανείστηκε χθες με αρνητικό επιτόκιο, «κάτι ασύλληπτο πριν από λίγο καιρό», και στάθηκε ιδιαίτερα στο ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων όπως αυτή του Ελληνικού.

Ερωτηθείς για την Τουρκία, είπε ότι στην Κύπρο υπάρχει ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. «Ότι ανήκει στην Κύπρο ανήκει στην Κύπρο. Δεν ανήκει στην Τουρκία» τόνισε προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της και έχει ισχυρούς συμμάχους.

«Στην Ελλάδα δεν έχουμε "πράσινο κόμμα", ως πολιτικός σκοπεύω να εκφράσω το χώρο της οικολογίας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης συζητώντας για το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και χαρακτήρισε παράδοξο πως κάποιοι θυμήθηκαν την πράσινη ατζέντα την ώρα που γεμίζουν την Αθήνα με αφίσες.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - Athens Democracy Forum 2019

Η υπέρβαση του λαϊκισμού

«Ήμασταν η πρώτη χώρα της Ευρώπης που εξέλεξε λαϊκιστές στην εξουσία» τόνισε ο Πρωθυπουργός, για να προσθέσει ότι οι πολίτες κατάλαβαν ότι ο λαϊκισμός δεν προσφέρει τίποτα και ότι η συνειδητοποίηση αυτή ήρθε από την ίδια την κοινωνία, από τους πολλούς. Παράλληλα ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι το να χρησιμοποιείς το μεταναστευτικό ως πίεση δεν αποτελεί σωστή τακτική.

Η Δημοκρατία και το Brexit

«Πιστεύω ότι τα κόμματα μπορούν να αλλάξουν, να γίνουν πιο αντιπροσωπευτικά και ανοιχτά στην κοινωνία» ανέφερε ο Πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτημα για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η δημοκρατία.

Ερωτηθείς από τον κ. Cohen αν η Βρετανία πρέπει να κάνει «kolotoumba», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι υπάρχουν μεν ομοιότητες τονίζοντας ότι το Brexit «είναι μια υπόθεση από την οποία όλοι θα βγουν χαμένοι (lose lose proposition) αλλά κυρίως οι Βρετανοί».

Ερωτηθείς, τέλος, πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση μετά την «περίοδο του μέλιτος» ο Πρωθυπουργός απάντησε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας η αισιοδοξία που υπάρχει στη χώρα στηρίζεται στη λογική.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - Athens Democracy Forum 2019

Δηκτική απάντηση Τσακαλώτου σε Μητσοτάκη

Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, επισημαίνει τα εξής:

  • Ότι με μαγικό ραβδί μπορείς να μετατρέψεις προς το τέλος της χρονιάς ένα δημοσιονομικό κενό σε πλεόνασμα χωρίς καμία ουσιαστική παρέμβαση ούτε από την πλευρά των εσόδων ούτε από την πλευρά των δαπανών.
  • Ότι παρά τα όσα έλεγε για το κοινωνικό μέρισμα (φιλοδωρήματα, δωράκια, κλπ)  τώρα καταλαβαίνουμε ότι το κοινωνικό μέρισμα είναι σημαντική παρέμβαση «για την στήριξη των ασθενέστερων».
  • Ότι η ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης εξαρτάται αποκλειστικά από το ύψος των φορολογικών συντελεστών και δεν χρειάζεται ενισχυμένους ελέγχους. Οι συνήθεις φοροφυγάδες  μετά από την ανακοίνωση του πρωθυπουργού θα έχουν παγώσει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει σε μια πολύ περισσότερο ισορροπημένη πολιτική στοχευμένης  μείωσης των φόρων και αύξησης των κοινωνικών και αναπτυξιακών δαπανών, γιατί μόνο όταν οι πολίτες αισθάνονται την κοινωνική δικαιοσύνη που θα επιτρέπει την ικανοποίηση των αναγκών τους μπορούμε να προσδοκούμε  και σε αυξημένη φορολογική συμμόρφωση.

Απάνηση του ΥΠΟΙΚ στον Τσακαλώτο 

Στον Ευκλείδη Τσακαλώτο απάντησε με ανακοίνωση το Υπουργείο Οικονομικών. «Κανείς δεν πιστεύει την προηγούμενη Κυβέρνηση όταν λέει συνεχώς ότι είχε «σχέδιο», αλλά «δεν πρόλαβε» να το εφαρμόσει... Είχε τεσσερισήμισι χρόνια, αλλά τα άφησε όλα για τους επόμενους. Αντίθετα, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατόρθωσε μέσα σε λίγες εβδομάδες από την ανάληψη των καθηκόντων της να προετοιμάσει, να διαπραγματευτεί και να ολοκληρώσει ένα συνεκτικό, αξιόπιστο και εγκεκριμένο από την Κομισιόν σχέδιο που θα συμβάλλει καθοριστικά στην απαλλαγή των τραπεζών από το μείζον πρόβλημα των κόκκινων δανείων. Έτσι θα πάρουν ανάσα ρευστότητας πολίτες και επιχειρήσεις. Ρευστότητα που θα στηρίξει υψηλούς, βιώσιμους, ρυθμούς ανάπτυξης προς όφελος όλων των Ελλήνων», αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ