Οικονομία

10 Οκτωβρίου 2019 16:45 Τελευταία ενημέρωση : 10 Οκτωβρίου 2019 21:30

Σχέδιο “Ηρακλής” για τα “κόκκινα δάνεια”: τα βασικά σημεία και οι κόντρες

Διάβασέ μου το...

Η Κομισιόν έδωσε το «πράσινο φως» για την υλοποίηση του σχεδίου. Ποια είναι τα βασικά του σημεία και οι διαφορετικές "αναγνώσεις".

Σχέδιο “Ηρακλής” για τα “κόκκινα δάνεια”: τα βασικά σημεία και οι κόντρες
-

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα, ύστερα από πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης, το «Σχέδιο Ηρακλής», το οποίο θα συμβάλλει στη δραστική μείωση των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρήκε τα ελληνικά σχέδια για τη μείωση των “κόκκινων δανείων” ελεύθερα από κάθε κρατική βοήθεια», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν.

Τα βασικά σημεία του σχεδίου

Σύμφωνα με κορυφαίο αξιωματούχο του Υπουργείου Οικονομικών, το σχέδιο σε πρώτη φάση θα αφορά «κόκκινα δάνεια» ύψους 30 δις ευρώ, ενώ ήδη βρίσκεται υπό επεξεργασία σχέδιο που θα αφορά και τα υπόλοιπα 40 δις.

Ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει το ποσοστό των «κόκκινων δανείων» να πέσει σε μονοψήφιο ποσοστό και εκτιμάται ότι σε 2-3 χρόνια τα πρόβλημα θα έχει λυθεί.

Οι προμήθειες από τις τράπεζες για τις κρατικές εγγυήσεις θα δίνονται κάθε χρόνο και όχι προκαταβολικά και θα είναι χαμηλότερες κι από αυτές της Ιταλίας που σήμερα βρίσκονται στο 1,8%. Είναι η πρώτη φορά που χώρα με rating B μπορεί να παράσχει εγγυήσεις για rating BB-.

Για να ενεργοποιούνται οι κρατικές εγγυήσεις στα senior δάνεια (υψηλής εξασφάλισης), θα πρέπει να έχουν πωληθεί το 50%+1 των χαμηλότερης διαβάθμισης, άρα δεν τίθεται ζήτημα επιβάρυνσης του Δημοσίου.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, οι τράπεζες έχουν περιθώριο 18 μηνών για να μπουν στο σχέδιο, με παράταση 6 μηνών όπως στην Ιταλία.

Όπως επεσήμανε ο αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ, «η ελληνική κυβέρνηση έκανε το χρέος της και τώρα πια είναι η σειρά των τραπεζών», αφήνοντας αιχμές για την ετοιμότητα των τραπεζών να εντάξουν στο σχήμα ελκυστικά πακέτα δανείων για τιτλοποιήσεις. Απέφυγε πάντως να τοποθετηθεί για το πότε οι τράπεζες θα είναι και πάλι έτοιμες να δανείζουν

Τέλος στο ίδιο νομοσχέδιο έρχονται αλλαγές στη λειτουργία Χρηματιστηρίου και Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς καθώς και πλαίσιο για τις μικροπιστώσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις (χωρίς τη μεσολάβηση τραπεζών).

Γ. Στουρνάρας - Novartis - κατάθεση

Στουρνάρας: βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά όχι αρκετά

Ο επικεφαλής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, αναφερόμενος στο σχέδιο «Ηρακλής», τόνισε ότι πρέπει να εξειδικευθεί μέσω του εφαρμοστικού νόμου.

«Είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ορθή κατεύθυνση αντιμετώπισης του προβλήματος. Δεδομένου όμως του μεγέθους αυτού του προβλήματος, το βήμα αυτό δεν είναι αρκετό και πρέπει σε αμέσως επόμενο στάδιο να συμπληρωθεί και από άλλα, περισσότερο ολιστικά και συστημικά σχήματα, όπως αυτό που έχουν επεξεργαστεί οι υπηρεσίες της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ειδικότερα, και παράλληλα με την αντιμετώπιση του προβλήματος των NPEs, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και το ζήτημα της αναβαλλόμενης φορολογίας (DTC) με τρόπους συμβατούς με τους κανόνες περί κρατικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.

Φόροι - έσοδα - ΥΠΟΙΚ - υπουργείο Οικονομικών

Υπουργείο Οικονομικών: επιτυχία της Κυβέρνησης η έγκριση του σχεδίου

«Η έγκριση του σχεδίου σε χρόνο ρεκόρ, λιγότερο από τρεις μήνες, αποτελεί επιτυχία της σημερινής κυβέρνησης, η οποία στηρίχθηκε στη συνεργασία όλων των παραγόντων του τραπεζικού συστήματος, της Τράπεζας της Ελλάδος, των τραπεζών, του ΤΧΣ και έτυχε της υποστήριξης των Ευρωπαϊκών θεσμών», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

«Το σχέδιο αποτελεί μία συστημική λύση εμβέλειας για τη ριζική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων που θα μειώσει τον όγκο τους, ο οποίος στερούσε τη ρευστότητα από την αγορά. Είναι μία λύση που στηρίζεται στην αγορά γιατί αντλεί τα κεφάλαια από τους επενδυτές και δεν επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο και τον κρατικό προϋπολογισμό. Το σχέδιο Ηρακλής έγινε δυνατό χάρη στην κυβερνητική αλλαγή, η οποία δημιούργησε τις ευνοϊκές  συνθήκες φθηνού δανεισμού με χαμηλά έως αρνητικά επιτόκια, όπως έδειξε η χθεσινή έκδοση των τρίμηνων εντόκων γραμματίων του δημοσίου. Είναι ελκυστικό για τους επενδυτές, γιατί προσφέρει ομόλογα με θετικές αποδόσεις σε μία εποχή αρνητικών επιτοκίων.

Προσφέρει ένα καινοτόμο μηχανισμό, καθώς για πρώτη φορά στην Ευρωζώνη μία χώρα που δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα, θα έχει πρόσβαση στις αγορές για να μπορέσει να εξαλείψει το πρόβλημα των κόκκινων δανείων. Αποτελεί το πρώτο μέρος της ευρύτερης κυβερνητικής στρατηγικής για την ανάπτυξη και τη δημιουργία καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας. Χάρη στο σχέδιο αυτό, οι τράπεζες θα μπορέσουν να εξυγιάνουν γρήγορα τους ισολογισμούς τους και να στραφούν στον πραγματικό τους ρόλο, που είναι η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Η υλοποίηση του σχεδίου θα επιτρέψει στους πολίτες, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση στο φθηνό τραπεζικό δανεισμό. Επιπλέον το «σχέδιο Ηρακλής» θα βοηθήσει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα και θα συμβάλλει στην προσέλκυση επενδύσεων», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Ευκλείδης Τσακαλώτος

Τσακαλώτος: ο «Ηρακλής» αποτελούσε σχεδιασμό της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Ο Τομεάρχης Οικονομικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε σχετικό του σχόλιο, επισημαίνει τα εξής:

Η ΝΔ πανηγυρίζει για την «έγκριση του σχεδίου Ηρακλής σε χρόνο ρεκόρ, λιγότερο από 3 μήνες».  Για άλλη μία φορά παρουσιάζει ως επιτυχία δική της ένα σχέδιο που είχε ήδη επεξεργαστεί η προηγούμενη κυβέρνηση και το είχε διαβουλευτεί με την ευρωπαϊκή επιτροπή καθιστώντας ώριμο για έγκριση. Μένει φυσικά να δούμε πως διαμορφώθηκε το τελικό κείμενο που εγκρίθηκε.

Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για τα κόκκινα δάνεια ήταν πολυδιάστατη και περιελάβανε και την αναθεώρηση του Ν. Κατσέλη και τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών και τον εκσυγχρονισμό του πτωχευτικού κώδικα και την δευτερογενή αγορά δανείων και τον νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας και το ΑPS (Asset Protection Scheme-σχέδιο Ηρακλής για την ΝΔ).

Η πολιτική αυτή ήταν ολιστική και σε κάθε βήμα της υπήρχε μέριμνα για τους αδύνατους και όσους δυσκολευόντουσαν να αποπληρώσουν τα δάνεια τους λόγω της κρίσης αλλά και ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων ώστε να μπορούν οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία.

ΚΛΑΟΥΣ ΡΕΓΚΛΙΝΓΚ

Ρέγκλινγκ: τα «κόκκινα δάνεια» είναι το μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας

Την άποψη ότι η διαδικασία μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει όσο το δυνατό πιο γρήγορα εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ ερωτηθείς σε συνέντευξη Τύπου στο Λουξεμβούργο σχετικά με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το σχέδιο «Ηρακλής» της ελληνικής κυβέρνησης.

«Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι το μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας καθώς το ποσοστό τους είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη», σημείωσε ο Κ. Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας ότι παρ' όλο που υπάρχει μια μείωση που αποτελεί πρόοδο, το σημείο εκκίνησης ήταν πολύ υψηλό.

Ως εκ τούτου, ανέφερε ότι είναι καλό που η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται για τη μείωσή τους, ενώ γνωστοποίησε ότι το εν λόγω ζήτημα, μεταξύ άλλων, θα συζητήσει με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα σε συνάντησή τους αργότερα σήμερα στο περιθώριο της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

«Είναι σημαντικό αυτή η διαδικασία να συνεχιστεί όσο το δυνατό πιο γρήγορα έτσι ώστε οι ελληνικές τράπεζες να παίξουν και πάλι το ρόλο που παίζουν σε κάθε υγιή οικονομία, παρέχοντας δάνεια», κατέληξε ο κ. Ρέγκλινγκ.