Πολιτική

10 Οκτωβρίου 2019 20:12 Τελευταία ενημέρωση : 11 Οκτωβρίου 2019 13:45

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα καταδικάζει την παραβίαση συνόρων και Συνθηκών

Διάβασέ μου το...

Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτεμπεργκ, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα καταδικάζει την παραβίαση συνόρων και Συνθηκών

«Η Ελλάδα καταδικάζει την παραβίαση συνόρων και Συνθηκών και χρέος της διεθνούς κοινότητας αλλά και του ΝΑΤΟ είναι να ασκηθεί κάθε επιρροή ώστε να επιβληθεί κατάπαυση του πυρός, για να μην κλιμακωθεί η αστάθεια και να αποφευχθούν απώλειες ανθρώπων και νέα ρεύματα προσφύγων», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτεμπεργκ. 

«Γεγονότα που οδηγούν στη βίαιη αλλοίωση δημογραφικών δεδομένων αποτελούν μια πρόσθετη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και ανακαλούν ιστορικές μνήμες ανάξιες του σύγχρονου πολιτισμού. Πρόκειται για μια από τις λίγες απειλές που εκδηλώνονται σε ένα περιβάλλον ασφάλειας διαφορετικό από αυτό που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Με τον κ. Στόλτεμπεργκ συμφωνήσαμε στην εκτίμηση ότι το ΝΑΤΟ καλείται να προσαρμοστεί σε αυτά τα νέα δεδομένα προκειμένου να διατηρήσει τις αρχές του, την αποτελεσματικότητά του και το κύρος του. Αλλά και να εξακολουθεί να ασκεί την αποτρεπτική και αμυντική του ικανότητα», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός. 

Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον ΓΓ για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες. Κινήσεις που παραβιάζουν κατάφορα το διεθνές δίκαιο, δημιουργούν ένταση και υπονομεύουν τις κατευθύνσεις του ΟΗΕ για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό, όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Παράλληλα επανέλαβε την προσήλωσή μας στη αρχή της αλληλεγγύης η οποία παραμένει ακρογωνιαίος λίθος της Συμμαχίας. Στο πλαίσιο αυτό παρουσίασε στον κ. Στόλτενμπεργκ και την κατάσταση στο Αιγαίο, επισημαίνοντας για άλλη μια φορά πως κάθε συμπεριφορά εκτός διεθνούς δικαίου και διεθνών συνθηκών είναι άγονη και εν δυνάμει επικίνδυνη. Η Ελλάδα τάσσεται ιστορικά κατά της χρήσης απειλών ή βίας και υπέρ της ειρηνικής επίλυσης όλων των διαφορών, κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαριστώντας τον ΓΓ για την υποστήριξη του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών προς τα θαλάσσια σύνορά μας και ζητώντας την ενεργότερη συμμετοχή της Συμμαχίας στην αντιμετώπιση αυτού του διεθνούς προβλήματος.

Στόλτεμπεργκ: Το ΝΑΤΟ θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης 

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΓΕΝΣ ΣΤΟΛΤΕΝΜΠΕΡΓΚ - ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

«Προσβλέπω στη συνεργασία μαζί σας», είπε ο γ.γ του ΝΑΤΟ απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δήλωσε πως οι ελληνικές δυνάμεις διαδραματίζουν ειδικό ρόλο στο ΝΑΤΟ, η χώρα εισφέρει 2% του ΑΕΠ της. 

Συμπλήρωσε πως στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν πώς θα προσφέρουμε ασφάλεια και σταθερότητα στον κόσμο. Υπογράμμισε πως το ΝΑΤΟ θα συνεισφέρει και θα βοηθήσουν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση των ρευμάτων παράτυπης μετανάστευσης. 

Τέλος ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ συνέστησε αυτοσυγκράτηση στην Τουρκία για την επίθεση στην Συρία, και σημείωσε πως το μείζον είναι πως θα είναι ο ένας στο πλευρό του άλλου στον πόλεμο κατά του ISIS και στον ακόμη μεγαλύτερο περιορισμό του.

"Περιμένουμε όλα τα κράτη να σεβαστούν το Διεθνές Δίκαιο . Δεν είναι ρόλος του ΝΑΤΟ να παίρνει θέση για διεθνή ζητήματα" είπε ο γ. γ του ΝΑΤΟ για την παραβίαση του διεθνούς Δικαίου και την πολιτική ίσων αποστάσεων του ΝΑΤΟ στην πρακτική της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα. Για την Κύπρο τόνισε ότι είναι σημαντικές οι προσπάθειες του ΟΗΕ να βρεθεί λύση αλλά τόνισε πως ακόμη και με ανεπίλυτη τη διαφορά προχωρήσαμε στην αντιμετώπιση από κοινού του μεταναστευτικού.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ