Κόσμος

11 Οκτωβρίου 2019 17:56

Αυτοσυγκράτηση από την Άγκυρα ζητά το ΝΑΤΟ

Text to Speech

Ο γ.γ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ ζήτησε από την Άγκυρα να επιδείξει αυτοσυγκράτηση. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ζήτησε "αλληλεγγύη" από τους συμμάχους της χώρας.

Αυτοσυγκράτηση από την Άγκυρα ζητά το ΝΑΤΟ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Τουρκία, κάλεσε σήμερα την Άγκυρα να δράσει "με αυτοσυγκράτηση" κατά την επιχείρηση που διεξάγει εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη βορειοανατολική Συρία.

"Αν και η Τουρκία έχει νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλειά της, αναμένουμε από αυτή να ενεργήσει με αυτοσυγκράτηση", τόνισε ο Στόλτενμπεργκ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

"Τον ενημέρωσα για τις σοβαρές μου ανησυχίες αναφορικά με την επιχείρηση αυτή και για τους κινδύνους περαιτέρω αποσταθεροποίησης της περιοχής", πρόσθεσε.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ σημείωσε επίσης ότι "δεν θα πρέπει να κινδυνεύσουν" οι πρόοδοι που έχουν καταγραφεί στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους. "Οι μαχητές του Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ) δεν πρέπει να καταφέρουν να αποδράσουν", υπογράμμισε ο ίδιος.

AP - Γενς Στόλτενμπεργκ - Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Από την πλευρά του ο Τσαβούσογλου επεσήμανε ότι αναμένει από τους συμμάχους της Τουρκίας να σταθούν στο πλευρό της στην εν εξελίξει "νόμιμη" επιχείρησή της στη βορειοανατολική Συρία.

"Το να αναμένουμε από τους συμμάχους μας να επιδείξουν αλληλεγγύη είναι το πιο φυσικό μας δικαίωμα", εξήγησε. "Δεν αρκεί να λέτε: 'Κατανοούμε τις νόμινες ανησυχίες σας'. Θέλουμε να δούμε ξεκάθαρη αλληλεγγύη", υπογράμμισε ο Τούρκος υπουργός.

Ο Τσαβούσογλου επέκρινε επίσης τις συμμαχικές χώρες της Τουρκίας επειδή δεν πιστεύουν ότι η YPG και το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) --το οποίο η Άγκυρα, η Ουάσινγκτον και η ΕΕ θεωρούν "τρομοκρατική"-- συνδέονται.

"Πρόκειται για υποκρισία, το λέω για τις χώρες που στηρίζουν τη YPG", τόνισε ο Τούρκος υπουργός.

AP - Γενς Στόλτενμπεργκ - Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Στη διάρκεια της κοινής τους συνέντευξης Τύπου οι δύο άνδρες ερωτήθηκαν και για τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες η Μαδρίτη σκοπεύει να απομακρύνει τη συστοιχία αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot που έχει αναπτύξει στη βάση Ιντσιρλίκ, για να διαμαρτυρηθεί για την τουρκική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία.

"Αναμένουμε από τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ να στηρίζουν την Τουρκία", δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ. "Η Τουρκία είναι στην πρώτη γραμμή (...) Είμαστε εδώ για να προστατεύσουμε την Τουρκία, αλλά και τους εαυτούς μας", εξήγησε.

Ο Τσαβούσογλου από την πλευρά του εκτίμησε ότι "όλες αυτές οι συζητήσεις" δικαιολογούν την απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει πολλές συστοιχίες του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, μια κίνηση την οποία είχε επικρίνει η Δύση.

"Αυτό αποδεικνύει ότι η Τουρκία δεν έχει άλλη επιλογή από το να αγοράσει τα δικά της συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας. Δεν θα παρακαλάμε τους συμμάχους μας κάθε φόρά", υπογράμμισε.

AP - Γενς Στόλτενμπεργκ - Μεβλούτ Τσαβούσογλου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ