Κόσμος

11 Οκτωβρίου 2019 19:10 Τελευταία ενημέρωση : 11 Οκτωβρίου 2019 23:55

Βομβαρδίζει αμάχους και καταυλισμούς προσφύγων ο Ερντογάν στη Συρία

Διάβασέ μου το...

Διεθνείς οργανώσεις προειδοποιούν για ανθρωπιστική κρίση. Αυξάνεται διαρκώς, ο αριθμός των θυμάτων και των εκτοπισμένων. Ανυποχώρητος ο Ερντογάν.

Βομβαρδίζει αμάχους και καταυλισμούς προσφύγων ο Ερντογάν στη Συρία
-

Ανηλεώς σφυροκ;όπησαν τουρκικά αεροπλάνα και πυροβολικό στόχους της κουρδικής πολιτοφυλακής, και την τρίτη ημέρα της επίθεσης που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους. Οι Τούρκοι βομβαρδίζουν και καταυλισμούς προσφύγων στη Βόρεια Συρία με αποτέλεσμα μαζικές εκκενώσεις, όπως ανακοίνωσαν οι ημιαυτόνομες κουρδικές αρχές στην περιοχή. Θα απομακρυνθούν συνολικά 20.000 άνθρωποι.

Επτά άμαχοι σκοτώθηκαν, την Παρασκευή, στην πόλη Ταλ Αμπιάντ και στα περίχωρά της, γνωστοποίησε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν από τουρκική επιδρομή κατά την οποία επλήγη το αυτοκίνητό τους ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν από τις μάχες, ενώ τρεις άλλοι σκοτώθηκαν από ελεύθερους σκοπευτές.

Στην Ταλ Αμπιάντ έκλεισε, λόγω βομβαρδισμών, και το μόνο δημόσιο νοσοκομείο στη ΒΑ Συρία. Τα περισσότερα μέλη του προσωπικού του έφυγαν για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς της Τουρκίας, τις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσαν οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF).

Τουλάχιστον 10 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους από οβίδες που ερρίφθησαν από τη Συρία, από τους Κούρδους πολιτοφύλακες, εναντίον παραμεθόριων πόλεων της Τουρκίας.

Ανθρωπιστική κρίση

Περίπου 100.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στη βορειοανατολική Συρία, εκ των οποίων ολοένα και περισσότεροι διαμένουν προσωρινά σε καταφύγια και σχολεία, μετά την έναρξη αυτήν την εβδομάδα της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στην περιοχή, έγινε γνωστό σήμερα από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

«Ο ανθρωπιστικός αντίκτυπος είναι ήδη αισθητός. Υπολογίζουμε ότι 100.000 άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει τα σπίτια τους», τονίζεται σε μια ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών.

«Οι περισσότεροι έχουν καταφύγει σε άλλες κοινότητες, όμως ένας ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων σπεύδει σε καταφύγια στις πόλεις Αλ Χασάκα και Ταλ Ταμέρ και πολλοί αναζητούν καταφύγιο σε σχολεία».

AP - Συρία - βομβαρδισμοί

Τουσκ: εκτός τόπου οι απειλές Ερντογάν

«Εκτός τόπου» χαρακτήρισε, εν τω μεταξύ , ο Ντόναλντ Τουσκ, μέσω Twitter, τις απειλές του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι θα στείλει εκατομμύρια προσφύγων στην Ευρώπη.

«Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι η βασική ανησυχία μας είναι πως οι πράξεις της θα μπορούσαν να καταλήξουν σε ακόμα μία ανθρωπιστική καταστροφή. Και δεν θα δεχτούμε ποτέ οι πρόσφυγες να εργαλειοποιούνται και να χρησιμοποιούνται για να μας εκβιάζει. Οι χθεσινές απειλές του Προέδρου Ερντογάν είναι εντελώς εκτός τόπου», έγραψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Με αυστηρες κυρώσεις απειλουν οι ΗΠΑ την Άγκυρα

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξουσιοδότησε αμερικανούς αξιωματούχους να καταρτίσουν ένα σχέδιο "πολύ σημαντικών νέων κυρώσεων" σε βάρος της Τουρκίας, μετά την επίθεση που έχει εξαπολύσει η 'Αγκυρα στη βόρεια Συρία εναντίον κουρδικής πολιτοφυλακής. Ο Μνούτσιν πρόσθεσε ότι επί του παρόντος οι κυρώσεις δεν ενεργοποιούνται.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα που θα επιτρέπει τη δυνητική εφαρμογή "πολύ σημαντικών νέων κυρώσεων" σε βάρος της Τουρκίας. "Ο Ντόναλντ Τραμπ προτίθεται να υπογράψει διάταγμα για να μεταπείσει την Τουρκία από οποιαδήποτε συνέχιση της στρατιωτικής της επίθεσης στη βορειοανατολική Συρία", τόνισε χαρακτηριστικά ο Μνούτσιν.

"Πρόκειται για πολύ αυστηρές κυρώσεις. Ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να τις χρησιμοποιήσουμε αλλά μπορούμε να εξουδετερώσουμε την τουρκική οικονομία, αν κριθεί αναγκαίο. Προειδοποιούμε τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς ότι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και ότι μπορεί να υπάρξουν κυρώσεις", είπε ο Μνούτσιν από τον Λευκό Οίκο. "Ο πρόεδρος θα τις χρησιμοποιήσει όταν κριθεί αναγκαίο".

Ερντογάν: Η Τουρκία δεν θα τερματίσει την επιχείρησή της 

Η Τουρκία «δεν θα τερματίσει» τη στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγει στη Συρία εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής την οποία στηρίζει η Δύση, επιμαίνει, πάντως, ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Παρά τα όσα ορισμένοι λένε, εμείς δεν θα τερματίσουμε αυτήν» την επιχείρηση εναντίον των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) στη βορειοανατολική Συρία, δήλωσε ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας στην Κωνσταντινούπολη.

"Βοήθεια" στο ΙΚ;

Προειδοποιώντας ότι «η μάχη εναντίον του Νταές [σ.σ. ακρώνυμο του ΙΚ στα αραβικά] υπάρχει κίνδυνος να ξαναρχίσει», ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν ζήτησε να συγκληθεί «έκτακτη σύνοδος» των χωρών του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ.

Περίπου 12.000 μαχητές του ΙΚ, Σύροι, Ιρακινοί καθώς και 2.500 ως 3.000 αλλοδαποί από περίπου 54 χώρες, κρατούνται σε φυλακές των Κούρδων, σύμφωνα με έναν υπεύθυνο των ημιαυτόνομων κουρδικών αρχών, τον Άμπντελ Καρίμ Όμαρ. Οι κουρδικές αρχές ανέφεραν ότι η τουρκική Πολεμική Αεροπορία έπληξε την Τετάρτη μια φυλακή όπου κρατούνταν ξένοι τζιχαντιστές του ΙΚ. Η Άγκυρα με την επιχείρησή της «διακινδυνεύει να βοηθήσει το ΙΚ να ανοικοδομήσει το χαλιφάτο του», προειδοποίησε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν η καλώντας την τουρκική κυβέρνηση να «τερματίσει το ταχύτερο δυνατόν» την επίθεσή της.

"Καμπανάκι" για το ΙΚ και από τον Πούτιν

Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, που κρατούνται στη βορειοανατολική Συρία, μπορεί να δραπετεύσουν από τη φυλακή, ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής επιχείρησης που διεξάγει ί η Τουρκία, προειδοποίησε και ο Ρώσος πρόεδρος, όπως μετέδωσε το Ιντερφάξ.

Μιλώντας, κατά την επίσκεψή του στο Τουρκμενιστάν, ο Βλάντιμιρ Πούτιν δήλωσε πως δεν είναι σίγουρος ότι η Τουρκία μπορεί να διατηρήσει υπό έλεγχο την κατάσταση, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων.

Χιλιάδες μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, που κρατούνται από τους Κούρδους, υπάρχει κίνδυνος να ανακτήσουν την ελευθερία τους, «είναι μια πραγματική απειλή για εμάς, για εσάς, διότι πού θα πάνε και πώς;», είπε ο  Πούτιν στη διάρκεια συνόδου κορυφής πρώην σοβιετικών χωρών. «Δεν είμαι σίγουρος πως ο τουρκικός στρατός μπορεί να ελέγξει την κατάσταση», υπογράμμισε, o Πούτιν.

Αυτοσυγκράτηση ζητά ο Στόλντεμπεργκ, στήριξη από το ΝΑΤΟ ο Τσαβούσογλου

Αυτοσυγκράτηση συνέστησε στην Άγκυρα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Τουρκία.

«Αν και η Τουρκία έχει νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλειά της, αναμένουμε από αυτή να ενεργήσει με αυτοσυγκράτηση», τόνισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Από την πλευρά του ο Τσαβούσογλου επεσήμανε ότι αναμένει από τους συμμάχους της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ να σταθούν στο πλευρό της στην εν εξελίξει «νόμιμη» επιχείρησή της στη βορειοανατολική Συρία.

Η Ουάσινγκτον προτρέπει την Άγκυρα να αποκλιμακώσει την κατάσταση στη ΒΑ Συρία

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ είπε στον τούρκο ομόλογό του πως πρέπει να βρει έναν τρόπο να αποκλιμακώσει την κατάσταση στη βορειοανατολική Συρία πριν γίνει «ανεπανόρθωτη» και υπογράμμισε πως η εισβολή της Τουρκίας υπάρχει κίνδυνος να έχει σοβαρές συνέπειες για την Άγκυρα, ανακοίνωσε σήμερα το Πεντάγωνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ