Πολιτική

15 Οκτωβρίου 2019 15:21

Αβραμόπουλος: ανησυχία για την αύξηση των προσφυγικών ροών από τον πόλεμο στη Συρία

Διάβασέ μου το...

Ο Έλληνας Επίτροπος Μετανάστευσης, επέρριψε ευθύνες στον κρατικό μηχανισμό για τη διαχείριση του Προσφυγικού, ότι «κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει κανείς στα νησιά».

Αβραμόπουλος: ανησυχία για την αύξηση των προσφυγικών ροών από τον πόλεμο στη Συρία
-

«Η Ελλάδα είναι υπό πίεση, αλλά δεν είναι μόνη της, έχει αμέριστη βοήθεια», επεσήμανε από το βήμα της Βουλής ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και εξέφρασε την έντονη ανησυχία για αύξηση των προσφυγικών πιέσεων εάν εξαπλωθεί η σύγκρουση στη Συρία.

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των αρμόδιων επιτροπών ο Έλληνας Επίτροπος, αρμόδιος για τη μετανάστευση, υπογράμμισε πως σε αυτή την περίπτωση το πρώτο θύμα θα είναι η Ελλάδα. «Η πίεση στα σύνορα  Συρίας – Τουρκίας μπορεί να εξωθήσει χιλιάδες Σύρους να θελήσουν να περάσουν τα σύνορα», ανέφερε και πρόσθεσε πως τα hot spots μπορούν να αντέξουν πίεση, αλλά όχι τόσο μεγάλους αριθμούς κι αυτό είναι καταστροφικό για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

O κ. Αβραμόπουλος τάχθηκε κατά της πολιτικής των κλειστών συνόρων, λέγοντας πως η Ευρώπη δεν μπορεί να γίνει φρούριο και επέρριψε ευθύνες στον κρατικό μηχανισμό για τη διαχείριση του προσφυγικού. 

«Κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει κανείς στα νησιά γιατί η δήλωση ΕΕ- Τουρκίας προβλέπει συγκεκριμένα πράγματα και πως όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις επιστρέφονται στην Τουρκία», είπε και σημείωσε με έμφαση πως έγιναν μόνον 1300 επιστροφές ενώ θα έπρεπε να έχουν γίνει 35.000, ανέφερε δε, ως παράδειγμα το γεγονός ότι στην Ελλάδα χρειάστηκε ένας χρόνος για να φτιαχτεί ένα hot spot ενώ σε άλλες χώρες μόλις 15 ημέρες.

Αποκάλυψε μάλιστα, πως κατά τη διάρκεια της θητείας του δύο φορές έφτασε στο γραφείο του πρόταση για επαναφορά συνοριακών ελέγχων με την Ελλάδα με το επιχείρημα ότι η χώρα ήταν ανίκανη να διαχειριστεί τα κοινά ευρωπαϊκά σύνορα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ενημερώνοντας από κοινού με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργο Κουμουτσάκο επεσήμανε πως μεγάλο πρόβλημα και «απειλή» αποτελεί η επιστροφή ξένων μαχητών στη Συρία που ουδείς γνωρίζει πως θα λειτουργήσουν όταν επιστρέψουν στις χώρες της Ευρώπης από τις οποίες προέρχονται και μίλησε για τρομοκρατικές επιθέσεις που έχουν αποτραπεί, αλλά δεν περιόρισαν το πρόβλημα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέσω των οποίων μεταφέρεται ταχύτατα τρομοκρατικό υλικό και τόνισε πως χάριν στις συντονισμένες ενέργειες και επαφές που είχε κι ο ίδιος στη Σίλικον Βάλευ, ακόμη και το πιο σκληρό υλικό και τα πιο νοσηρά μηνύματα «κατεβαίνουν» μέσα σε λίγη ώρα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γιώργος Κουμουτσάκος, λέγοντας πως η  εξάπλωση της σύγκρουσης με τη συμμετοχή στρατευμάτων του Άσαντ θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα στα βορειοδυτικά της σύνορα, προκαλώντας μεγάλο κύμα προσφύγων και προς τη χώρα μας.

Υπογράμμισε δε, πως σε αυτή την προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει ανησυχία μόνον για την ποσότητα αλλά και για το ποιοι είναι αυτοί που θα έρθουν, καθώς συνυπάρχουν διάφορες αντιστασιακές ομάδες ορισμένες εκ των οποίων έχουν στις τάξεις τους φανατικούς ισλαμιστές.

Μυτιλήνη - πρόσφυγες - αναχωρήσεις

ΣΥΡΙΖΑ: έπρεπε να έρθει ο Αβραμόπουλος για να προσγειωθεί η ΝΔ στην πραγματικότητα;

Ο αναπληρωτής τομέαρχης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για τη μεταναστευτική πολιτική, Γιώργος Ψυχογιός, με αφορμή τη σημερινή κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, δήλωσε τα εξής:

Σήμερα στη Βουλή, ο κ. Αβραμόπουλος έβαλε τα πράγματα επιτέλους στη θέση τους για το προσφυγικό. Μίλησε για την ξεκάθαρα ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος τονίζοντας ότι η χώρα δεσμεύεται απολύτως από τη Σύμβαση της Γενεύης, αναιρώντας παράλληλα τις αιτιάσεις περί μεταναστευτικού και όχι προσφυγικού ζητήματος.

Αναφέρθηκε, μάλιστα, στην άριστη συνεργασία που είχε με τους Υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια και τις συντονισμένες προσπάθειες που έγιναν, έχοντας καταστήσει την κατάσταση στην Ελλάδα ελεγχόμενη.

Επίσης επισήμανε ότι η αρχή της αλληλεγγύης αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και χρειάζεται να μπει σε ουσιαστική εφαρμογή, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να γίνει φρούριο. Επίσης, ήταν πολύ σημαντικό ότι κατά την τοποθέτησή του αποσυνέδεσε την τρομοκρατία από το προσφυγικό και μεταναστευτικό, ένα επιχείρημα που έχει ακουστεί πολλάκις από επίσημα χείλη.

Θα συνιστούσαμε, λοιπόν, στους ακραίους κύκλους της ΝΔ να ακούσουν τη σημερινή τοποθέτηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου, για να αντιληφθούν τις αιτίες, το νομοθετικό πλαίσιο και την αποτελεσματικότητα της μέχρι τώρα ακολουθούμενης πολιτικής και να σταματήσουν να μιλούν για «εθνική απειλή από εισβολείς».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ