Πολιτισμός

15 Οκτωβρίου 2019 13:18

Ο νικητής του πρώτου Διεθνούς Βραβείου Φωτορεπορτάζ “Yannis Behrakis”

Διάβασέ μου το...

Το διεθνές βραβείο απονέμεται με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο πλαίσιο της ευρύτερης υποστήριξής του προς το Athens Photo World.

Ο νικητής του πρώτου Διεθνούς Βραβείου Φωτορεπορτάζ “Yannis Behrakis”
-

Το Athens Photo World ανακοινώνει ότι νικητής του νέου διεθνούς βραβείου φωτορεπορτάζ "Yannis Behrakis" είναι ο Dar Yasin, φωτορεπόρτερ του πρακτορείου Associated Press με βάση του το Σρίναγκαρ του Κασμίρ. Ο Dar Yasin συμμετείχε στον πρώτο διαγωνισμό για το διεθνές βραβείο Yannis Behrakis με τη δουλειά του «Κασμίρ: ένας πόλεμος χωρίς τέλος», με μια σειρά 24 φωτογραφιών τραβηγμένων μεταξύ 2016 και 2019.

Το διεθνές βραβείο φωτορεπορτάζ Yannis Behrakis, ύψους 15.000 ευρώ, απονέμεται με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο πλαίσιο της ευρύτερης υποστήριξής του προς το Athens Photo World και σε συνεργασία με την διοργάνωση, ακολουθώντας τις εκφρασμένες επιθυμίες και το όραμα του Γιάννη Μπεχράκη.

Η κριτική επιτροπή, με πρόεδρο την Ελισάβετ Σαρίδου Μπεχράκη και μέλη την MaryAnne Golon, Υποδιευθύντρια Σύνταξης και Διευθύντρια Φωτογραφίας στην Washington Post και τον Santiago Lyon, Διευθυντή περιεχομένου της Adobe, έλαβε τους φακέλους των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό ανώνυμα, χωρίς καμία ένδειξη για την ταυτότητα των δημιουργών.

Η Ελισάβετ Σαρίδου Μπεχράκη έγραψε μετά την επιλογή: «Το βραβείο Yannis Behrakis τιμάει τη νίκη της ανθρωπιάς. Κοιτώντας τη δουλειά του Dar Yasin, θυμήθηκα αυτό που πάντα ήθελε ο Γιάννης. Να μεταφέρει το θέμα σε εσάς, τους αναγνώστες, ώστε να αποφασίσετε εσείς αν αυτός είναι ο κόσμος που θέλουμε - για εσένα , εμένα, για τα παιδιά μας. Όπως έλεγε ο Γιάννης: είναι ηθικό μας καθήκον να βοηθάμε ο ένας τον άλλο, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος. Αυτό πίστευε και αυτό υπερασπιζόταν μέχρι το τέλος».

Το βραβείο θα απονεμηθεί από την Ελισάβετ Σαρίδου Μπεχράκη σε ειδική εκδήλωση κατά το Athens Photo World 2020 ενώ κατά την διοργάνωση του φεστιβάλ η βραβευθείσα δουλειά του Dar Yasin θα εκτεθεί σε προσωπική του έκθεση (η τοποθεσία θα ανακοινωθεί αργότερα μαζί με το πρόγραμμα του φεστιβάλ).

Το βραβείο θα είναι ετήσιο με συμμετοχές που θα ξεκινούν από τις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους μέχρι και την 30η Απριλίου του επόμενου. Η κριτική επιτροπή θα αποτελείται από τρία μέλη, με πρόεδρο πάντα της Ελισάβετ Σαρίδου Μπεχράκη και με τα άλλα δύο μέλη εναλλασσόμενα κάθε χρόνο.

Dar Yasin - Βραβείο Φωτορεπορτάζ Yannis Behrakis