Αθλητικά

16 Οκτωβρίου 2019 15:39

Συλλήψεις Βούλγαρων οπαδών για τους ναζιστικούς χαιρετισμούς

Διάβασέ μου το...

Έρευνα μετά τον σάλο για όσα συνέβησαν στο ματς της Εθνικής Βουλγαρίας κόντρα στην Αγγλία στη Σόφια. Ζήτησε "συγγνώμη" ο Μπαλάκοφ.

Συλλήψεις Βούλγαρων οπαδών για τους ναζιστικούς χαιρετισμούς
-

Η βουλγαρική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα (16/10) ότι έξι άτομα τέθηκαν υπό κράτηση, στο πλαίσιο της έρευνας για τη ρατσιστική επίθεση κατά των μαύρων παικτών της εθνικής Αγγλίας, στη διάρκεια του προχθεσινού αγώνα στη Σόφια για τα προκριματικά του EURO 2020, ενώ αναμένονται κι άλλες συλλήψεις.

Η Αγγλία συνέτριψε 6-0 τη Βουλγαρία στο «Βασίλ Λέφσκι», υποχρεώνοντας τους Βαλκάνιους στη μεγαλύτερη εντός έδρας ήττα της ιστορίας τους, ωστόσο ο αγώνας «σημαδεύθηκε» από τις αντιδράσεις μερίδας οπαδών των γηπεδούχων που έβαλε στο «στόχαστρό» της παίκτες των φιλοξενούμενων, προς τους οποίους απηύθυναν ναζιστικούς χαιρετισμούς και ήχους μαϊμούς. 

«Έξι άτομα έχουν τεθεί υπό κράτηση μέχρι στιγμής και αναζητούμε ακόμη τρία, καθώς έχουμε συγκεντρώσει αποδείξεις για την εμπλοκή τους στα συμβάντα» δήλωσε ο διευθυντής της αστυνομίας της Σόφιας, Γκεόργκι Χατζίεφ, και πρόσθεσε ότι η επιχείρηση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και πως καταβάλλεται προσπάθεια να εντοπιστούν περισσότεροι ύποπτοι. 

Τα όσα έλαβαν χώρα στον αγώνα Βουλγαρία-Αγγλία είχαν ως αποτέλεσμα ο Κροάτης διαιτητής, Ιβάν Μπέμπεκ, να διακόψει δύο φορές την αναμέτρηση. Η UEFA ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει πειθαρχική διαδικασία κατά της βουλγαρικής ομοσπονδίας για μια πλειάδα παραπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένων της ρατσιστικής συμπεριφοράς και της ρίψης αντικειμένων. 

Βουλγαρία - φίλαθλοι - ναζιστικοί χαιρετισμοί

Την ίδια ώρα, ο ομοσπονδιακός προπονητής της Βουλγαρίας, Κράσιμιρ Μπαλάκοφ, υπό το βάρος της διεθνούς κατακραυγής, άλλαξε «ρότα» και καταδίκασε τις ρατσιστικές επιθέσεις εις βάρος των παικτών της εθνικής Αγγλίας. Μετά το ματς ο Μπαλάκοφ προσπάθησε να τα «μπαλώσει» και μάλιστα είχε κατηγορήσει την Αγγλία ότι έχει μεγαλύτερο ρατσιστικό πρόβλημα από τη δική του χώρα.

Μετά, όμως, την κριτική που δέχθηκε από τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, την αποπομπή του προέδρου της ομοσπονδίας, Μπόρισλαβ Μιχαϊλοφ, και την πειθαρχική έρευνα της UEFA, ο Βούλγαρος τεχνικός έσπευσε να απολογηθεί στην Αγγλία: «Καταδικάζω κάθε μορφή ρατσισμού και οφείλω ν' απολογηθώ στους Αγγλους για τη συμπεριφορά κάποιων οπαδών μας. Οφείλω να είμαι ξεκάθαρος: Ως προπονητής της εθνικής Βουλγαρίας θλίβομαι για τα όσα συνέβησαν στο γήπεδο και αυτές οι συμπεριφορές δεν έχουν καμιά σχέσεις με τις αξίες της χώρας μου.»

Βουλγαρία - φίλαθλοι