Καιρός

16 Οκτωβρίου 2019 17:13

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Συνέχεια στην καλοκαιρία, με υψηλές θερμοκρασίες, ομίχλες και υγρασία. Οδηγίες για τους αγρότες.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

Η παράκαιρη παρατεταμένη καλοκαιρία θα συνεχιστεί και το επόμενο διήμερο και μόνο οι ομίχλες, η υγρασία, η ψύχρα το βράδυ και το πρωί και οι λίγες βροχές στα βουνά θα μας θυμίζουν ότι βρισκόμαστε στα μέσα του Οκτώβρη. Οι βροχές που ζητάτε ... καθυστερούν.

 Πιο αναλυτικά για αύριο Πέμπτη, περιμένουμε τοπικές ομίχλες το πρωί και το βράδυ στα δυτικά και βόρεια και γενικά αίθριο ουρανό με παροδικές νεφώσεις, πυκνότερες το μεσημέρι και το απόγευμα στα Ηπειρωτικά και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα με πιθανότητα για τοπικές μπόρες στα βουνά της Πελοποννήσου και της Στερεάς.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από  9  έως  28  βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 10  έως 28 και νοτιότερα από  16 έως  29  βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ και βοριάδες στο Αιγαίο 3 με 4 μποφόρ.

Ο καιρός την Πέμπτη σε 20 αγροτικές περιοχές

Οδηγίες για τους αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου, η καρκίνωση είναι ασθένεια που οφείλεται σε βακτήριο και εκδηλώνεται µε το σχηματισμό εξογκωμάτων (καρκινώματα) στα κλαδιά, στους μεγάλους κλάδους, στον κορμό και σπανιότερα στα φύλλα.

Νέες μολύνσεις γίνονται εφόσον επικρατεί υγρός ή βροχερός καιρός σε πληγές που προκύπτουν από το ράβδισμα κατά τη συγκομιδή, το κλάδεμα, από παγετό, χαλάζι ή δυνατό άνεμο.

Η ποικιλία Κορωνέϊκη είναι πολύ ευαίσθητη στο βακτήριο.

Θα πρέπει να αποφεύγεται το ράβδισμα και το κλάδεμα των δέντρων µε υγρό και βροχερό καιρό προς αποφυγή νέων μολύνσεων. 

Αμέσως μετά από το ράβδισμα, το κλάδεμα, παγετό ή χαλάζι πρέπει να γίνεται προληπτικός ψεκασμός µε εγκεκριμένο χαλκούχο σκεύασμα.  

Συνιστάται αφαίρεση, απομάκρυνση και καταστροφή των προσβεβλημένων κλαδιών, ενώ στη συνέχεια τα εργαλεία κλαδέματος θα πρέπει να απολυμαίνονται συστηματικά µε εμβάπτιση σε διάλυμα οινοπνεύματος ή χλωρίνης 5%. 

Στη σύσταση νέου ελαιώνα θα πρέπει να αποφεύγεται η πυκνή φύτευση και να χρησιμοποιούνται δενδρύλλια απαλλαγμένα από την ασθένεια.

Η ασφαλής διάγνωση και η επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος να γίνει με τον τοπικό γεωπόνο.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό:


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ