Καιρός

17 Οκτωβρίου 2019 17:15

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Καλοκαιρίας συνέχεια, αλλά με νεφώσεις και μπόρες σε ορισμένες περιοχές. Οδηγίες από ειδικούς για τους καλλιεργητές.

Ο καιρός για τους αγρότες
-

Παρά τις λίγες συννεφιές και τις ακόμα λιγότερες βροχές στα βουνά, η «μαγιάτικη» συμπεριφορά του Οκτωβρίου θα συνεχιστεί, προβληματίζοντας τους αγρότες…

 Την Παρασκευή αναμένονται πρωινές και βραδινές ομίχλες, κυρίως στα ηπειρωτικά. Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός το πρωί, αλλά το μεσημέρι και το απόγευμα θα συννεφιάσει στα ηπειρωτικά και στην Κρήτη, με τοπικές μπόρες στα βουνά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 9 έως 27 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 10 έως 27 βαθμούς και νοτιότερα από 16 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς άνεμοι, στο Αιγαίο βοριάδες, 3 με 4 μποφόρ.

Ο καιρός την Παρασκευή σε 20 αγροτικές περιοχές

Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 18/10/2019

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου,  το έντομο του αλευρώδη αποτελεί σημαντικό εχθρό των εσπεριδοειδών και μπορεί να βρεθεί σε πάνω από  95  είδη φυτών. Μεταξύ των ειδών που προσβάλει, πέρα από τα εσπεριδοειδή, συγκαταλέγονται το αμπέλι, οι τριανταφυλλιές, η συκιά, η ροδιά, η μηλιά, η αχλαδιά, η μουριά, η δάφνη, ο κισσός, η ιτιά κλπ. ενώ εγκαθίσταται σε καλλιέργειες, φυσική βλάστηση και σε αστικό πράσινο (πάρκα, ιδιωτικούς κήπους κ.λπ.). Στο κάτω μέρος του φυλλώματος αναπτύσσονται πυκνές αποικίες προνυμφών του εντόμου. Τα ενήλικα παραμένουν στις ίδιες θέσεις και πετούν μόνο σε περίπτωση που ενοχληθούν. Τα φύλλα και τα φρούτα φέρουν κηλίδες μελιτωμάτων, τα οποία στην συνέχεια αναπτύσσεται ο μύκητας της καπνιάς. Οι εκτεταμένες προσβολές προσδίδει στα φυτά σχεδόν πλήρης μαύρη εικόνα.

Τα ενήλικα έντομα πετούν μόνο σε κοντινές αποστάσεις με την βοήθεια του ανέμου και μόνο όταν ενοχληθούν. Η διασπορά σε μεγάλες αποστάσεις μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με μεταφορά προσβεβλημένου φυτικού υλικού (φυτά προς φύτευση, μέρη φυτών, καρποί) είτε με την προσκόλληση ενήλικων εντόμων πάνω σε ανθρώπους, φορτία, οχήματα). Το Περιφερειακό Κέντρο προτείνει τα παρακάτω μέτρα αντιμετώπισης:

  1. Χρήση υγιούς πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού.
  2. Αποφυγή μετακίνησης μολυσμένου φυτικού υλικού (φυτωριακό υλικό, καρπούς από μολυσμένα δένδρα, άνθη).
  3. Κλάδεμα και καύση προσβεβλημένων κλαδιών.
  4. Συστηματικό έλεγχο των καλλιεργειών για τη διαπίστωση τυχόν συμπτωμάτων και άμεση ενημέρωση των αρμόδιων φυτοϋγειονομικών υπηρεσιών (ΔΑΟΚ και Περιφερειακό Κέντρο) σε περίπτωση εντοπισμού τους. 
  5. Επεμβάσεις με ήπια προς τα ωφέλιμα έντομα φυτοπροστατευτικά προϊόντα στα αρχικά στάδια της προβολής καθώς και κατά τη χειμερινή περίοδο έως την άνοιξη πριν την εμφάνιση των ενηλίκων.

Σε κάθε περίπτωση η ασφαλής διάγνωση να γίνεται με τον τοπικό γεωπόνο.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό:


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ