Κόσμος

18 Οκτωβρίου 2019 07:37 Τελευταία ενημέρωση : 18 Οκτωβρίου 2019 15:36

Η Γαλλία έβαλε “φρένο” στην ένταξη Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας στην ΕΕ

Διάβασέ μου το...

Συνολικά τρία κράτη έθεσαν βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των δυο βαλκανικών κρατών, που δεν έκρυψαν την απογοήτευση τους.

Η Γαλλία έβαλε “φρένο” στην ένταξη Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας στην ΕΕ
-

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, δήλωσε ο Λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα.

«Υπάρχει μια κάποια απογοήτευση. Οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι δεν καταφέραμε να καταλήξουμε σε μια συναίνεση διότι τρία κράτη αρνήθηκαν να προσκαλέσουμε τις δύο χώρες να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις», είπε ο Ναουσέντα στον Τύπο μετά το πέρας της πρώτης ημέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

«Όλοι αναγνώρισαν ότι η Βόρεια Μακεδονία έχει κάνει πολλά: άλλαξε την ονομασία της, αναθεώρησε το Σύνταγμά της κι έκανε τα πάντα για να λάβει την πρόσκληση», επομένως «θεωρώ ότι η απουσία απόφασης μπορεί να έχει σοβαρές πολιτικές συνέπειες στην ίδια» τη βαλκανική χώρα, προειδοποίησε ο Ναουσέντα.

«Δεν υπήρξε κατάληξη σήμερα», επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Άντι Ρίνε. «Ελπίζω ότι είναι εφικτό να καταλήξουμε σε συμφωνία», συμπλήρωσε πάντως. Δεν αποσαφηνίστηκε εάν το ζήτημα θα τεθεί εκ νέου σε αυτή τη σύνοδο· ο Ρίνε είπε ότι η συζήτηση επ’ αυτού θα συνεχιστεί σε κάποιο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η Γαλλία ήταν μια από τις τρεις χώρες που εμπόδισαν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων και την αποσύνδεση των δύο υποψηφιοτήτων.

Οι συζητήσεις ήταν μακρές και δύσκολες όσον αφορά το ζήτημα της διεύρυνσης της ΕΕ, σημείωσε γαλλική διπλωματική πηγή. «Δεν εγκρίθηκε κανένα κείμενο για το ζήτημα αυτό διότι δεν υπάρχει συμφωνία για να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις», επιβεβαίωσε.

Η Γαλλία έχει ζητήσει να υπάρξει αναμόρφωση της διαδικασίας εισδοχής νέων κρατών μελών, την οποία χαρακτηρίζει «αναποτελεσματική» και «απογοητευτική».

Για να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με οποιαδήποτε υποψήφια χώρα απαιτείται η έγκριση με ομοφωνία των χωρών-μελών της ΕΕ.

Τα Τίρανα και τα Σκόπια εξέφρασαν απογοήτευση για τη γαλλική πρωτοβουλία — με τη στήριξη της Ολλανδίας και της Δανίας — νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σε επίπεδο υπουργών η οποία είχε αποτέλεσμα να αποτραπεί η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ενώ ο Ευρωπαίος επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν επισήμανε πως οι Βρυξέλλες εμφανίζονται να αθετούν τις υποσχέσεις τους.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ τάχθηκε σθεναρά χθες Πέμπτη υπέρ της ενταξιακής προοπτικής των δύο χωρών. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια συνάντησής της με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στην Τουλούζη την Τετάρτη, η Μέρκελ κατέστησε σαφές ότι υποστηρίζει επίσης τη γαλλική θέση περί ανάγκης αναμόρφωσης των διαδικασιών διεύρυνσης.

Τσίπρας κατά Μητσοτάκη για την Βόρεια Μακεδονία

Σε δήλωση που έκανε το βράδυ της Πέμπτης, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας ανέφερε «Για άλλη μια φορά στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κρίνεται η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις αποφάσεις που θα πάρει για τα Δυτικά Βαλκάνια, τις αποφάσεις που θα πάρει για το Συριακό και την νοτιοανατολική Μεσόγειο, στις αποφάσεις για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Σε ότι αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια θέλω να πιστεύω ότι το μήνυμα που θα δοθεί στις χώρες των Βαλκανίων και ιδιαίτερα σε ότι αφορά την Βόρεια Μακεδονία δεν θα είναι ένα μήνυμα αρνητικό. Δε θα είναι ένα μήνυμα, ότι ανεξαρτήτως των μεγάλων προσπαθειών και των μεταρρυθμίσεων, τα Δυτικά Βαλκάνια δεν θα έχουν καμία προοπτική να έρθουν πιο κοντά στην ΕΕ. Και ότι θα αφεθούν έρμαια στις διαθέσεις τρίτων χωρών, που αναπτύσσουν το τελευταίο διάστημα ιδιαίτερη δραστηριότητα στην περιοχή.

Θέλω να πιστεύω λοιπόν ότι θα υπάρξει μια θετική απόφαση για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας κι ένας οδικός χάρτης ενδεχομένως για την Αλβανία, με απαραίτητη προϋπόθεση να προχωρήσουν σε αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και ιδιαίτερα σε αυτές που αφορούν τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να εφαρμοστούν επιτέλους οι κυρώσεις που αποφασίστηκαν από το προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε ότι αφορά την παραβατική δραστηριότητα της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου. Κυρώσεις στοχευμένες, που μπορεί να αποτελέσουν ένα εμπόδιο προς την Τουρκία, προκειμένου να μη συνεχίσει αυτήν την παραβατική δραστηριότητα και συμπεριφορά.

Και βεβαίως πρέπει η ΕΕ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων να παίξει τον ρόλο της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής που πρέπει να παίζει σε κρίσιμες στιγμές, όπως αυτήν της στρατιωτικής επέμβασης της Τουρκίας στην βορειοανατολική Συρία. Και να αποφασίσει εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία, όσο διαρκούν αυτές οι παράνομες ενέργειες, αντίθετες με το διεθνές δίκαιο, κάτι το οποίο ζήτησα εξάλλου χθες και από τον Πρόεδρο Γιούνκερ. Και τέλος, κρίσιμη συζήτηση είναι και αυτή που αφορά τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Χωρίς αύξηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού δεν υπάρχει το απαραίτητο συστατικό που είναι η κοινωνική συνοχή, προκειμένου να προχωρήσουμε μπροστά. Κρίσιμες λοιπόν αποφάσεις. Φοβάμαι όμως, ότι παρά την κρισιμότητα των στιγμών, όπως πάντα, δεν υπάρχει η απαραίτητη πολιτική βούληση από όλους προκειμένου να προχωρήσουμε με συναίνεση κάποια βήματα προς τα μπρος, πολύ αναγκαία στην κρίσιμη φάση που διάγουμε».

Νωρίτερα, ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του ανέφερε «Καλωσορίζουμε την οβιδιακή κυβίστηση του κ. Μητσοτάκη που τώρα ζητά την εκκίνηση της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας και την πλήρη τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αυτό εξάλλου είναι προς το συμφέρον τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης και μακάρι να υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Το γεγονός ότι το αναγνωρίζει έστω και τώρα ο κος Μητσοτάκης είναι θετικό, παρά τα τόσα και τόσα ψέματα που σκόρπισε για να διχάσει τους Έλληνες και να κερδίσει τις εκλογές. Την επόμενη φορά που θα αναφερθεί στους «βόρειους γείτονές» μας, ίσως και να καταφέρει να αρθρώσει και το «Βόρεια Μακεδονία». Έτσι και αλλιώς οι «Μακεδονομάχοι» που τον βοήθησαν να εκλεγεί έχουν πια συνειδητοποιήσει ότι τους εξαπάτησε».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ