Κόσμος

18 Οκτωβρίου 2019 08:42 Τελευταία ενημέρωση : 18 Οκτωβρίου 2019 20:40

Συρία: Πανηγυρίζει η Τουρκία για τη συμφωνία με τις ΗΠΑ

Διάβασέ μου το...

Τι προβλέπεται στη συμφωνία. Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν. Οι πρώτες δηλώσεις. Ο ΑΝΤ1 και ο Νικόλας Βαφειάδης στο μέτωπο του πολέμου.

Συρία: Πανηγυρίζει η Τουρκία για τη συμφωνία με τις ΗΠΑ
-

Σε μία ασαφή συμφωνία που κατά κοινή παραδοχή «γέρνει» προς την πλευρά της Τουρκίας, διασώζοντας παράλληλα την τιμή της αμερικανικής διπλωματίας κατέληξαν ο Μάικ Πενς και ο Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη συνάντησή του στην Άγκυρα.

Η αμερικανική και η τουρκική πλευρά συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός για 120 ώρες ή πέντε ημέρες σε συριακό έδαφος, αφήνοντας πολλά κενά ως προς τις παραμέτρους. Η χρονική διάρκεια της συμφωνίας λήγει την ημέρα της κρίσιμης συνάντησης του Τούρκου Προέδρου με τον Ρώσο ομόλογό του, ενώ με το ξημέρωμα της σημερινής ημέρας ακούγονται σποραδικά πυρά από τα εδάφη της Συρίας. Το μεσημέρι Κούρδοι κατήγγειλλαν ότι οι Τούρκοι παραβίασαν τη συμφωνία, ενώ έγινε αναφορά και για πέντε νεκρούς αμάχους.

Η συμφωνία προβλέπει την αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων «μέσα σε 120 ώρες», κάτι που «ισούται» με την αναστολή της «Πηγής Ειρήνης», η οποία «θα τερματιστεί οριστικά μόλις ολοκληρωθεί αυτή η αποχώρηση».

Οι κουρδικές δυνάμεις, επίσης, θα πρέπει να αποσυρθούν σε βάθος 32 χιλιομέτρων, η οποία αναμένεται τελικά να γίνει «ζώνη ασφαλείας» για την οποία η Τουρκία αγωνίζεται εδώ και μήνες.

Η συμφωνία των δύο πλευρών επιβεβαιώθηκε από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η οποία επισφραγίστηκε από την κοινή τους διακήρυξη.

«Αναστέλλουμε την επιχείρηση, δεν την τερματίζουμε», έσπευσε να διευκρινίσει ο Τσαβούσογλου στους δημοσιογράφους.

«Μπορούμε να σταματήσουμε την επιχείρηση μόνο όταν οι κουρδικές δυνάμεις αποχωρήσουν εντελώς από την περιοχή», πρόσθεσε, αρνούμενος, ωστόσο, να μιλήσει για κατάπαυση του πυρός. «Μια εκεχειρία τερματίζεται μεταξύ δύο νόμιμων πλευρών», είπε.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος δήλωσε από την πλευρά του ότι, οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Άγκυρας θα αρθούν όταν θα τερματιστεί η επίθεση της Τουρκίας.

Την ώρα της επίτευξης της συμφωνίας, οι μάχες στις Ρας Αλ Αΐν συνεχίζονται.

Ο κορυφαίος κούρδος πολιτικός Αλντάρ Τζελίλ με δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya καλωσόρισε τη συμφωνία κατάπαυσης πυρός, τονίζοντας ωστόσο πως οι κουρδικές δυνάμεις θα αμυνθούν σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση.

Η Τουρκία κάνουν λόγο για απόλυτη νίκη, αφού αν εφαρμοστεί η συμφωνία, θα έχει πετύχει όλους τους στόχους της. Με άλλα λόγια, θα ελέγχει μία λωρίδα βάθους 30χλμ στη Συρία, με τους Κούρδους να είναι υποχρεωμένοι σε αποχώρηση.

Ο τουρκικός στρατός, επιπλέον, θα έχει τον κύριο έλεγχο στην «ζώνη ασφαλείας» στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν ΗΠΑ και Τουρκίας.

Τούρκοι αξιωματούχοι, άλλωστε, δεν κρύβουν ότι, «η Άγκυρα πέτυχε ακριβώς ό,τι ήθελε». Οι Κούρδοι μαχητές, άλλωστε, θα αναγκαστούν να παραδώσουν τον βαρύ οπλισμό τους και να καταστρέψουν τα οχυρά τους. Ο Τσαβούσογλου, σημείωσε επίσης ότι, δε δόθηκαν εγγυήσεις για το Κομπάνι, στο οποίο έχουν ήδη μπει τα στρατεύματα του Άσαντ. Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει, επίσης, στη συμφωνία για το ζήτημα των τζιχαντιστών.

Από αμερικανικής πλευράς, ο Μάικ Πενς τόνισε πως οι ΗΠΑ βρίσκεται σε συμφωνία με την ηγεσία των Κούρδων, οι οποίοι συμφώνησαν να αποχωρήσουν και ήδη αποσύρουν τις δυνάμεις τους.

«Σκοπός» της Ουάσινγκτον ήταν η κατάπαυση του πυρός και αυτός ο σκοπός επετεύχθη.

 Ο Τραμπ «πανηγύρισε» τη συμφωνία με σχόλιά του στο Twitter, όπου έγραψε:

«Κύριε πρόεδρε, πολλές περισσότερες ζωές θα σωθούν όταν νικήσουμε την τρομοκρατία, που είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της ανθρωπότητας», δήλωσε ο Ερντογάν, απαντώντας σε μια ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χαιρέτισε την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας, μιλώντας για «σπουδαία νέα».

«Είμαι πεπεισμένος πως αυτή η κοινή προσπάθεια θα προάγει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Το κείμενο της συμφωνίας

Τουρκία - ΗΠΑ - συμφωνία - Συρία

Πλευρά Άσαντ: Ασαφής η συμφωνία

Συνάντηση - Πούτιν - Άσαντ

Για «ασαφή» αμερικανοτουρκική συμφωνία έκανε λόγο ανώτερη σύμβουλος του Μπασάρ Αλ Άσαντ, η οποία σε δηλώσεις της σε τηλεοπτικό δίκτυο σημείωσε πως η Δαμασκός «δεν μπορεί να αποδεχθεί» ένα ακόμη Ιρακινό Κουρδιστάν στη Συρία.

Η Σαμπάν τόνισε πως έχουν γίνει «σημαντικά βήματα» μέχρι στιγμής με τις υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, αλλά όλα τα θέμα που εκκρεμούν δεν μπορούν να λυθούν αμέσως.

Πάντως οι υπό τους Κούρδους Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) θα αποδεχθούν την συμφωνία με την Τουρκία στη βόρεια Συρία και θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο ώστε αυτή να λειτουργήσει, δήλωσε σήμερα ο Μαζλούμ Κομπάνι Άμπντι, διοικητής των SDF.

Ο Άμπντι τόνισε στο τηλεοπτικό δίκτυο Ronahi πως η συμφωνία είναι «μόνο η αρχή» και πως δεν μπορεί να πετύχει τους στόχους της Τουρκίας. Πρόσθεσε πως η συμφωνία περιορίζεται στις βόρειες μεθοριακές περιοχές της Συρίας που βρίσκονται μεταξύ των πόλεων Ρας αλ Αΐν και Ταλ Αμπϊάντ.

Στο «τραπέζι» οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Η συμφωνία, πάντως, δεν βάζει φρένο στο νομοσχέδιο για αμερικανικές κυρώσεις, το οποίο εισάγεται προς ψήφιση. Την ίδια ώρα, oι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέγραψαν χθες Πέμπτη την αναστολή της στρατιωτικής επιχείρησης που εξαπέλυσαν την περασμένη Τετάρτη οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας, προτρέποντας ταυτόχρονα την Άγκυρα να αποσύρει τα στρατεύματά της.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει την ανακοίνωση που έκαναν οι ΗΠΑ και η Τουρκία για την παύση όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Παροτρύνει εκ νέου την Τουρκία να τερματίσει τη στρατιωτική της δράση και να αποσύρει τις δυνάμεις της», αναφέρει ανακοίνωση που υιοθετήθηκε από τους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ και δόθηκε στη δημοσιότητα μετά το πέρας της πρώτης ημέρας της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η ΕΕ εκφράζει εκ νέου την «καταδίκη της στρατιωτικής επέμβασης που διεξάγεται μονομερώς από την Τουρκία στη βορειοανατολική Συρία, η οποία προκαλεί απαράδεκτα ανθρώπινα δεινά, θέτει σε κίνδυνο τον αγώνα εναντίον του Νταές [σ.σ. ακρώνυμο της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος] και εγείρει σοβαρή απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», συνεχίζει το κείμενο.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες υπενθυμίζουν την απόφασή τους να «τερματίσουν τη χορήγηση αδειών για τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ