Κόσμος

18 Οκτωβρίου 2019 17:01

Απειλεί να παραιτηθεί ο Ζάεφ μετά το “όχι” της ΕΕ

Διάβασέ μου το...

Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών της Βόρειας Μακεδονίας υπό τον Πενταρόφσκι. «Λάθος» η απόφαση της ΕΕ, λένε Τουσκ και Γιούνκερ.

Απειλεί να παραιτηθεί ο Ζάεφ μετά το “όχι” της ΕΕ
-

Σε πολιτική δίνη η Βόρεια Μακεδονία μετά την άρνηση των Ευρωπαίων στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Αλβανία και Σκόπια. Ο πρωθυπουργός Ζάεφ απειλεί με παραίτηση ενώ ο ομόλογός του της Βουλγαρίας τον καλεί να συνεχίσει τις προσπάθειες.

Ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Πενταρόφσκι, που έκανε διάγγελμα στον λαό της Βόρειας Μακεδονίας, συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την Κυριακή.

Κυβερνητικές πηγές, εξάλλου, σημειώνουν πως "υπάρχουν συνεχείς διαβουλεύσεις σε διαφορετικά επίπεδα, οι αποφάσεις λαμβάνονται αποκλειστικά με γνώμονα τα υψηλότερα συμφέροντα του κράτους και των πολιτών. Μόλις ληφθούν οι αποφάσεις, θα δημοσιοποιηθούν αμέσως. Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τους πρωθυπουργούς της Βουλγαρίας, της Γερμανίας, της Σουηδίας, της Σλοβενίας, της Μάλτας και άλλων ευρωπαίων ηγετών, μεταξύ των οποίων και ο Επίτροπος Hahn της ΕΕ, και όλοι τους έστειλαν σαφές μήνυμα ότι η χώρα πρέπει να συνεχίσει την πορεία της».

"Όλοι αναγνώρισαν τα βήματα που έκανε η Βόρεια Μακεδονία καθώς και ότι η χώρα και οι πολίτες της είναι πλήρως προετοιμασμένοι αλλά ότι πολλές χώρες της ΕΕ δεν είναι έτοιμες», καταλήγουν οι  κυβερνητικές πηγές.

Το διάγγελμα του Προέδρου των Σκοπίων:

«Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δυστυχώς δεν συμβαδίζουν με τις δικαιολογημένες μας προσδοκίες και σίγουρα δεν συμβαδίζουν με τις προηγούμενες ανακοινώσεις της Ενωσης, δήλωσε ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πενταρόβσκι.

«Είναι κατανοητό ότι σε αυτό το σημείο υπάρχει μια απογοήτευση από πολλούς αλλά από την άλλη πλευρά, πρέπει να αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία την πραγματικότητα. Καμία πολιτική απόφαση δεν είναι αιώνια, καμία εξέλιξη δεν είναι τελική», επισήμανε. Ο Πενταρόβσκι, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι «η ιδέα μιας ενωμένης Ευρώπης είναι το δικαίωμα όλων των Ευρωπαίων και κανείς δεν μπορεί να την απομακρύνει από αυτές. Είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα και έχουμε το δικαίωμα να είμαστε μέρος ενός κοινού ευρωπαϊκού σπιτιού».

Ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας ανέφερε πως η χώρα του έχει πολλούς και ειλικρινείς φίλους. «Σε αυτές τις στιγμές, όταν κάποιοι από εμάς αμφισβητούνται, θέλω να δηλώσω δημοσίως ότι δεν έχουμε εχθρούς στην Ευρώπη, υπάρχουν μόνο κράτη που έχουν τα δικά τους εθνικά συμφέροντα τα οποία προστατεύουν και δεν υπάρχει τίποτα αμφισβητήσιμο. Βλέπουμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των κρατών έχει αγωνιστεί και αγωνίζεται για τα συμφέροντά μας, καθώς αγωνίστηκαν για τα δικά τους εθνικά συμφέροντα».

«Είναι πλέον σημαντικό να επαναβεβαιώσουμε τις θέσεις μας σχετικά με τις ευρωατλαντικές ενοποιήσεις που δεν έχουν βιώσιμη εναλλακτική λύση. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα γίνει σύντομα και η ένταξη στην ΕΕ, το γνωρίζουμε εδώ και καιρό, δεν είναι καθήκον μόνο μιας κυβέρνησης, ενός κοινοβουλίου ή ενός προέδρου. Είμαι πεπεισμένος ότι εάν θέλουμε το καλό της χώρας μας, η μόνη σωστή προσέγγιση, δεδομένης της νέας κατάστασης, είναι η ακόμα πιο αποφασιστική μεταμόρφωση της κοινωνίας μας».

Ο Πενταρόβσκι, όπως μεταδίδει το mkd, ανέφερε επίσης ότι ανεξάρτητα από τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της ΕΕ, οι συμφωνίες που έχουν συναφθεί με τους γείτονές μας Βουλγαρία και Ελλάδα πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζονται, όπως συμφωνήθηκαν, καθώς βασίζονται σε σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά και περιφερειακής συνεργασίας και σταθερότητας. Ενημέρωσε, δε, συγκάλεσε τις ηγεσίες των κυριότερων πολιτικών κομμάτων, καλώντας τους να βάλουν στην άκρη τα συμφέροντά τους και να επιβεβαιώσουν το όραμα για το μέλλον της χώρας. Όλοι οι ηγέτες, που προσκλήθηκαν, συμφώνησαν να παραστούν στη συνάντηση της Κυριακής.

«Τώρα δεν είναι η ώρα για απογοήτευση, απάθεια ή υπολογισμούς για να λάβουμε μικρούς πολιτικούς πόντους. Τώρα είναι η ώρα να συνταχθούμε γύρω από αυτό που μετράει περισσότερο για τη Βόρεια Μακεδονία, το μέλλον μας και το μέλλον των γενιών που έρχονται. Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι μόνο εάν συνεργαστούμε θα το πετύχουμε», κατέληξε ο Πενταρόβσκι.

Ντιμιτρόφ: Η ΕΕ πρέπει να είναι ξεκάθαρη απέναντί μας

«Το λιγότερο που μας οφείλει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να είναι ξεκάθαρη απέναντί μας. Εάν δεν υπάρχει πια συναίνεση σχετικά με το ευρωπαϊκό μέλλον των δυτικών Βαλκανίων, εάν η υπόσχεση της Θεσσαλονίκης το 2003 δεν ισχύει, οι πολίτες μας αξίζουν να το γνωρίζουν», έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νικολά Ντιμιτρόφ στο twitter.

«Ευχαριστούμε όλους τους ηγέτες που αγωνίστηκαν σκληρά για την ΕΕ να ανοίξει μαζί μας τις ενταξιακές συνομιλίες αναγνωρίζοντας και εδραιώνοντας την ιστορική συμφωνία των Πρεσπών, ενθαρρύνοντας τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις και υποστηρίζοντας την ευρωπαϊκή αφήγηση στη Βόρεια Μακεδονία, μια υποψήφια χώρα για 14 χρόνια», πρόσθεσε ο Ντιμιτροφ.

Λάθος” η απόφαση της ΕΕ

Έντονα διαφώνησαν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και  Ντόναλντ Τουσκ  με την άρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία. 

«Ήταν λάθος», είπε ο Ντόναλντ Τουσκ, προσθέτοντας ότι ντροπιάστηκε, ενώ κάλεσε τις δύο χώρες να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους. Για «ιστορικό λάθος» της Ευρώπης έκανε λόγο ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, λέγοντας, πάντως, ότι δεν ήταν αποτυχία.

Οργή Τσίπρα για το ευρω-“μπλόκο”

«Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να απορρίψει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας αποτελεί ένα μήνυμα αδυναμίας και ήττας για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα», σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σε κοινή τους δήλωση π τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος και η αν. τομεάρχης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Αναγνωστοπούλου αναφέρουν: «Η ΕΕ εγκλωβισμένη στις αντιφάσεις της και στη σύγκρουση συμφερόντων των κρατών-μελών της, δεν κατέληξε στη Σύνοδο Κορυφής, σε απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας παθητικά τη γερμανική θέση διασύνδεσης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας, ούτε προχώρησε επί τρεις μήνες σε οποιαδήποτε διπλωματική πίεση προς την Αλβανία για την επίλυση των ανοικτών ζητημάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, ούτε βέβαια αξιοποίησε τη Συμφωνία των Πρεσπών για την προώθηση του ρόλου της Ελλάδας τόσο εντός της ΕΕ όσο και στα Βαλκάνια, ως πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης. Το αποτέλεσμα ήταν η Δανία (!) και η Ολλανδία να έχουν πιο ενεργό ρόλο στις διαβουλεύσεις για τα Δυτικά Βαλκάνια, από την Ελλάδα.

Η πολιτική που είχε η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τις 7 Ιουλίου του 2019, της επέτρεπε να αναδείξει το ρόλο της χώρας, αλλά και να προωθεί την έναρξη ενταξιακών διαδικασιών της Βορείου Μακεδονίας ως κρίσιμο βήμα σταθερότητας και ειρήνης στα Βαλκάνια. Παράλληλα, της επέτρεπε να πιέζει προκειμένου για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, να τίθεται ως προϋπόθεση η υπεράσπιση των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Δυστυχώς η κυβέρνηση της ΝΔ φαίνεται να επανέρχεται στην παρωχημένη και ατελέσφορη για τη χώρα μας και την περιοχή, πολιτική της αδράνειας και του παθητικού παρατηρητή των αποφάσεων που άλλοι λαμβάνουν για τη γειτονιά μας». 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ