Κόσμος

18 Οκτωβρίου 2019 19:01 Τελευταία ενημέρωση : 18 Οκτωβρίου 2019 20:38

“Ρέει” αίμα αμάχων στη Συρία παρά την… “εκεχειρία”

Διάβασέ μου το...

Στα… χαρτιά έμεινε η συμφωνία Πενς – Ερντογάν για κατάπαυση πυρός στην βορειοανατολική Συρία.

“Ρέει” αίμα αμάχων στη Συρία παρά την… “εκεχειρία”
-

Με αίμα αμάχων “βάφτηκε” η πρώτη ημέρα μετά την ανακοίνωση για αναστολή της τουρκικής επιχείρησης στη βορειοανατολική Συρία για διάστημα 120 ωρών.

Τουλάχιστον 14 άμαχοι σκοτώθηκαν, την Παρασκευή, στη βόρεια Συρία από τις αεροπορικές επιδρομές της Άγκυρας και τους βομβαρδισμούς του πυροβολικού των μαχητών συμμάχων των Τούρκων, που συνεχίζουν την επίθεση εναντίον των κουρδικών δυνάμεων, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Οι αεροπορικές επιδρομές και οι ρίψεις οβίδων σκότωσαν σήμερα 14 άμαχους στο χωριό Μπαμπ αλ Χάιρ και σε άλλα χωριά στα περίχωρα», σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), αιχμή του δόρατος των οποίων είναι οι Κούρδοι, κατηγόρησαν, επίσης, την Τουρκία ότι βομβαρδίζει περιοχές αμάχων παραβιάζοντας την κατάπαυση του πυρός.

«Παρά τη συμφωνία για να σταματήσουν οι μάχες, τουρκικές αεροπορικές επιθέσεις και επιθέσεις πυροβολικού συνεχίζονται εναντίον των θέσεων μαχητών και οικισμών αμάχων», δήλωσε ο εκπρόσωπος των SDF Μούσταφα Μπάλι. Πρόσθεσε πως οι τουρκικές δυνάμεις βομβάρδισαν τη Ρας αλ-Άιν.

«Σημειώνονται σποραδικά πυρά του πυροβολικού και μπορούμε να ακούσουμε πυρά στην πόλη Ρας αλ Άιν», επιβεβαίωσε και ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ράχμαν.

Απειλεί ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν , από την πλευρά του, διέψευσε ότι υπάρχουν συγκρούσεις εν εξελίξει στη βορειοανατολική Συρία και διευκρίνισε πως η «ασφαλής ζώνη» θα έχει μήκος 440 χλμ. πάνω στη γραμμή των συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία, με την ανατολική άκρη της στα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράκ, και προσέθεσε ότι συμφωνήθηκε με τις Ηνωμένες Πολιτείες πως θα έχει βάθος 20 μιλίων (32 χλμ.).

«Αν οι υποσχέσεις γίνουν σεβαστές μέχρι το βράδυ της Τρίτης, το ζήτημα της ζώνης ασφαλείας θα έχει λυθεί. Αν δεν γίνουν, η επιχείρηση Πηγή Ειρήνης θα επαναληφθεί μόλις εκπνεύσει η προθεσμία των 120 ωρών», δήλωσε ο Ερντογάν.

Εξήγησε πως δεν αποτελεί πρόβλημα για την Τουρκία το ενδεχόμενο να εισέλθουν υποστηριζόμενες από τη Ρωσία συριακές κυβερνητικές δυνάμεις στις περιοχές από τις οποίες αποχωρεί η πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας, προσθέτοντας πως η Άγκυρα δεν έχει πρόθεση να παραμείνει στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της στη βόρεια Συρία.

Πρόσθεσε ότι είχε ενημερώσει τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την επίθεση σε τηλεφωνική επικοινωνία τους στις 6 Οκτωβρίου, τρεις ημέρες πριν από την έναρξη της επιχείρησης. Συμπλήρωσε πως «αυτό που είναι απαραίτητο θα γίνει στον κατάλληλο χρόνο» αναφερόμενος σε μια επιστολή του Τραμπ στην οποία καλούσε τον Ερντογάν να μην είναι «ανόητος».

Ο Τούρκος πρόεδρος εκτίμησε πως η Ρωσία θα μπορούσε να ηγηθεί της πρωτοβουλίας για την επίτευξη ειρήνης δυτικά του Ευφράτη, όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS.

Το Κρεμλίνο, πάντως, ανακοίνωσε πως «αναμένουμε να λάβουμε πληροφορίες από την Τουρκία», σχετικά με τη συμφωνία με τις ΗΠΑ. Η συνάντηση Ερντογάν - Πούτιν έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τρίτη στη νότια Ρωσία.

Μίλησαν για την “εκεχειρία” Τραμπ και Ερντογάν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε, την Παρασκευή, ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε τηλεφωνική συνδιάλεξη, πως είναι αποφασισμένος να εφαρμοστεί η εκεχειρία στη Συρία. 

«Μόλις μίλησα με τον πρόεδρο Ερντογάν (…). Θέλει πραγματικά να λειτουργήσει η κατάπαυση του πυρός ή η εκεχειρία» έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Twitter.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ